Comerţ alimentar

Luna Cartofului Românesc: Cultivatorii se plâng că 80% din cartofii din supermarketuri sunt introduși ilegal pe piață

Fermierii români care cresc cartofi se plâng din ce în ce mai mult de concurența neloială făcută de producția străină care ajunge la noi în țară, o mare parte din ea ajungând aici în mod ilegal. Aceștia spun că ar putea să lupte cu importurile dacă s-ar face într-o manieră corectă, dar prețurile la care ajung acești cartofi în România sunt derizorii.

La noi se vând rebuturile de afară

În cadrul conferinței de lansare a proiectului ”Luna Cartofului Românesc” toți fermierii care au luat cuvântul au adus în discuție problema intrării pe piața românească de retail a unei cantități foarte mari de cartofi din alte state. Aceştia spun că nu concurența este neapărat problema cât faptul că acei cartofi ajung ilegal în România, de obicei prin firme fantomă, și sunt rebuturile din țările mari producătoare din vest, motiv pentru care au un preț foarte mic.

Producția națională de cartofi poate asigura tot consumul intern

Președintele Federației Naționale Cartoful din România (FNC), Gheorghe Botoman a declarat că peste 80% din cartoful aflat în supermarketuri este introdus pe piață ilegal. ”Românul consumă aproape 100 de kilograme de cartof pe an pe cap de locuitor, iar în România se produc în jur de 3 milioane de tone. România poate să producă cartofi cât să mănânce românii și să mai fie și excedent pentru export dacă mai este nevoie. Nu mai vorbesc de calitate. Din păcate pe căi mai legale, sau mai puțin legale, peste 80% din cartoful comercializat în România se face fără forme legale. Este o mare pierdere pentru stat. Se pierd sute de milioane de lei”, a declarat Botoman. Acesta a adăugat că: ”Nu dorim un embargou de import, dar vrem ca importurile să se facă așa cum scrie legea și cu acte. De exemplu cartoful care intră în România este în afara stasului european. Fermierii îl vând în Europa la prețuri derizorii, mai mult costă transportul și intră în România, fără să știm cum. Vrem ca atunci când cartoful ajunge pe raft să existe și responsabilitate. Să se știe că vine de la ce fermă vine”.

Fermierii spun că au încercat să ia problema și în propriile mâini și să o rezolve. Au făcut mai multe drumuri la Minister și au cerut să se găsească soluții în aceste cazuri deoarece situația este foarte gravă. ”Am fost și ne-am plâns și am avut un feed-back foarte interesant. S-a dat o circulară prin care au fost controlate toate unităţile înregistrate, adică noi. Cum poți să faci ordine în sector când tot pe cel care vine să se plângă că nu mai rezistă vii și îl controlezi?!”, conchide producătorul covăsnean de cartofi, Laszlo Becsek.

Scrie un comentariu