Nemulţumirea producătorilor de cartofi: Se cer doar cei de dimensiuni mari. Partea bună: Românii sunt cei mai mari consumatori de cartofi din UE

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de cartofi din Europa, potrivit studiilor de specialitate. Ceea ce îi nemulțumește însă pe producători este faptul că la noi în țară se preferă cartofii foarte mari și nu există o cultură a consumului soiurilor specializate.

Reprezentanții Federației Cartofului susțin că în românii consumă în medie 94 de kilograme de cartofi pe an, dintre care mai mult de 20 de kilograme sunt cartofi de mari dimensiuni cumpărați din magazine. Aceștia sunt aduși de cele mai multe ori din import și reprezintă tot ce este mai prost din punct de vedere culinar.

În alte țări, consumatorii caută cartofii de dimensiuni medii, pentru că aceștia sunt considerați ca fiind cei mai buni, dar românii, fie pentru că nu le place să curețe tuberculi de mici dimensiuni, fie pentru că nu au cunoștințe despre calitățile superioare ale celor mai mici, preferă să cumpere doar cartofii cei mari. Producătorii români că tot ce este mare și nu se caută în alte țări din UE este adus la noi în țară deoarece aici așa ceva se caută.

Străinii cumpără cartofii mici: au mai mult gust

„Cartofii cu diametrul mai mare de 8 centimetri se vând pe nimic în străinătate, cu 35-40 de euro tona. Nu sunt toxici, nu sunt stricaţi, dar au mai puţine calităţi culinare. Sunt mai puţin gustoşi, pentru că au o cantitate mai mare de apă. Românul dacă îl vede mare, crede că e bun”, declară Gheorghe Boţoman, președintele Federației Naționale a Cartofului, citat de Mediafax.

Studiile arată că față de cartofii medii, cei mari conțin mult mai multă apă, iar concentrația de proteine și aminoacizi este la jumătate. De aceea cumpărătorilor li se recomandă să cumpere cartofi care să încapă într-o palmă, aceasta fiind dimensiunea cea mai potrivită pentru cartofii de consum.

Consumatorii trebuie să știe de asemenea că există anumite soiuri de cartofi care se pretează pentru diferite moduri de preparare. ”Putem să oferim cartofi pe destinații consumatorilor: pentru salată, pentru fiert, pentru copt, pentru prăjit, iar de anul acesta am intrat pe piață și cu cartofii mov. Din păcate la noi nu este dezvoltată o cultură a consumului de cartofi”, a explicat Mihail Mucsi, unul dintre cei mai mari producători de cartofi din țara noastră.

O altă problemă a producătorilor rămâne preţul cartofilor. „Preţul cartofului la producătoreste foarte mic, de 0,4-0,5 lei pe kilogram. Vin foarte multe importuri, mai ales din Polonia, la preţuri mici, fără taxe şi fără facturi. Vrem şi noi să se reducă TVA la cartofi”, spune Boţoman.

Be the first to comment

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*