• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Experții români ar putea ajuta intrarea vinului moldovenesc pe piețele europene. Ovidiu Gheorghe, PNVV: În loc să sprijine o procedură mai eficientă, UE nu prioritizează consultanții vorbitori de limba română

    agrointeligenta.ro -

    Patronatul Național al Viei și Vinului (PNVV) semnalează riscurile la care Republica Moldova este expusă în demersul său european semnalând că UE impune producătorilor moldoveni consultanți pentru armonizarea legislativă și a standardelor de calitate și siguranță în domeniul bunurilor agroalimentare. La fel cum a fost cazul țării noastre, însă, birocrații europeni nu prioritizează accesul experților de limbă română, astfel că procesul este greoi și ar putea reprezenta o piedică pentru produsele moldovenești cerute la export, așa cum este vinul.

    ”În ciuda politicii comisarului Dacian Cioloș de sprijinire a agriculturii din Republica Moldova, efectele sunt greu de enumerat concret, apărând întârzieri nejustificate în demararea și implementarea programelor de sprijin financiar și/sau de consultanță. UE nu prioritizează accesul experților vorbitori de limba romană în a oferi consultanță în cadrul programelor de cooperare UE – Moldova, efectul fiind întârziat și spre zero în multe cazuri”, declară Ovidiu Gheorghe, directorul general al PNVV.

    Ovidiu Gheroghe PNVVGheorghe spune că este frecvent întrebat desre evoluția pieței de vin din Republica Moldova, în special dacă produsele moldovenești vor intra rapid și pe piața românească, așa că a simțit nevoia unor clarificări privind ceea ce se întâmplă cu adevărat de cealaltă parte a Prutului și, foarte importat, să tragă un semnal de alarmă. El a dat un exemplu concret privind blocajul cauzat de lipsa consultanților vorbitori de limba română, dar mai ales de imposibilitatea celor care activează deja și au experiență să poate ajuta producătorii de vin să se dezvolte.

    ”Programul de restructurare a Sectorului Vitivinicol a fost conceput de către Guvernul Republicii Moldova și Banca Europeană de Investiții pentru a soluționa vulnerabilitățile structurale din industria vitivinicolă a Moldovei. Conform Contractului de Finanțare semnat la 23 noiembrie 2010, BEI acorda Republicii Moldova un împrumut în valoare de 75 milioane de euro, destinat realizării Programului. Acesta are complementar un proiect de consultanță pentru stat și producători care nici până în prezent nu a demarat! Alte instituții care “sprijină” Moldova sunt: United Nations Development Programme (UNDP), Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și United States Agency for International Development (USAID)”, mai spune directrul general al PNVV.

    Experiența consultanților români ar ajuta enorm Moldova

    Confruntați cu acest blocaj, producătorii de vinuri arată cu degetul către Bruxelles și către “experții” angajați de UE. Din păcate, ca și în cazul României, mulți dintre acești experți merg la Chișinău și le citesc moldovenilor Regulamentele europene…în engleză, germană, spaniolă sau franceză. Și atât! ”Cu experiența noastră privind integrarea și cu expertiza numeroșilor specialiști români, noi am putea ajuta Moldova. Țara noastră a trecut recent prin etapele de preadere și aderare și credem că știm ce este de făcut și ce greșeli trebuie evitate (în vederea armonizării și absorbției finanțărilor). Solul și condițiile climatice sunt similare, soiurile autohtone sunt aceleași, există aceeași cultură a viței de vie”, declară Ovidiu Gheorghe.

    Ce trebuie făcut în podgoriile din Moldova

    Din analiza PNVV efectuată la podgoriile din Republica Moldova, industria vinului de peste Prut are nevoie de retehnologizări de crame (in special cele mari care încă sunt de stat), înnoirea plantațiilor (restructurare), promovarea pe piete terțe, crearea cadrului privind denumirile de origine și indicatiile geografice similar cu cel din România și UE, un sistem de control al calității vinului. ”Dacă UE chiar dorește să sprijine Moldova, trebuie să își reconsidere și să își adapteze procedurile de sprijin și de finanțare pentru a putea deveni aplicabile înainte de a fi prea târziu!”, a concluzionat diretcorul general al Patronatului Național al Viei și Vinului, care a anunțat că își va trimite mesajul și către instituțiile europene și internaționale amintite, cu sedii la Chișinău și la Bucuresti, precum și Guvernelor Moldovei și României.

    Foto: National.md


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului