• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prognoza agrometeorologică pentru prima săptămână din august: Gata cu ploile. Vin zilele secetoase, cu maxime de 36 de grade Celsius

    agrointeligenta.ro -

    Prognoza agrometeorologică pentru prima săptămână din august: Gata cu ploile. Vin zilele cu maxime de 36 de garde Celsius
    Primele zile ale lunii august au fost cele mai calde din aceastp vară, iar tendința se va menține și în prima săptămână a acestei ultime luni estivale.

    Din punct de vedere termic, pânăpe 8 august, meteorologii anunță fermierii că va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în majoritatea zonelor de cultură. De asemenea, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

    Pe ansamblu, procesele fiziologice ale culturilor agricole se vor desfăşura în condiţii normale, în aproape toată ţara. Totodată, în zilele cele mai calde, temperaturile maxime din aer ridicate din orele de amiază vor determina producerea fenomenului de ofilire temporară şi răsucirea frunzelor la prăşitoare.

    În cultura neirigată de porumb, aprovizionarea cu apă pe profilul de 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. Pe suprafeţe extinse din Dobrogea, estul și local în centrul și sudul Munteniei, local în sudul Moldovei, nord-vestul Crișanei și centrul Transilvaniei, se va semnala seceta pedologică moderată și puternică.

    Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 19…31°C, în majoritatea regiunilor agricole, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C.
    Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 27…36°C, la nivelul întregii ţări.
    Temperatura minimă a aerului se va situa între 11…25°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    La grâul de toamnă semănat în afara epocii optime se vor continua maturitatea în ceară (80-100%) şi deplină (30-100%), precum şi recoltarea.
    Sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla la înflorire (50-100%) şi maturitatea în ceară (20-100%), în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
    În funcţie de data semănatului, la porumb se va definitiva apariţia paniculului (100%), continuându-se totodată înflorirea, mătăsirea şi maturitatea în lapte (10-100%), pe aproape întreg teritoriul. Local, în zonele de câmpie se va continua maturitatea în ceară (10-60%), îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii.
    În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr se va afla în fazele de alungire şi îngroşare a axei hipocotile, cu un ritm normal de dezvoltare.
    Cartoful pentru consum îşi va continua creşterea lăstarilor laterali, tuberizarea, precum şi veştejirea vrejilor la soiurile de vară.
    Pomii fructiferi vor parcurge procesele de creştere a rodului şi acumulare a zaharurilor, iar soiurile timpurii de măr, păr, prun, piersic, coacerea şi recoltarea.
    În majoritatea plantaţiilor viticole se va înregistra creşterea lăstarilor şi a boabelor, iar la soiurile de masă se va putea declanşa coacerea în „pârgă”.

    În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltare, erbicidări, tratamente împotriva bolilor şi dăunătorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc) se vor putea efectua în bune condiţii.

    Recomandările specialiștilor

    -Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la grâul de toamnă;
    -Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă pe arealele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
    -Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele cu deficite de umiditate în sol;
    -Continuarea lucrărilor de întreţinere la culturile de câmp şi speciile pomi-viticole (tratamente fito-sanitare, fertilizări, erbicidări, etc).


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”