• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția la bovine: când și cât se plătește în 2015. Află ce modificări vin odată cu sprijinul cuplat pentru creșterea animalelor

    agrointeligenta.ro -

    Crescătorii de vaci de lapte sau vaci de carne din România așteaptă cu nerăbdarea plata subvențiilor la bovine, plăți aferente anului 2014. În același timp, fermierii doresc să afle și ce îi așteaptă mai departe din punct de vedere al sprijinului financiar pentru 2015 și nu numai. La aceste întrebări vom încerca să oferim răspuns cu ajutorul răspunsurilor oficiale date de ministrul agriculturii Daniel Constantin.

    UPDATE (1 iunie 2016).  Citiți și: 

    ANTZ de 450 de lei/cap de vacă! Sprijinul cuplat – MULT PESTE AȘTEPTĂRILE FERMIERILOR! Când încep plățile!

    În cadrul emisiunii ”Cultivat în România” de sâmbătă, de la România TV, ministrul Daniel Constantin a promis fermierilor că plata subvențiilor la bovine va fi plătită începând din februarie, imediat ce Guvernul va aproba o hotărâre în acest sens.

    Constantin a precizat și care sunt sumele pe care le vor încasa crescătorii de vaci de lapte sau de carne: ”În luna februarie, plătim pentru fiecare animal din categoria vacă de carne 435 de lei pe cap. Pentru vacile de lapte, pe lângă cei 435 de lei se adugă 21 de euro pentru tona livrată și ajungem astfel la un sprijin între 700 și 1.300 de lei pe cap”, a declarat Daniel Constantin.

    Anterior, el anunțase că, în total pentur sectorul zootehnic (deci cumulat cu subvenția pentru ovine și caprine), Guvernul își va da acordul pentru plăți totale în valoare de 60 de milioane de lei, iar conform datelor publicate de APIAîn Ghidul solicitantulu, banii trebuie să ajungă la toți fermierii până pe 30 iunie 2015. Conform aceluiași document, de subvenția aferentă anului 2014 beneficiază doar fermierii care au depus cereri de plată anul trecut, respectând termenul-limită anunțat de APIA.

    Sprijin cuplat din 2015

    Referitor la cererile de plată pentru a primi subvenția la bovine aferentă anului 2015, șeful de la MADR a precizat că nu vor fi modificări de condiții pentru a beneficia de acest sprijin financiar. ”Regulile nu se schimbă vizavi de numărul de animale. Așa cum a fost în 2014 op să avem și în 2015. Introducem din 2015, pe lângă cererea clasică pe care o cunosc beneficiarii, introducem posibilitatea – și o să fie pe cererea de plată, de a solicita un ajutor cuplat pentru vacile de lapte și vacile de carne. Încă nu avem răspunsul Comisiei Europene. Eu sper să fie favorabil pentru că este un an delicat sub aspectul producției de lapte. Vrem să sprijinim foarte mult sectorul, în general sectorul zootehnic vrem să îl sprijinim pentru că începusem foarte bine: de 3 ani, efectivele de ovine au crescut foarte mult, iar efectivele de bovine nu au mai scăzut așa de mult ca în alți ani”, a mai spus ministrul agriculturii.

    Referitor la acest sprijin cuplat ce se acordă pentru 2015, valoarea propusă pentru plata lui este de:
    -250 de euro/cap pentru vaca de lapte
    -300/cap pentru vaca de carne
    -190/cap pentru bivolițele de lapte
    -7 euro pentru ovice și caprine de carne
    -35 de euro pentru viermii de mătase (10 g ouă)

    ”Pentru anul de cerere 2015, deci ceea ce vom plăti spre sfârșitul acestui an, începutul anului 2016, adăugăm, pe lângă aceste forme care vor rămâne, dar vor scădea pentru că avem acele ajutoare naționale tranzitorii care trebuie să scadă – dar nu semnificativ, introducem o plată mai mare astfel încât, cuplate, cele două forme de sprijinde la bugetul de stat și din fonduri europene să ajungem ca pentru anul 2015 la un sprijin pentru vaca de carne undeva la 1.600 de lei și pentru vaca de lapte, la peste 1.600 de lei, cu posibilitatea de creștere până în 2020” – ministrul Daniel Constantin la emisiunea ”Cultivat în România”

    Crescătorii din zonele defavorizate nu vor mai fi…favorizați

    În privința plăților pe care fermierii le primeau pentru că făceau agricultură în zonele defavorizate, plata suplimentară pe cap de animal urmează a fi eliminată din 2015. În acest sens, ministrul Constantin a dat exemplu creșterea ovinelor: ”Până acum în ultimul an, s-a primit o plată pe cap de animal de 38 de lei, la care se adaugă sprijinul pentru zonă defavorizată . Din anul 2015, în acord cu asociațiile, vrem să introducem sprijinul cuplat plătit din fonduri europene nu doar pentru fermierii din zonele defavorizate, deci nu doar 1,6 milioane de ovine, ci în jur de 3 milioane de ovine, care să primească o plată de 7 euro/cap pentru fiecare animal”.

    El a precizat că sprijinul cuplat va fi achitat doar către crescătorii de ovine care au efective între 150 și 1.000 de capete, în timp ce sprijinul privind ajutorul național tranzitoriu se va acorda în continuare pentru fermierii cu peste 50 de capete de ovine.

    La bovine, de sprijinul cuplat plătit din fonduri europene vor putea beneficia doar fermierii care au efective între 10 și 250 de animale, păstrându-se și aici politica sprijinirii fermelor de tip familial și încurajarea micilor crescători să își mărească efectivele pentru a deveni profitabili.

    Noua măsură de sprijin vine să susțină creșterea efectivelor de rasă pură, astfel că plata cuplată este legată de Registrul genealogic, iar dacă fermierul are metiși F3, aceste animale vor intra cu 75% în cuantumul sprijinului petru animalul de rasă pură. Bălțata românească nu mai este asimilată la rasele pentru carne, ca în vechea schemă de sprijin. Bălțata intră la metise, așa că primește 50% dacă e metisată cu rasă pură de carne.

    Discuția despre subvențiile la bovine începe la minutul 10:20



     


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA. Listă cu aproape 8.000 de fermieri care au banii în conturi Ministrul Barbu a anunțat subvențiile APIA care se achită la sfârșitul lunii mai Fermierii care vor avea săptămâna aceasta subvențiile APIA în conturi

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte