• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Noutăți despre Bluetongue: Liberă circulație pentru animale în România. Care sunt condițiile pentru a face export

    agrointeligenta.ro -

    Prezent la Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților, președintele interimar al ANSVSA Csutak Nagy Laszlo  a prezentat noutăți privind măsurile luate de autorități cu privire la epidemia de boala limbii albastre.

    ”După cați fost informați, în cursul anului 2014 a apărut, evoluează și a avut mai multe focare în evoluție la nivel național boala limbii albastre. Ca și un scurt istoric, aș vrea să vă aduc aminte că boala a început să evolueze în Grecia în cursul lunii iunie, în Bulgaria în cursul lunii iulie, iar primele focare apărute în România au fost în cursul lunii august. Pe 23 august a fost depistat primul focar. Înainte de acest fapt, aveam luate măsuri specifice (…) Din păcate, în ciuda acestor măsuri, boala a apărut și la noi și are o transmitere vectorială, deci nu se transmite direct de la animal bolnav la animal sănătos. În prima parte, boala s-a extins în partea sudică, apoi în partea estică, iar începând din noiembrie, a apărut și în partea centrală a țării. Ca atare, în cursul lunii trecute, am declarat toată țara ca și zonă de control și aplicând măsuri specifice necesare”, a făcut șeful ANSVSA o scurtă trecere în revistă a situației generale.

    ”Începând din data de 2 decembrie, respectând Regulamentul 1266/2007, am declarat perioada liberă de vectori (care transmit virusul bolii bluetongue, n.r. ), iar toate zonele de control au dispărut și la nivel național a s-a constituit zona de protecție. Adică se poate circula la nivel național, fără probleme, cu respectarea regulilor de bunăstare și animalele să fie clinic sănătoase”, a spus Csutak-Nagy. Decizia ANSVSA marchează, de altfel și redeschiderea târgurilor de animale din țară, situație datorată mai ales temperaturilor scăzute care au condus la dispariția insectelor hematofage – țânțarii, care transmit virusul Bluetongue.

    Csutak-Nagy a precizat că, având în vedere că în Europa evoluează boala cu același stereotip – steriotipul A, ”este permisă circulația animalelor pentru creștere și îngrășare din zonă de protecție, România – zonă de protecție, alte state membre, cu respectarea condițiilor de transport și să fie animalele clinic sănătoase”.

    În alte zone – așa zise zone de supraveghere, se pot face mișcări de animale vii pentru creștere și producție, cu respectarea anumitor reguli, în sensul că:
    după 14 zile de la perioada de liberă circulație vectorială (se calculează 2 decembrie), se pot aplica mișcări de animale efectuând un examen de laborator PCR negativ.
    în perioada de 28 de zile de la declararea circulației vectoriale, se pot efectua mișcări de animale cu un test Eliza negativ.
    în perioada de 60 de zile de la declararea liberei circulații vectoriale, se pot face mișcări de animale cu condiția ca animalele să fie clinic sănătoase.

    ”Vizavi de circulația animalelor vii în țări terțe, am notificat Comisia Europeană, am notificat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale privind apariția circulației libere de vectori. Dânșii au făcut demersul de a fi contactate ambasadele țărilor terțe, în special țările arabe, și în funcție de fiecare stat în parte, de cerințele veterinare și de cerințele de export, se vor stabili măsuri bilaterale sanitar-veterinare”, a mai spus șeful de la ANSVSA.

    În ceea ce privește, însă transportul internațional, se pare că testele ce se cer a fi făcute animalelor în perioada următoare fac ca exporturile să nu mai fie profitabile.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Când se seamănă semințele de roșii Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe

    Ultimele știri

    Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda! Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale