• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Noua lege a piețelor, de luni, la semnătura președintelui Traian Băsescu. Ministrul Agriculturii: ”Sper să fie promulgată cât mai repede”

    agrointeligenta.ro -

    Noua lege a piețelor a fost adoptată săptămâna trecută de către Camera Deputaților, for decizional în acest caz, și a ajuns, luni dimineață pe masa lui Traian Băsescu așteptând promulgarea acestuia. Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat că așteaptă cu nerăbdare ca preşedintele să promulge legea pentru a putea fi pusă în aplicare deoarece numeroși fermieri sune interesați de ea.

    ”Aștept cu nerăbdare ca președintele Băsescu să promulge această lege pentru că este foarte importantă, așteptată de foarte multă lume. Chiar și astăzi câțiva fermieri de la asociații mai micuțe mă îmi solicitau o audiență pentru a discuta despre legea piețelor deoarece că au probleme când se duc în piață să își vândă produsele. Nu cunoșteau faptul că această lege propusă anul trecut de Ministerul Agriculturii a trecut de Parlament săptămâna trecută și este la președinte și sper să fie promulgată cât mai repede”, a declarat Daniel Constantin la stațiunea Pietroasa din Buzău.

    Ministrul Agriculturii a explicat și care sunt principalele facilități ale legii și de ce este important la șeful statului să o promulge. ”40% dintre spațiile din piețe vor trebui să fie destinate și separate, individualizate pentru producătorii adevărați și nu persoane care sunt intermediare în acest proces. Faptul că am schimbat procedura de acordare a certificatului de producători și se înlocuiește cu un atestat de producători cred că responsabilizează fermierii odată în plus. În primul rând pentru că acest atestat nu mai este eliberat de către primărie, iar fermierii care sunt arestaţi certifică faptul că o anumită cantitate care se comercializează în piață este chiar de la producătorul respectiv. Acest fapt este noutatea și cred că este o măsură care să-i ajute pe cei care muncesc, produc să ajungă cu aceste produse pe piață către producători”, a spus Constantin.

    Mult așteptata Lege a piețelor a fost adoptată lunea trecută în Camera Deputaților – for decizional, fiind trimisă președintelui Traian Băsescu spre promulgare. Actul normativ prevede noi reguli pentru fermieri printre care noi condiții și o formă actualizată a atestatului de producător, carnete în care vor fi trecute toate vânzările, dar și obligația autorităților de a aloca cel puțin 40% din totalul spațiilor din piețe pentru producătorii agricoli.

    ”Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modul de desfășurare al activităților economice de valorificare de către producătorii agricoli persoane fizice a produselor agricole proprii și de exercitarea comerțului cu  aceste produse”, a explicat în plenul Camerei Deputaților Liviu Harbuz, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură.

    Noile atestate de producător vor conține date complete despre fermier, de la nume, până la suprafața cultivată, efectivul de animale și denumirea produselor. Valabilitatea atestatului este de un an, cu vizare semestrială prin aplicarea ștampilei și semnăturii primarului comunei, orașului, municipiului, sectorului Capitalei, după caz.

    Citește mai multe despre noua lege a piețelor AICI


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”