• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Aurelia Vişinescu, vinificator de top: „Vinul e puţin, deci cumpărătorii sunt forţaţi să caute şi în România”

    agrointeligenta.ro -

    Aurelia Vişinescu este una dintre cele mai cunoscute femei din lumea vinului românesc. Este vinificator, dar şi producător. În prezent, administrează circa 60 hectare de vie la Săhăteni (Dealu Mare).

    Faima şi-a câştigat-o în urmă cu zece ani, când a obţinut marea medalie de aur la Concursul Mondial al Vinurilor de la Bruxelles pentru un Pinot Noir, recolta 1999, vinificat pentru Cramele Halewood România. Între timp, a trecut de la stadiul de vinificator de vinuri la cel de producător.

    Cum este recolta din acest an?
    Este bună spre foarte bună la mine cel puţin. A fost un an dificil cu producţii mai mici, noi am avut şi îngheţ. Seceta a afectat iarăşi producţia. Cel puţin calitativ, până la ora aceasta toate premisele sunt pozitive. Produţia este mică şi la nivel global în acest an, iar România ar putea profita de acest lucru.

    Cum merg exporturile?
    Este un an cu oportunităţi foarte mari pentru toată lumea la export. Este un an de criză, iar producţia este mai mică decât cererea. În Europa s-a intrat în 2012 cu stocuri minime, ceea ce face ca foarte mulţi potenţiali importatori şi reţele de magazine să se uite spre România. Au şi început deja, noi primim cel puţin 10 cereri de ofertă pe lună de la firme solide. Spre comparaţie, de la târg poţi să te intorci cu vreo trei cărţi de vizită, ca să ne facem o imagine. Aceasta înseamnă că dacă producem calitate la un preţ competitiv şansele să scoatem capul şi dincolo sunt mari. Se cere şi vin roşu, dar şi alb. În Asia se consumă foarte mult roşu, dar trendul acum este în general către alb. China a ajuns deje în primii cinci importatori de vinuri din România. În ce ne priveşte, noi am avut cereri din toată lumea, inclusiv din Rusia.

    Ce imagine are vinul românesc peste hotare?
    Se cere din ce în ce mai mult vin, cel puţin la noi, anul acesta ne dublăm exporturile faţă de 2011. Sunt preţuri competitive, noi nu vindem ieftin, pentru că nu suntem un producător de vinuri ieftine. Pe de altă parte ştiu că suntem foarte competitivi şi că oferim un raport preţ-calitate foarte bun.

    Cum v-a influenţat viaţa experienţa din Africa de Sud?
    Mi-a schimbat viaţa, la fel ca şi lui Răzvan Macici. Eu am ajuns în Africa de Sud în 1995 şi m-am îndrăgostit de această ţară. Bazele, ştiinţa formării mele în tehnologie acolo au fost puse. Am văzut foarte multe lucruri noi despre care citisem sporadic, ceea ce mi-a dat mare încredere să le aplic în România.

    De ce n-aţi rămas acolo?
    Nici el n-a ramas, a plecat ulterior. Nu m-am gândit niciodată să rămân, n-am avut niciodată în cap chestia asta, nici n-am avut o oportunitate. Eram învăţăcel pe vremea aceea, am avut oportunitate în Australia, dar nu mi-a plăcut.

    Aveţi un business propriu. Sunteţi mulţumită?
    Parţial m-am împlinit, în sensul că m-am înhămat la un drum lung şi greu, dar asta mă ţine trează şi îmi place foarte mult. Important este să facem ce ne place. Eu lupt către ceva mai bine tot timpul, sunt greu de mulţumit, sunt Capricorn. Cred că am avut ceva rezultate care să arate că n-am trăit degeaba. Mai am încă multe lucruri de făcut. Sunt însă bucuroasă că lucrurile evoluează în mod semnificativ de la un an la altul. Schimbările din ultimii ani au fost pentru noi extraordinare, în primul rând contează plusul de calitate.


    Te-ar mai putea interesa

    Victorie a fermierilor – Bruxelles a cedat! Derogări la GAEC 6,7 și 8, și protecție pentru micii fermieri China a suspendat achiziția de un milion de tone de grâu din Australia Ordonanță de Urgență: Fermierii care nu-și mai pot amâna creditele la bănci

    Ultimele știri

    Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire Oamenii de știință au creat o vacă modificată genetic care produce lapte pentru diabetici UE introduce o taxă de 95 euro/tonă la importurile de cereale din Rusia şi Belarus