• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Polarizare în agricultura națională: 1% din fermierii români controlează peste jumătate din terenul agricol al țării – CIFRE OFICIALE

    agrointeligenta.ro -

    Agricultura românească este polarizată. O recunoaște însuși ministrul agriculturii Daniel Constantin, care a făcut publică cea mai recentă situație privind numărul de fermieri și suprafețele pe care aceștia le lucrează. Potrivit datelor APIA, deși lucrurile au evoluat din 2008 încoace, pământul roditor al României continuă să fie fărâmițat mai bine de jumătate, în timp ce cealaltă jumătate continuă să fie controlată de un număr foarte mic de agricultori, dar care exploatează, în total, milioane de hectare.

    ”Cea mai mare categorie este reprezentată de fermierii care au între 1 și 5 hectare – 830.000 de fermieri. În 2008 aveam 1.200.000 de fermieri care lucrau 8,5 milioane de hectare. Astăzi numărul fermierilor a scăzut la 1.050.00, iar numărul hectarelor care sunt lcurate a crescut la aproape 10 milioane de hectare. Dacă în anii 2007-2008 vorbeam de 3 milioane de hectare nelucrate, astăzi nu știu dacă mai sunt 300.000 de hectare care sunt nelucrate în țară”, a declarat miercuri vicepremierul Daniel Constantin.

    Cifre oficiale

    Fermieri care lucrează între 1 și 5 hectare: 830.200

    Total suprafață lucrată: 1.921.500 de hectare

    Fermieri care lucrează între 5 și 30 de hectare: 176.700

    Total suprafață lucrată: 1.650.800 de hectare

    Fermieri care lucrează între 30 și 50 de hectare: 11.700

    Total suprafață lucrată: 464.500 de hectare

    Fermieri care lucrează între 50 și 100 de hectare: 8.600

    Total suprafață lucrată: 613.900 de hectare

    Fermieri care lucrează suprafețe peste 100 de hectare: 13.100

    Total suprafață lucrată: 5.297.000 de hectare

    La un calcul simplu, vedem că marii latifundiari, adică acei fermieri care exploatează mii, zeci de mii de hectare de teren agricol, reprezintă doar 1,26% din totalul agricultorilor români. ”Avem foarte mulți fermieri mici, care au suprafețe între 1 și 5 hectare, și foarte puțini fermieri mari, dar care au cea mai mare suprafață”, a apreciat și ministrul Constantin.

    Vicepremierul a declarat că până la reformarea Politicii Agricole Comune, România nu a avut nici o pârghie pentru a echilibra situația sectorul agricol autohton, în special în sensul stimulării comasării terenurilor și asocierii fermierilor mici în cooperative puternice. ”Nu am avut până acum pârghiile să să stimulăm comasarea, această asocierea în agricultură. Avem ocazia acum, după reformarea PAC, după noile principii ei, să stimulăm aceste acțiuni. Avem, după mulți ani, instrumente. Primul instrument pe care vrem să îl activăm din anul 2015 se referă la posibilitatea oferită de PAC de a acorda acea plată redistributivă pentru categoria 5-30 de hectare. (…) Plata redistributivă ne permite să dăm un ajutor diferențiat, o subvenție diferențiată care înseamnă, în cifre absolute, în anul 2015, 170 de euro pe hectar pentru cei care sunt între 1 și 5 hectare și cu 45 de euro mai mult pentru cei care sunt în categoria 5-30 de hectare. Cred că în felul acesta vom stimula foarte mult evoluția din sectorul agricol: indiferent că vorbim de fermieri individuali – persoane fizice, sau de societăți comerciale, îi vom stimula foarte mult să se asocieze”, a spus Daniel Constantin.

    Referitor la fermierii mari, ministrul recunoaște aportul acestora la susținerea economiei naționale: ”Fermierii mari reprezintă un număr mic în România, dar cu o suprafață foarte mare – mai mult din jumătatea agricolă a țării, sunt principalii contributori la bugetul de stat, plătesc taxe și impozite, au cei mai mulți angajați. Cred totuși că o societate sănătoasă, fără a-i ocoli pe marii fermieri, trebuie să se dezvolte prin ceea ce numim clasa de mijloc”.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat” Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi