• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Patru soluții eficiente pentru combaterea dăunătorilor în agricultura ecologică

    agrointeligenta.ro -

    Legumele ecologice sunt dintre cele mai căutate, dar și printre cele mai dificil de obținut, în primul rând pentru că este interzisă folosirea oricăror substanțe chimice care să combată dăunătorii. Din cauza acestora, pierderile sunt mult mai mari la o fermă bio, iar prețurile legumelor crescute fără chimicale sunt mai mari decât cele cultivate în sistem convențional.

    Cel mai simplu mod de a scăpa de dăunători într-o cultură este folosirea substanțelor chimice, dar dacă acest lucru este interzis, așa cum e cazul culturilor ecologice, producătorii trebuie să se întoarcă la origini și să caute secretele țăranilor români dinainte ca aceștia să descopere tratamentele chimice.

    Marin Dumbravă, proprietarul unei ferme de legume bio din localitatea Joița, județul Giurgiu, spune că dăunătorii sunt una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă zi de zi la microferma ecologică Biodumbrava și că în anii care au trecut de când a decis să cultive bio a încercat să găsească diferite metode de a scăpa de ei. ”Orice cultură își are dăunătorii ei. Aici nu prea putem vorbi de rentabilitate pentru că tot timpul e posibil să ai probleme, dintr-o parte sau din alta fie din cauza vremii fie a dăunătorilor. Eu am avut culturi care au fost compromise aproape în fiecare an din cauza dăunătorilor. Acum doi ani gândacul de Colorado mi-a ras tot cartoful, acum un an a fost purecele verzei, anul acesta am probleme cu limacșii, melcii fără cochilie, care fac ravagii”, spune producătorul, care adaugă totuși că o plantă pe care se găsesc dăunători este o plantă sănătoasă.

    Secrete împotriva dăunătorilor

    Principiul de bază al unei culturi ecologice este că dăunătorii nu trebuie omorâți ci trebuie îndepărtați. Metodele prin care se face acest lucru sunt un secret bine păstrat de cei care au experiență în acest domeniu. ”Informație este foarte puțină pe zona aceasta deoarece cei care au ajuns la un anumit nivel au plătit un preț, au avut niște pierderi și nu vor spune secretele altora”, explică Dumbravă.

    Fermierul bio a dezvăluit însă pentru Agrointeligența câteva dintre trucurile folosite de el pentru a scăpa de dăunători.

    1.Cenușa. Primăvara înainte de plantare solul se acoperă cu un strat de cenuşă și abia apoi se pun plantele în pământ. De asemenea, în timpul anului, odată ce o cultură a fost terminată, pe acea suprafață se pune din nou cenușă. Aceasta, pe lângă faptul că este un bun fertilizator împrăștie și dăunătorii

    2.Pelinul. Se realizează un ceai din pelin destul de concentrat și cu acesta se stropesc plantele. Frunzele devin foarte amare, iar gustul în deranjează pe dăunătorii care nu se mai întorc a doua oară. Cei mai afectați de pelin sunt păduchii de frunze.

    3.Soluție concentrată din dăunători. În cazul dăunătorilor mai mari, cum sunt gândacii de Colorado sau melcii fără cochilie, aceștia se adună manual, în cazul celor dintâi ziua, când e soare puternic și ei devin activi, în cel de-al doilea caz, noaptea la lumina lanternei pentru că atunci ies la suprafață. Aceștia se adună într-un borcan cu apă, se lasă la macerat, și cu substanța respectivă se stropește acel loc, iar din cauza mirosului ei nu se mai întorc.

    4.Nisipul. O tehnică de înlăturare a limacșilor, melcii fără cochilie care afectează culturile de vărzoase este presărarea de nisip între rânduri pentru că el fiind zgrunțuros, melcul fără cochilie când merge îi creează răni și în timp ori renunță sau, dacă sunt rănile prea mari, moare.


    Te-ar mai putea interesa

    Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Plantare bujori. Când și cum se plantează bujorii Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte