• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Marcoser lansează cea mai așteptată carte despre combaterea bolilor la legume

    agrointeligenta.ro -

    Echipa Marcoser, prezentă și anul acesta la Târgul Expozițional Internațional Indagra 2014, va lansa cartea “Grădina de legume. Ghid pentru combaterea bolilor și dăunătorilor”, apariție editorială de excepție așteptată de foarte mult timp de cultivatorii de legume din România.

    Lansarea volumului va avea loc mâine, sâmbătă – 1 noiembrie, de la ora 11.00, la Sala 1 de conferințe din Pavilionul C1, unde autorii cărții vor susține și o prezentare și vor răspunde întrebărilor tuturor celor interesați de cultivarea legumelor.

    Cartea, editată de editura Polirom, îi are ca autori pe dr. ing. Costel Pohrib și pe dr. ing. Marius Petrache și prezintă în mod detaliat principalele boli și dăunători din cultura de legume, metode de prevenire și combatere, precum și aspecte ale aplicării produselor de protecție a plantelor.

    Cartea „Gradina de legume. Ghid pentru combaterea bolilor și dăunătorilor” vine în sprijinul tuturor celor ce doresc să recunoască rapid o boală sau un dăunător apărut în cultura de legume și să ia cele mai bune și eficiente măsuri de combatere.

    coperta carte
    Combaterea bolilor și dăunătorilor trebuie făcută întotdeauna într‑o manieră integrată, indiferent de mărimea fermei sau a culturilor de protejat. Simpla aplicare a pesticidelor (combatere chimică) în mod repetat după observarea unei infestări sau a unei boli în cultură nu numai că este de departe cea mai costisitoare metodă de combatere, ci în cele mai multe cazuri nu duce la rezolvarea problemei.

    Pentru ca o fermă să fie rentabilă din punct de vedere economic, în cazul în care scopul ei este unul comercial sau să ofere satisfacția lucrului bine făcut atunci când e înființată doar pentru beneficiu familial, un fermier modern trebuie să aplice principiile agriculturii durabile, indiferent dacă lucrează o grădină de legume de 20 metri pătrați sau o exploatație de sere de 20.000 metri pătrați.

    În primul rând, fermierul trebuie să cunoască în amănunt și să fie capabil să identifice un spectru larg de boli și dăunători care pot ataca cultura/culturile ce urmează a fi înființate.

    Ştiind cât mai multe despre bolile și dăunătorii cei mai periculoși, se poate face o evaluare a riscurilor de apariție a unor boli sau dăunători în strictă concordanță cu condițiile de mediu particulare ale zonei în care se află ferma. După evaluarea riscurilor de apariție a bolilor și dăunătorilor în funcție de schimbările climatice se poate trece la întocmirea unui plan de combatere integrat care va include toate măsurile de control: igienice, profilactice, tehnologice, chimice, biologice etc. După cum se poate observa, în cadrul combaterii integrate pe principii durabile, combaterea chimică este doar o componentă (mai mult, mai puțin sau uneori chiar deloc utilizată), și nu singura metodă de combatere a bolilor și dăunătorilor. Combaterea bolilor și dăunătorilor doar pe cale chimică a produs o formă de isterie socială, oamenii ajungând să blameze și să evite orice tip de legumă căruia i s‑a aplicat chiar și cel mai sumar tratament fitosanitar. În realitate, în contextul implementării unui management integrat al combaterii bolilor și dăunătorilor, în care eliminarea agenților patogeni are o eficiență maximă în paralel cu protejarea mediului, fructele și legumele rezultate din aceste ferme au atât o înaltă calitate, cât și zero reziduuri toxice pentru consumatori.

    200 de fotografii cu bolile din solar

    ”Prin descriere amănunţită înţelegem prezentarea modului cum se manifestă, cum arată şi cum pot fi recunoscuţi agenţii patogeni de către cei mai mulţi dintre dumneavoastră, şi nu prezentarea lor din punct de vedere microbiologic (dimensiuni şi forme ale sporilor, căi metabolice şi biochimice implicate în diferite faze ale infecţiilor, noţiuni de genetică sau biologie moleculară etc.). Încercăm să realizăm acest lucru şi prin cele aproape 200 de fotografii făcute în propriile solare sau câmpuri experimentale în cursul mai multor ani de studiu şi observaţie a diferitelor forme de manifestare şi perioade de apariţie a bolilor”, anunță autorii noii apariții editoriale.

    Rezultatele a 10 ani de studiu

    Capitolul despre aspectele practice ale aplicării produselor de protecţie a plantelor a fost elaborat în aproape 10 ani de studiu, în urma a numeroase teste şi experimentări (în sere, în solare, în câmp, la fermieri din marile bazine legumicole, în serele şi câmpurile experimentale proprii), în urma nenumăratelor rapoarte de observaţii făcute în timpul vizitelor în sere şi solarii din toată ţara şi nu în ultimul rând în urma întâlnirilor şi discuţiilor purtate cu specialişti români şi din străinătate privind cele mai eficiente şi mai moderne metode aplicare a produselor fitosanitare.

    În concluzie, această carte nu se adresează teoreticienilor microbiologi sau fitopatologi, ci unei largi categorii de public care doreşte să aplice în practică informaţia prezentată şi acelor persoane care doresc să recunoască din timp o boală pentru a putea interveni cât mai prompt în combaterea ei.

    A doua ediție a catalogului de îngrășăminte

    Pe langa lansarea cărții, Marcoser va fi lansa la Indagra 2014 și cea de-a doua ediție a catalogului de îngrășăminte cu titlul ”Agricultura Avansată. Catalog de Îngrășăminte, planuri de fertilizare, probleme și soluții de nutriție la legume”. Catalogul conține informații detaliate legate de gama de îngrășăminte din portofoliul companiei și vine în întâmpinarea fermierilor cu principii și reguli de bază privind fertilizarea modernă a legumelor, planuri complete de fertilizare atât foliare cât și radiculare, pentru principalele culturi de legume, pe toate fazele de dezvoltare. În catalog sunt prezentate și cele mai des întâlnite probleme legate de nutriția legumelor însoțite și de explicații ale condițiilor care au dus la apariția acestor probleme, precum și rezolvarea lor. Catalogul va fi oferit gratuit, pe toata durata târgului, tuturor vizitatorilor care achiziționează noua carte.

    Notă: Prețul cărții “Grădina de legume. Ghid pentru combaterea bolilor și dăunătorilor” este de 70 de lei.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe

    Ultimele știri

    România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini