• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultivarea plantelor medicinale, afacere agricolă pe suprafețe mici. Cum a reușit un învățător de țară să facă profit pe câteva sute de metri pătrați de grădină

    agrointeligenta.ro -

    Plantele medicinale pot fi o sursă de venit pentru familiile de la țară și nu numai. Exploatația agricolă este profitabilă chiar și pe suprafețe mici de teren, iar succesul afacerii depinde de metodele de uscare a ierburilor tămăduitoare, precum și gândirea unui sistem eficient de valorificare a producției.

    Din 1998, Marian Boșneag a ales să devină învățător la țară, convins că și copiii din mediul rural au nevoie de dascăli dedicați care să le deschidă mintea nu doar în limitele programei școlare, dar și în privința unui stil de viață sănătos. La rândul său, Marian este precupat de un stil de viață sănătos, iar din pasiunea sa pentru plante s-a născut și o afacere care îl ajută să își rotunjească veniturile de tânăr bugetar.

    La 20 de kilometri de Craiova, la Goiești, Marian a pus bazele unei mici afaceri cu plante medicinale. Le cultivă singur pe doar 700 de metri pătrați, o suprafață pe care nu mulți s-ar fi încumentat să înceapă o exploatație agricolă. ”Eu am și pregătire oarecum adiacentă. Sunt și asistent farmacist, iar ceea ce mă caracterizează este pasiunea pentru plantele medicinale. Deja le cultiv de peste 11 ani”, povestește Marian Boșneag pentru Agrointeligența.

    Exploatația agricolă este deja în al doilea an de reconversie ecologică, iar plantele tămăduitoare pe care le cultivă Marian includ sunătoare, gălbenele, măceșe, busuioc sau păducel. Fiecare cu secretele și nevoile sale. ”Înainte să mă apuc efectiv de afacere, am mers doi ani la rând la o fermă ecologică unde se cultivau și plante aromatice. Apoi am învățat din mers”, spune Marian.

    Semințe de la stațiuni românești de cercetare și din Franța

    În primă fază, semințele și le-a cumpărat de la Stațiunea de cercetare din Brașov, unitate cunoscută pentru soiurile de cartofi dar care are și un departament de plante medicinale. Apoi, pentru cultura de  echinaceea bio a cumpărat semințe organice de la un producător francez. Se bazează pe irigații și pe îngrășăminte naturale precum gunoiul de la păsările din ogradă și de la iepurii pe care tot el îi crește.

    Deși la prima vedere, o afacere cu plante medicinale pare simplă, în spatele succesului se ascunde multă muncă. ”Am descoperit că dacă plantam semințele direct în pământ, aveam probleme și plăntuțele erau sufocate de alte ierburi. Așa că acum fac răsaduri, pe care le plantez apoi în grădină. Fac toată munca singur pentru că nu am găsit pe nimeni care să vrea să muncească cot la cot cu mine”, spune Marian, explicând că dacă, spre exemplu, răsadurile ieșite în primăvara aceasta se vor transforma în plante viguroase anul viitor, iar prima recoltă va putea fi culeasă abia în toamna lui 2016. Dar apoi, plantele perene vor ”rodi” între cinci și opt ani la rând. Cu condiția ca ele să fie mereu îngrijite și protejate de invazia buruienilor.

    Usucă ierburile la umbră

    Dascălul din Goiești recunoaște însă că nu producția este cea mai mare provocare a unei afaceri cu plante medicinale. Dacă nu este făcută cum trebuie, uscarea poate lăsa frunzele fără puteri. ”Tot ce se vinde în comerț sunt plante uscate la soare, pe folii de plastic. Eu am ales metoda bătrânească de uscare. Dacă vă aduceți aminte, bunicii noștri țineau plantele pe mese de lemn, la umbră. Așa fac și eu și deși durează mai mult, am certitudinea că frunzele și florile rămân vii”, este convins Marian. Pentru a mărunți ierburile, el se folosește de o ghilotină manuală, având grijă ca mărunțirea să permită recunoașterea plantei.

    ”Marile companii toacă totul mărunt că în afară de plantele medicinale mai bun și alte ierburi, ca să iasă bine la cantitate și să dea miros. La mine, clientul se poate convinge de puritatea produsului doar privindu-l”, declară dascălul.

    O altă nemulțumire a lui este că deși a intrat în contact cu ”marii ambalatori de ceaiuri”, aceștia i-au oferit prețuri ce nu reprezentau decât 5% din prețul final. Așa că învățătorul a ales să se descurce singur și timp de doi ani a închiriat o masă la Piața Centrală din Craiova unde plătea 9 lei pe metru pătrat. Anul acesta spune că vrea să dea o mai mare atenție producției, așa că și-a planificat să vândă clienților deja fidelizați și pe site-urile de anunțuri.

    2,5 lei pentru 50 grame de ceai ”curat”

    Pentru 50 de grame de plante uscate și mărunțite, clienții lui Marian plătesc 2,5 lei, indiferent de tipul ierburilor. Prețul este mic comparativ cu cantitatea de frunze și flori care se usucă pentru a obține un kilogram de produs final. Spre exemplu, din cinci kilograme de echinaceea abia se obține un kilogram de flori de ceai.

    Dascălul din Goiești nu vinde amestecuri, lăsând la alegerea iubitorilor de ceai să își facă singuri combinațiile dorite. Ideea este și pe placul celor – deloc puțini, care apelează la produsele dascălului pentru a trata diferite afecțiuni. ”Nu pot să spun că  am câștigat o avere, dar având în vedere salariul mic pe care îl am ca învățător în mediul rural, venitul este…binevenit. Nu simt că muncesc pentru că o fac cu pasiune, după orele de la școală și în timpul liber. Estimez însă că o exploatație ca a mea ar putea oferi un trai decent unei familii care stă la țară”, crede Marian Boșneag.

    Cei care doresc să comande plantele medicinale din grădina învățătorului Marian Boșneag pot suna la tel. 0744.476.051


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul Alexander Degianski a semănat floarea-soarelui și a intrat la porumb: ”Ne adaptăm în funcție de loc” Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii Prezentatorul TV Dan Negru, intrigat de prețul urzicilor românești. Val de comentarii pro și contra

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA