• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dronele agricole vor vâna profitul și în România. Cât te costă să-ți scanezi terenul

    agrointeligenta.ro -

    În statele din vestul Europei sau în Statele Unite, folosirea dronelor în cartografierea terenurilor și realizarea unei hărți agricole extrem de complexe este o practică tot mai întâlnită. În țara noastră, fermierii care doresc să apeleze la o astfel de tehnologie ar fi avut  – până de curând, ceva probleme în găsirea unor persoane capabile să facă acest lucru.

    De două săptămâni însă, inginerul IT Petru Dram a adus acest sistem și în România. Acesta povestește că el nu are nimic de-a face cu agricultura și domeniul încă îi este străin, dar crede că tehnologia dronelor automate care zboară deasupra terenurilor și transmit informații extrem de importante agricultorilor poate fi unul benefic și pentru țara noastră. ”Eu nu am avut nici o tangenţă până acum cu agricultura, dar partenerul meu de afaceri este un român stabilit în Belgia care se ocupă de așa ceva în țările din zonă, precum și în Olanda, Franța. El mi-a propus să încercăm să introducem Sistemele Inteligente pentru Agricultură și în România. Am fost de acord și acum încercăm să căutăm clienți”, a povestit Petru Dram, reprezentantul companiei Eden Consulting&Engineering SRL.

    Imaginile pot fi urmărite…live

    Potrivit ing. Dram, dronele pe care le oferă el agricultorilor pot zbura la altitudini între 50 și 150 de metri altitudine și iar suprafața scanată este direct proporțională cu altitudinea la care este setată drona. Cu cât aceasta este mai joasă, cu atât suprafața este mai mică, dar și cantitatea de informații obținută este mai mare. ”Pe lângă drone, ceea ce este foarte important este sistemul de operare care preia informațiile transmise de dronă și le analizează. O parte dintre acestea pot fi văzute în timp real, iar altele se prelucrează și sunt transmise în decursul a câteva zile”, a explicat Dram. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor din sectorul agricol, compania a încheiat deja colaborări cu specialiști din domeniu, cu o experință și în domeniul IT.

    Se caută clienți

    Sistemul nu a fost adus încă în România deoarece costurile sunt mult prea mari și până nu va reuși să găsească clienți suficienți pentru a-l rentabiliza nu va fi achiziționat. ”Drona în sine nu este foarte scumpă, dar ce costă cu adevărat mult sunt licențele pentru programele specializate de care avem nevoie pentru a putea pune în aplicare sistemul. De aceea acum suntem în discuții cu mai mulți fermieri să semnăm contracte. Preţul este de 10 euro/ha și avem nevoie de 10.000 de hectare de prospectat pentru a putea să-l facem rentabil”, ne-a dezvăluit Petru Dram.

    În ceea ce privește reacția fermierilor români la utilizarea dronelor, se pare că o parte dintre ei sunt reticenţi iar alții ar fi interesați. ”Suntem în negocieri cu mai multe ferme, iar o realizare importantă pentru noi este avansarea discuţiilor cu Universitatea Agricolă din Iași. Aceștia sunt interesaţi să se implice în  proiect, putând să ne ofere și partea tehnică, persoane specializate care să interpreteze datele obținute cu ajutorul dronelor și ne pot oferi și ar putea veni și cu o parte din portofoliul de clienți pe care îl au ei”, mai spune IT-istul.

    Sistemul de Inteligent pentru Agricultură propus de Petru Dram și partenerul său este unul care  poate realiza clasificarea şi cartografierea la nivel naţional a solurilor pe parcele/zone, prognoze pentru procesele sistem sol-plantă-mediu înconjurător, diagnoza proceselor pedogenetice şi funcţiilor biologice ale solului, diagnoza tipurilor de culturi în funcţie de tipul de sol și dezvoltare de modele pedogenetice.

    În ceea ce îi privește direct pe fermieri, prin apelarea la acest sistem, pot obține o diagnoză exactă care să îi ajute la tratarea solurilor optim în funcţie de culturi, cartografierea parcelelor şi a zonelor de interes, harta modulara pentru fiecare parcelă în parte, harta zonării parcelelor cu nevoile de azot şi apă, calculul indicelor: NDVI, PRI şi a altora la cerere, corelări ale tipurilor de teren, nevoia de apă din sol şi azot pentru fiecare parcelă în parte (la nivel de metru pătrat) și chiar estimări culturi.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd