Fermier în România. Piero Francisci: Fără fabrici de procesare, România va continua să fie cel mai ieftin exportator de materie primă

Venit în România încă din 1992, italianul Piero Francisci și-a construit nu doar o afacere solidă, ci și o reputație de voce puternică în agricultura românească. Analizând la rece situația actuală a sectorului, fermierul din comuna Băbăița, județul Teleorman, spune că România va continua să exporte materie primă la prețurile cele mai mici din Uniunea Europeană. Pentru a pune capăt acestei probleme, politica agricolă ar trebui să sprijine reindustrializarea zonelor rurale, respectiv construirea de centre de procesare a produselor agricole.

Agricultorul lucrează peste 400 de hectare la Băbăița și spune că producția medie la grâu pe care a obținut-o în această vară este de 4,5 tone la hectar. De vină au fost lunile iunie și iulie, când vremea a fost potrivnică agriculturii. La problema recoltei se adaugă cea a prețurilor. Dar nu este o situație nouă, spune Francisci. ”Singurul an în care a existat un raport bun între recoltă și prețuri a fost anul agricol 2010-2011. apoi a urmat 2012 cu seceta și 2013 cu recolte mari și prețuri mici. Anul acesta avem și recolte mici, și prețuri mici. Ba, mai mult, avem și probleme cu calitatea grâului”, a declarat Piero Francisci reporterilor Agrointeligența. 

”Traderii internaționali vând produsele noastre înainte de recoltă”

Dificultățile din sectorul agricol l-au făcut pe italianului Francisci să se simtă și mai apropiat de țara care i-a devenit ”acasă” de peste două decenii. ”România nu a câștigat încă pariul cu agricultura. Mai sunt încă multe de făcut. Prea multe. (…) Agricultura românească produce mai mult decât este nevoie pentru consumul intern. Nu are însă capacitatea de a procesa materia primă și în consecință este un exportator de materie primă. Toți traderii internaționali vând produsele noastre înainte de recoltă, la cele mai mici prețuri din lume. Fără finanțare pentru agricultură și când toți fermierii au datorii la bancă și rate de plată, sunt obligați să vândă la prețul oferit de traderi”, apreciază italianul de la Băbăița.

Făcând o paralelă cu țara natală, Francisci spune că agricultura din Cizmă este ”așezată” pe procesare. În acest fel, Italia se laudă cu exporturile, dar acestea sunt într-un procent semnificativ, formate din marfă procesată. Ceea ce înseamnă nu doar mai mulți bani, dar și locuri de muncă în fabrici. Piero Francisci si combinele sale

”În România nu s-a făcut nimic pentru atragerea brandurilor mari din lume, a companiilor care să aibă nevoie de produsele noastre agricole. Dacă aș fi eu consilierul ministrului agriculturii, l-aș sfătui pe domnul Constantin să facă un plan național, cu nevoile regionale ale României și pe baza lui să vedem ce strategii putem implementa pentru a atrage investițiile acolo unde este nevoie de ele. Noi vorbim mereu despre multinaționale în comerțul cu cereale, când ar trebui să vorbim despre multinaționale care produc folosind cerealele noastre. Să vorbim despre  reindustrializarea zonelor rurale” – crede Piero Francisci.

Fără rezolvarea procesării interne, agricultorul este convins că blestemul prețurilor mici va cntinua să bântuie fermele românești.

”Aș face un cadru general asupra nevoilor României, pe județe. Și pot să dau un exemplu clar. Dacă într-un anumit județ avem nevoie de 10 abatoare, noi vom finanța acolo doar 10 abatoare la un potențial de X. Dacă după această decizie, noi vom primi 35 de dosare pentru finanțare, noi vom finanța, cu bani europeni și bani de la stat, doar 10 abatoare pentru că știm că 10 vor aduce bunăstare în zona respectivă. Mai multe nu vor face decât să creeze un climat de concurență care va omorî industria”, explică Piero Francisci.

Fermierul mai dă și exemplul sutelor de pensiuni agroturistice ridicate cu bani europeni și cu economiile familiilor din zone unde afluxul turiștilor nu a fost niciodată mare. În acest moment, aceste familii nu au venituri și încearcă să își vândă afacerea, pe un preț de nimic. ”Este nevoie de decizii strategice curajase. Deși doare, vă spun că nu cetățenii trebuie să decidă, ci cetățenii trebuie să participe la luarea deciziilor. Fără o viziune de ansamblu, un mic întreprinzător poate să greșească, iar acoperirea greșelii o suportă din buzunarul lui, nu din banii contribuabilului. Pentru asta banii UE trebuie folosiți pentru dezvoltare, nu pentru a mulțumi anumite dorințe”, mai crede Francisci.

Legat de proiectul oficial al Programului Național pentru Dezvolatre Rurală transmis la Bruxelles, Francisci apreciază că lipsește o măsură simplă și esențială: mecanizarea. ”De câte milioane avem nevoie pentru tractoare, combine și alte utilaje agricole? Avem nevoie de atât. Cât putem folosi? Atât. Dar cel puțin știm că pe problema de mecanizare, am rezolvat”, spune Francisci.

Piero Francisci la birou DSC_0265Piero Francisci la ferma sa

DSC_0271 DSC_0356 DSC_0328Foto: Agrointeligența

3 Comentarii la Fermier în România. Piero Francisci: Fără fabrici de procesare, România va continua să fie cel mai ieftin exportator de materie primă

  1. Romania nu mai are fabrici de procesare a produselor agricole din cauza baietiilor destepti care au pus la pamant fabricile

  2. Poate apare Ministrul Agriculturi si Comisarul European ptr agricultura, sa ne zica ce fac ptr agricultura romaneasca, cum compenseaza pierderile aduse de embargou.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*