• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agricultura în 2015 – sub lupa Oxford Analytica. Vezi ce ne așteaptă anul viitor

    agrointeligenta.ro -

    Pentru specialiștii de la Oxford Analytica anul 2015 va fi unul bun pentru agricultură. Sunt anticipate producții bune care vor alimenta rezervele acoperind orice nevoie a pieței, în plus, scăderea prețului petrolului va trage în jos multe costuri de producție legate de combustibili, îngrășăminte și pesticide.

    Cei care vor să speculeze la bursă mărfurilor agricole ar trebui să țină seama de următoarele trei indicații strategice:

    1.Nu sunt așteptate fluctuații mari ale prețurilor, de tipul celor la care am fost martori în ultimii ani ai secolului XX;

    2.Prețurile vor cunoaște o ușoară scădere dar vor rămâne la cele mai înalte niveluri cunoscute în istorie;

    3.Îmbunătățirea condițiilor de viață din țările lumii în curs de dezvoltare aduncând după ea și creșterea cantității de proteine în dieta omului de rând va duce la creșterea pieței internaționale pentru producătorii de carne.

    China și restul Asiei vor contribui la creșterea cererii de produse agro-alimentare pe plan mondial. În această regiune a lumii, în care, deja, este concentrată cea mai mare parte a populației globului, creșterea nivelului de dezvoltare este asociată încă cu creșterea populației – o combinație de factori care înseamnă și creșterea consumului general și a apetitului pentru produse cu valoare mai mare atât nutritivă cât și economică. Această regiune va fi cel mai important consumator mondial de carne, lactate și ouă și în următorul an.

    Crește cererea de nutreț

    Anul 2015 va aduce o creștere a cererii pentru nutreț – tendința fiind susținută pe de o parte de refacerea efectivelor de animale și pe de alta de orientarea unei contintăți ți mai mari ca în anii trecuți de plante destinate producției de bio-combustibili.
    Spațiul ex-sovietiv va continua să constituie ce mai interesantă piață pentru producătorii de unt și brânzeturi, țările din acest spațiu fiind așteptate să înregistreze în 2015 cele mai semnificative creșteri. În sectorul laptelui praf, cea mai interesantă piață va continua să fie cea a Chinei, la care se vor adăuga țări emergente din alte regiuni decât cea a Asiei, Mexic, în America Latina, Algeria, în Africa.

    Crește producția de grâu

    Se așteaptă ca în 2015, producția de grâu ar putea crește cu 5 milioane tone stabilind un nou maxim istoric, lucru care va duce la o suplimentare a stocurilor și ele mari, din acest moment. Chiar dacă la nivel global vor cunoaște scăderi de producție, la 12,7 miliarde tone, cerealele grosiere vor fi asigurate în cantități suficiente cât să acopere cererea pieței și suplimentarea stocurilor deja existente – SUA vor înregistra, în contra curentului global o creștere în acest domeniu stabilind un nou record național în jurul a 381 milioane tone.

    În 2015 vom aștepta cel mai probabil la o creștere semnificativă a producției de oleaginoase la peste 510 milioane tone. Oferta de ulei alimentar și de masă de grăsimi vegetale va asigura cererea pentru cele mai consumate 17 tipuri de ulei cele mai consumate, care agregat vor atinge un nivel de producție de peste 200 de milioane tone.

    Boom la carnea de vită

    O evoluție spectaculoasă se va înregistra în domeniul producției de carne de vită – datorită prețurilor ridicate existente în acest moment și a cererii uriașe venite din China și alte țări asiatice – se aștepată ca doar importurile Chinei să cunoască în 2015 un salt de 3% , atingând un nivel de aproape 1,7 milioane tone. Producătorii vor căuta să acopere această cerere majorând livrările internaționale – până la aproape 10 milioane tone, ceea ce ar fi un record.

    Producția globală de lapte va scădea ușor, tendințele globale negative fiind atenuate de creșterile așteptate în Uniunea Europeană, cel mai mare producător mondial, care va cunoaște odată cu eliminarea cotelor o schimbare majoră a condițiilor de piață favorabilă creșterii producției.

    Pentru producători scăderea prețului petrolului este o veste bună – acesta are un impact asupra a 50% din costurile de producție – combustibili pentru mașini și echipamente agricole, îngrășăminte și pesticide. În condițiile în care prețurile materiilor prime agricole vor rămâne în linii mari la nivelul de anul trecut, producția acoperind cererea, scăderea costurilor de producției va constitui cea mai importantă cauză a relizării unor câștiguri mai bune.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate!

    Ultimele știri

    Cod galben de vânt în 15 județe. Rafalele pot atinge 90 km/h România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu