• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oful fermierilor. Nicolae Budu din Dragalina: ”Anul acesta am avut producție bună, dar prețul mic la cereale ne omoară”

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii din zona Dragalina, județul Călărași, una dintre zonele din țară recunoscute ca având solul foarte fertil și un microclimat favorabil, susțin că anul acesta au avut o recoltă mulțumitoare, singurele probleme sunt provocate de dăunători și de prețurile mici plătite pentru produse.

    Nicolae Budu, fermier din comuna Dragalina, are o fermă de 500 de hectare pe care cultivă vegetale: rapiță, floarea soarelui, grâu, orz. Acesta povestește că a decis să se apuce de agricultură imediat după Revoluție, chiar dacă nu știa cu ce se mănâncă acest domeniu, neavând contact cu acest domeniu înainte. ”Eu am lucrat în comerț înainte de Revoluție, dar pe urmă m-am gândit care este viitorul și în ce domeniu îmi pot începe un business, în acest fel am ajuns la agricultură. De la an la an ne-am dezvoltat, am achiziționat utilaje, am luat teren în arendă și am ajuns la dimensiunile pe care le avem acum”, a povestit Budu, adăugând că și-a atras și cei doi copii în afacere alături de el și chiar și nora sa are chiar studii de specialitate.

    Ferma deținută de Nicolae Budu la Dragalina este încadrată în categoria fermelor medii, dar fermierul dorește să se extindă în continuare sperând să ajungă la o suprafață chiar mai mare. ”Noi am început de la o suprafață mai mică și am ajuns la suprafața de 500 de hectare cu utilaje performante, moderne. Avem teren propriu în jur de 20 și ceva de hectare și restul este luat în arendă. Ne-am extins pentru că pe o suprafață mică nu se poate face business, cel mult o fermă de subzistență. Vindem la silozuri sau la companiile care se ocupă cu achiziționarea de produse agricole”, spune Budu.

    ”Anul acesta am avut producție bună, dar pe noi prețul este cel care ne omoară. Aproape că nici nu ne putem acoperi împrumuturile și cheltuielile pe care le avem pe parcursul anului”, a explicat fermierul care spune că a avut o producție medie între 3 și 3,5 tone pe hectar.

    Secretul fermei sale stă în tehnologizare. Deși a trecut de prima tinerețe, Nicolae Budu consideră că nu se pot face afaceri fără tehnologie și că metodele clasice de agricultură nu mai dau randament, producțiile obținute fiind prea mici. ”În fiecare an, pe măsură ce ne extindem și evoluăm cu business-ul, investim în utilaje. Anul acesta am avut o investiție destul de mărișoară. Am luat trei utilaje: mi-am schimbat combina, am cumpărat un tractor nemțesc și o semănătoare performantă. În fiecare an ne modernizăm, pentru că este foarte importantă, altfel nu avem cum să ne descurcăm. Trebuie să te înnoiești în utilaje performante pentru a obține o producție mai mare și a face compania profitabilă”, consideră fermierul călărășean.

    Budu nu se plânge de culturile de anul acesta, spunând că 2014 a fost un an la fel de bun ca și 2013 din punct de vedere al producției. ”Rapița este cea mai bună cultură pentru fermieri, prețul este bun, producția e bună. Dar de altfel și floarea și restul sunt bune atâta timp cât aplici măsurile care trebuie. La rapiță am avut o producție de 3-3,5 tone/hectar, la fel și la floarea soarelui, orz și grâu”, spune fermierul care nu ocolește însă problemele și spune că una dintre cele mai spinoase probleme de anul acesta a fost prețul mic la cereale. Fermierul susține că motivul pentru care anul 2013 a fost mai bun este prețul obținut pe marfă și nu producția.

    Adevăratele probleme în zonă au fost provocate, însă, de rozătoare. Potrivit fermierului peste 30% din producție a fost compromisă din această cauză. ”Soluția este cam costisitoare și aici credem că ar trebui să intervină și Ministerul Agriculturii pentru că prețurile sunt foarte mari și nici nu prea are efect. Vechile substanțe nu mai sunt omologate, iar ce putem lua este prea slab”, concluzionează Nicolae Budu.


    Te-ar mai putea interesa

    Semănatul porumbului. Pregătirea solului, densități și calcul normă de semănat Fermierii din SUA așteaptă o recoltă foarte bună de porumb Tehnologia de cultivare a porumbului într-o fermă de familie din Texas

    Ultimele știri

    Oamenii de știință au creat o vacă modificată genetic care produce lapte pentru diabetici UE introduce o taxă de 95 euro/tonă la importurile de cereale din Rusia şi Belarus Indicele de împrimăvărare în regiunile agricole ale țării