• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Procesatorii români, ofertați cu carne de vită din Botswana: Are un preț foarte bun și o calitate superioară celei europene

    agrointeligenta.ro -

    Fermele de vaci de carne sunt afaceri atractive pentru fermierii români, însă concurența pe piața autohtonă a început să fie tot mai acerbă. Nu din cauză că, dintr-o dată, am avea noi cantități uriașe de carne de vită, ci pentru că marii procesatori primesc oferte tot mai tentante și mai avantajoase din întreaga lume. Cea mai recentă și chiar una greu de refuzat a venit recent din Botswana, iar carnea, produsă la ferme înființate acolo de irlandezi, este la un preț mult mai mic decât cea românească. Și este și gustoasă!

    Dezvăluirea a fost făcută de către președintele Romalimenta, Sorin Minea, în cadrul ediției de astăzi a emisiunii ”Cultivat în România”, iar reporterii Agrointeligența au aflat mai multe informații imediat după ieșirea din platou.

    Astfel, Minea ne-a mărturisit că a primit o mostră de carne de vită din Botswana și a fost impresionat de calitățile acesteia. Procesatorul spune că a fost cu atât mai surprins cu cât el ceruse unui dealer de carne să îi trimită mai multe mostre de vită de Hampshire și a fost șocat să vadă că, la livrare, acestea erau, în fapt, carne de vită irlandeză, însă produsă în ferme din Africa. În Botswana!

    ”Am avut o ofertă pentru niște mostre de la vaci de origine irlandeză crescute, bănuiesc, de fermieri irlandezi pe terenurile din Botswana. Am avut o probă de câteva kilograme să văd despre ce este vorba. Ieri am făcut-o la grătar, am mâncat cu mai multe persoane și m-a impresionat. Cred că este una dintre cele mai bune cărnuri pe care le-am mâncat. Se vede clar că este o carne de vacă crescută liberă, nu în grajduri. Calitatea este excelentă, pe mine m-a uimit. E mai bună decât calitatea cărnii europene”, susține Minea.

    În ciuda prețului foarte avantajos și al calității foarte bune oferită de fermele din Botswana, Minea spune că încă nu a luat o decizie privind achiziționarea beef-ului. Procesatorul recunoaște însă că este în faza de analiză și nu neagă faptul că ia serios în considerare să lucreze cu carnea din Africa. ”Încă sunt în studiu de piață, nu mă grăbesc de nici un fel. E o ofertă, ca alte câteva sute pe care le primesc, dar am fost foarte curios și am încercat-o. Calitatea este excelentă, pe mine m-a uimit. E mai bună decât calitatea cărnii europene, iar prețul este al naibii de bun având în vedere calitatea care se oferă”, mărturisește Sorin Minea.

    Medic veterinar de profesie, preşedintele Romaliment are și o explicație pentru calitatea ridicată a cărnii provenite din Botswana. ”Această țară e în zona bună a Africii, la fel ca și Africa de Sud, are pășuni foarte bune pe care se pot crește vaci. Bănuiesc eu că este vorba de fermieri irlandezi, nu știu sigur, eu am oferta de la un dealer de carne, cert este că aceste animale sunt crescute în libertate și de aici și calitatea cărnii”, explică Minea, care spune totuși că s-ar fi așteptat ca din această parte a lumii să i se ofere carne de Zebul și nu de Hampshire așa cum s-a întâmplat.

    Irlandezii investesc în Africa

    Crescătorii de vaci de carne din Irlanda au primit o lovitură neașteptată în 1988, când exporturile spre destinații importante, precum SUA sau China, au fost interzise în urma epidemiei cu boala vacii nebune. În fața acestei provocări, investitorii au găsit o cale de a fenta embargoul, oferind în continuare carne de calitate foarte bună, însă din ferme cu vaci de rasă crescute în Africa. Chiar și cu costul transportului, se pare că fermierii au reușit să se mențină pe profit încă de la primele exporturi de carne ”africană” provenind însă de la rase consacrate și apreciate ca fiind cele mai bune pentru carne.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Fermierii care au pierdut prima pe cap de vacă. Calcul ANT bovine după data de referință

    Ultimele știri

    Florin Dragomir, producător: Pentru un kilogram de telemea de Sibiu folosim 5 litri de lapte de oaie Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Fermierii spun că războiul din Ucraina scumpește usturoiul românesc