• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Drăgan, director general Timac Agro România: Fermele cu suprafețe de 500-2.000 de hectare au cel mai bun randament – 9%

    agrointeligenta.ro -

    Companiile de inputuri din România își fac periodic propriile studii de piață și urmăresc atent evoluția financiară a fermelor pentru a elabora strategii de vânzări ”pliate” pe nevoile agricultorilor. Cu o cifră de afaceri de 35 de milioane de euro și peste 1.800 de clienți în anul 2014, Timac Agro România declară că cea mai mare parte a portofoliului său de clienți este formată din ferme de dimensiune mijlocie.

    ”Am intrat pe piața din România în 2006 și de atunci ne-am diversificat mereu oferta de produse pentru a oferi soluții personalizate fermierilor noștri. Suntem unici pe piață prin strategia pe care am abordat-o : aceea de a merge direct în fermă și de a urmări evoluția recoltei. Un reprezentant Timac Agro România ajunge zilnic și în câte 6-7 ferme doar pentru a se asigura că nutriția vegetală oferită dă rezultate maxime”, explică Adrian Drăgan, directorul general Timac Agro România, care este rețeta cu care compania își menține și anul acesta o creștere de 15-20% a vânzărilor.

    Recent, echipa Timac Agro România a efectuat chiar și o analiză a cifrelor financiare raportate de către 6.000 dintre firmele care activează în sectorul agricol românesc. Rezultatele au fost făcute publice la Brașov, la lansarea de joi a celui mai nou produs al companiei, Top-Phos, un nou tip de fosfat agricol.

    Astfel, în statistica companiei bazată de date publice de la Ministerul Finanțelor, specialiștii în nutriție vegetală au ajuns la o concluzie suprinzătoare. ”Ne-am dorit să avem o viziune clară asupra randamentului fermelor din România în raport cu talia lor. Astfel, din studiul făcut de Timac Agro România a reieșit că randamentul fermelor sub 500 de hectare este, în medie, de -20%. La cele între 500 și 2.000 de hectare, randamentul mediu este de 9%, iar la cele ce depășesc suprafața lucrată de 2.000 de hectare, randamentul coboară la 6%”, a dezvăluit directorul general al companiei în cadrul unei conferințe susținută după lansarea Top-Phos.

    Un randament de 9% înseamnă că firma respectivă obține un profit de 9% din cifra de afaceri. Spre exemplu, la o cifră de afaceri de un milion de euro, profitul este de 90.000 de euro.

    ”Noi am fost primii care le-am recomandat fermierilor români să facă analiza de sol. Și astăzi, probele fermelor cu care lucrăm sunt trimise la laboratoarele din Franța, iar costul unei astfel de analize este undeva în jur de 1.000 de lei. De banii aceștia, însă, fermierul știe exact ce trebuie să pună în sol să obțină producția cea mai bună”, explică Drăgan.

    El spune că doar anul acesta au fost trimise la analize probe din solul a aproape 500 de ferme, majoritatea solurilor ”investigate” fiind fertile, însă cu o mare problemă. ”Deși la laborator se vede o prezență bună a mineralelor – azot, fosfor, potasiu, acestea sunt blocate. În cele mai multe cazuri este vorba de lipsa vieții microbiene care să lucreze cu aceste resurse pentru a le aduce în forme ușor de absorbit pentru plantă, iar Timac Agro România are în portofoliu exact produse care stimulează aceste procese și viața microbiană din sol”, explică directorul companiei.

    În privința clienților săi, Timac Agro România declară că agricultura românească cunoaște un adevărat progres și că tot mai mulți fermieri înțeleg că recomandările specialiștilor sunt cele mai bune când vine vorba despre fertilizare. Totuși, rămâne o parte din agricultori care ”hrănesc” culturile după ureche sau alegând produsul cel mai ieftin, fără a face calcule privind raportul preț/eficiență.

    ”Noi credem că avem ca și clienți numai fermieri buni, care respectă indicațiile oferite, dozajul și momentul în care produsul trebuie să ajungă la plantă. Dacă aș face însă o analiză pe regiuni, cred că cel mai greu îi convingem pe agricultorii din Oltenia, unde deși culturile sunt mai mereu afectate de secetă, fermierii sunt mai reticenți când vine vorba de produse noi, inovatoare. Exact aici ne-am propus în perioada următoare să ne concentrăm pentru a oferi agricultorilor programele de nutriție vegetală care să le sporească recoltele. Rezultatele sunt cele care ne fidelizează clienții, iar noi ne bazăm deja pe un număr important de fermieri care, de 3-4 ani, cumpără soluțiile din gama Timac Agro România, mereu solicitând cantități mai mari decât cu un an înainte”, a mai precizat directorul Timac Agro România.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA