• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Importanța fosforului ȋn alimentaţia animalelor de fermă: Care sunt primele semne că rumegătoarele au nevoie de blocuri de lins

    agrointeligenta.ro -

    Sănătatea animalelor este dependentă de nutriția acestora, la fel și randamentul și profitabilitatea unei ferme. De aceea, crescătorul trebuie să monitorizeze atent efectivul și să cunoască importanța unui mineral esențial pentru toate animelele: FOSFORUL (P).

    ”Deficitul de P este carenţa cea mai răspȃndită dintre deficiențele minerale care afectează animalele productive. Fosforul trebuie trebuie să fie echilibrat în dieta animalelor cu concentraţii adecvate de calciu (Ca) și vitamina D pentru creștere, reproducere, gestație, lactaţie”, declară dr. Irina Iuliana Bunescu, medic primar veterinar și specialist în nutriția animalelor la SMD Animal Food (www.nutriție-animale.ro).

    În corpul animal, circa 80 la sută din fosfor se găsește în schelet. Rolul său principal este de constituent al oaselor şi al dintilor. Restul este distribuit larg în organism, în combinație cu proteine și grăsimi și ca săruri anorganice. ”Fosforul este esențial în transferul și utilizarea energiei. Fosforul este prezent în fiecare celulă vie din fracția de acid nucleic”, explică medicul veterinar.

    Calciu (Ca) și fosforul sunt strâns asociate în metabolismul animalelor.

    Nutriţia adecvată cu Ca și P depinde de trei factori: suplimentarea cu o cantitate suficientă din fiecare nutrient, un raport adecvat între ele și prezența vitaminei D. Acești factori sunt interdependenţi.

    Primele simptome ale deficitului de fosforul sunt:
    -scăderea poftei de mancare,
    -reducerea P ȋn sânge,
    -reducerea ratei de creştere,
    -„pica”, în care animalele au o pofta de alimente neobișnuite, cum ar fi lemn sau alte materiale.

    ”Dacă deficitul devine sever, se vor instala probleme ale sheletului grave, producția de lapte va scădea, la fel și eficiența de utilizare a hranei”, explică dr. Bunescu importanța pentru ca fermierul să ofere animalelor necesarul de minerale esențiale, respectiv de fosfor.

    Pe termen lung rezultatele carenţei ȋn P se reflectă în modificări osoase, șchiopături, imobilizarea articulaţiilor (ȋncheieturi înțepenite).

    Soluția ideală: Blocurile de lins pe bază de sare și minerale

    ”Echilibraţi dieta furajeră a animalului de producţie cu elementele nutritive specifice. Ideale sunt blocurile de lins pe bază de minerale și sare”, recomandă specialistul.

    Un supliment nutritiv foarte eficient și care conţine elemente minerale naturale este CALPHOS BLOCK, oferit pe piața din România de SMD Animal Food. Produsul reprezintă o soluţie simplă, ideală pentru a corecta deficienţele de nutriţie şi pentru a asigura performanţa productivă a animalului tȃnăr şi adult.

    CALPHOS BLOCK a fost  dezvoltat special pentru nevoile animalelor gestante, sau aflate in perioada de lactaţie. ”Datorită nivelului sau ridicat de calciu şi fosfor, CALPHOS BLOCK este ideal şi pentru tineretul animal ȋn procesul de dezvoltare. Prin nivelul ridicat de calciu, fosfor, mangan, cobalt, iod și vitamina A D, E acesta previne hipocalcemia, osteomalacia, anestru, şi problemele de fertilitate”, explică medicul veterinar beneficiile acestui produs inovator.

    Animalele care consumă CALPHOS BLOCK ȋn mod regulat nu vor consuma substante non-furajere, cum ar fi sol, piatră, os, pungi de plastic, pȃnză etc.

    Produsul este recomandat pentru toate rumegătoarele (vaci, viței, oi, miei, capre, iezi) și pentru cai. Prețul unui bloc de 5 kilograme este de 30 de lei.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful ANZ – mesaj pentru apicultori Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile Viermele prunelor: caracteristici, semne, combatere

    Ultimele știri

    Fermierii spun că războiul din Ucraina scumpește usturoiul românesc Alegerea răsadurilor de roșii pentru plantare Importurile de lapte – în creștere cu peste 30% în primele două luni din acest an