• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dozatoarele de lapte, o afacere profitabilă pentru fermele mici și mijlocii. Cristian Lungu, crescător de vaci: Vindem direct consumatorilor cu 3,5 lei/litru

    agrointeligenta.ro -

    Relația tensionată și nesigură dintre producătorii de lapte și procesatori îi determină pe tot mai mulți fermieri mici și mijlocii să caute noi soluții pentru a-și vinde laptele. De peste patru ani, Cristian Lungu a reușit să își câștige independența financiară comercializând direct către consumator prin intermediul dozatoarelor de lapte. Afacerea s-a dovedit profitabilă pentru ferma sa de 20 de vaci Holstein localizată în județul Ilfov, în ciuda faptului că valorificarea laptelui are și sezoane slabe, când vânzările scad drastic.

    Pe timp de vară, Cristian Lungu spune că oamenii preferă fructele proaspete în locul laptelui crud. Din acest motiv, la automatele sale de lapte scad vânzările, dar prețul rămâne același: 3,5 lei/litru. Clienții însă s-au fidelizat, iar sistemul bine gândit de fermier funcționează pentru că sunt respectate toate normele de igienă sanitar-veterinară, iar oamenii știu exact de unde provine laptele pe care îl cumpără.

    Decizia de a investi în dozatoare de lapte a fost luată de Cristian Lungu după ce mai mulți ani s-a luptat să aibă o relație normală cu procesatorii. După ultimă experiență nefericită, fermierul s-a gândit la o modalitate de a comercializa direct către consumator.

    ”Pentru fermele din apropierea orașelor mari, dozatoarele sunt o soluție. La fel este și livrarea către o rețea de clienți din orașe aflate în apropierea fermelor”, spune Cristian Lungu, crescător care deține doar vaci Holstein cu genetică germană. În medie, o bovină din ferma sa produce 28,9 litri pe zi, cu scăderi de producție pe timp de vară.

    ”Prețul de producție al laptelui la noi în fermă este de 1,32 de lei, la care se adaugă transportul și groază de alte cheltuieli, de la chiria pentru dozatoare, la contracte obligatorii cu firme de dezinsecție și deratizare”, explică Lungu capcanele afacerii cu lapte din piețe. Avantajul net al fermierului este că încasează banii în fiecare zi, iar câștigul consumatorului este că poate cumpăra lapte crud de la un producător autorizat. Mai mult, proprietățile laptelui proaspăt muls permite clienților să își poată prepara din el propriul iaurt, brânză, smântână sau orice doresc.

    Ferma lui Cristian LunguLa ferma lui Cristian Lungu, laptele crud ajunge la consumator în condiții optime. Mulțumită sistemului modern de muls, nici un strop nu ia contactul cu aerul, ci sistemul face posbil ca laptele să ajungă din uger direct în tancul de răcire. De la o temperatură de 37 de grade Celsius, impactul termic de 4-5 grade din sistemul de răcire face ca acest lapte să fie sigur pentru consum. Mai mult, din tanc se face transferul direct în butoiul de inox care ajunge să fie montat în automat, de unde clienții își umplu sticlele cu lapte proaspăt.

    Investiția într-un dozator de lapte nu este mică și este influențată de capacitatea acestora. Astfel, pentru un automat care stochează 200 de litri de lapte la temperatură constantă de 2-3 grade, prețul este de 7.500 de euro. Pentru cele mai mari, cu capacități duble, costul aparatului ajunge la 10.500 de euro. Din păcate pentru fermieri, companiile care comercializează astfel de echipamente în România nu sunt încă dispuse să vândă în rate sau în leasing, preferând ca tranzacția să se facă cu banii pe loc. În afară de costul echipamentului de comercializare directă, fermele de lapte trebuie să își cumpere o mașină care să permită transportul la rece al laptelui, iar o astfel de achiziție este de minimum 10.000 de euro. La capitolul cheltuieli, Cristian Lungu adaugă chiria plătită pentru amplasarea automatelor în piețe, facturile de curent, detergenții speciali pentru curățarea echipamentelor.

    Cum se întâmplă în orice afacere cu profit, cei care doresc să înșele sistemul au apărut și în rețeaua dozatoarelor cu lapte. Astfel, au început să apară pe piață aparate contrafăcute, care nu respectă cerințele sanitar-veterinare, și nu puțini au fost cei care, deși nu sunt fermieri, și-au amplasat ilegal automate, sfidând legislația care reglementează condițiile în care se poate face această comercializare a laptelui crud.

    Cristina Lungu la tancul de racire a lapteluiCristian Lungu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru desfacerea laptelui crud din România, s-a luptat încă de la început pentru ca legislația să asigure fermierilor accesul la comercializarea liberă a laptelui. A conlucrat cu ANSVSA pentru cele două ordine care reglementează această activitate și alături de ceilalți membri ai asociației, sesizează autoritățile privind orice neregulă.

    ”Există mai multe condiții ce trebuie respectate în vânzarea laptelui prin dozatoare. Sunt mulți care nu sunt fermieri, ci intermediază vânzarea laptelui, activitate ilegală”, spune Lungu. Potrivit acestuia, dar fermierii au dreptul să achiziționeze și să administreze automate de lapt. Pe echipamentele din piață, la loc vizibil, este obligatoriu să fie afișată explatația de unde provine laptele, localitatea, numărul de contact al fermei. Tot pe aparat trebuie să existe un grafic de temperatură, data la care a fost muls laptele, instrucțiuni de folosire a echipamentului, precum și orice informații ce pt rezolva eventuale probleme tehnice. Fără a respecta aceste condiții minime, dozatoarele nu pot funcționa în piețe, clienții având dreptul legal de a cunoaște exact provenineța laptelui cumpărat, trasabilitatea produsului fiind obligatorie.

    În prezent, Cristian Lungu comercializează laptele produs în ferma sa prin trei dozatoare amplasate în București, în piețele Moghiorș, Doamna Ghica și Valea Ialomiței. Într-o lună bună, vânzările ajung şi la 400-500 litri de lapte pe zi, spune producătorul.



     


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată