• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Întârzieri la plata subvențiilor: Funcționarii APIA din mai multe județe se plâng că sistemul informatic se blochează

    agrointeligenta.ro -

    Plata la avansul subvenției pe suprafață decurge bine în cele mai multe județe din țară. Totuși, există unele probleme și întârzieri la Bistrița Năsăud, Brăila sau Brașov, spre exemplu, unde funcționarii APIA au raportat defecțiuni la un soft pe care îl utilizează și a cărui reparare se dovedește anevoioasă.

    Potrivit Adevărul.ro, softul achiziţionat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură dă bătăi de cap funcţionarilor din Bistriţa-Năsăud, care îşi petrec nopţile şi weekendurile în instituţie pentru a putea finaliza de procesat dosarele fermierilor, astfel încât aceştia să-şi poată primit plata în avans. Probleme sunt şi în alte judeţe. Plata a întârziat deja în Bistriţa-Năsăud cu 10 zile.
    Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a achiziţionat în anul 2008 un soft de la SIVECO România, care să-i permită să proceseze şi să introducă în baza de date dosarele depuse de fermieri pentru subvenţii. Pentru acest program, APIA a achitat, potrivit SEAP, 14,2 milioane de euro.

    „De când are probleme SIVECO, parcă apar tot mai multe erori. IT-iştii de la noi lucrează cu IT-iştii de la SIVECO pentru remedierea lor, însă uneori durează şi câteva zile să se rezolve problemele apărute. Am semnalat problemele de fiecare dată şi ni se spune că se lucrează la remedierea lor. Neoficial, am aflat că le-au mai plecat din specialişti de când SIVECO este anchetată”, susţine directorul APIA Florin Căpraru.

    Se întâmplă ca programul să nu funcţioneze zile la rând, astfel că funcţionarii practic „pândesc” programul şi profită de el când merge, chiar dacă asta înseamnă să rămână la muncă şi până la miezul nopţii. În timpul zilei, cu programul în cauză operează în jur de 2000 de funcţionari simultan, iar acesta clachează din cauza suprasolicitării.

    Aceeași problemă și la Brașov

    Softul folosit de APIA a creat ceva probleme şi la Braşov. „Sistemul a mers mai greu, am avut de introdus 16.600 de dosare la nivelul judeţului Braşov. Cred că problemele apar şi din cauza faptului că se lucrează concomitent în toată ţara în această perioadă. Şi noi am lucrat şi în weekend, oamenii au stat la serviciu până la ora 22.00. Noaptea nu a fost nevoie să rămânem la serviciu. Am reuşit să introducem toate datele şi să ne încadrăm în termen. Am înţeles că sistemul a fost foarte încărcat şi de aceea au fost probleme“, ne-a declarat Folea Adrian Laurenţiu, director executiv adjunct la APIA Braşov.

    Blocaje și la Brăila

    APIA Brăila a avut constant probleme, în ultimele zile, din cauza aplicaţiei cu care se gestionează dosarele de subvenţie. „Zunt zile când softul funcţionează foarte bine, însă sunt şi zile când nu funcţioneză deloc sau foarte greu. De fiecare dată când au fost astfel de situaţii am solicitat sprijin de la Direcţia IT din cadrul APIA Bucureşti care, din câte am înţeles, colaborează cu Centrul de Suport IT gestionat de firma «Siveco». De câte ori am cerut sprijin problemele au fost rezolvate, cel puţin pe moment, însă blocajele reapar, mai ales atunci când creşte numărul de utilizatori care accesează aplicaţia”, a declarat Daniela Militaru, directorul APIA Brăila.

    Foto: Adevărul/Bianca Sara


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Bursa cerealelor. Creșteri de preț la grâu, porumb și rapiță Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an

    Ultimele știri

    Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv”