• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nagy Peter Tamas și Virgil Găman au fost trimiși în judecată. Vezi acuzațiile și rechizitoriul întocmit de procurorii DNA

    agrointeligenta.ro -

    Aflați în continuare în arest preventiv, fostul secretar de stat Nagy Peter Tamas și fostul secretar general din cadrul MADR, Virgil Găman, au fost trimiși în judecată într-un dosar de corupție, alături de alte persoane care au ajutat la fraudarea banului public printr-un eveniment organizat în cadrul ediției de anul trecut a târgului Indagra.

    Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați:

    în stare de arest preventiv:

    GĂMAN VIRGIL-LAURENȚIU, secretar general al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
    – luare de mită, (două infracțiuni),
    – instigare la spălare de bani, (două infracțiuni),
    – instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată(două infracțiuni).

    NAGY PETER TAMAS, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
    – trafic de influență,
    – instigare la spălare de bani,
    – instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată,
    – luare de mită,
    – participație improprie la spălare de bani,
    – participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

    HALLER ZOLTAN-JOZSEF, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
    – complicitate la trafic de influență,
    – spălare de bani,
    – fals în înscrisuri sub semnătură privată.

    VASILESCU CLAUDIU, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
    – complicitate la luare de mită,
    – spălare de bani,
    – fals în înscrisuri sub semnătură privată.

    și în stare de libertate:

    ALDEA IULIAN, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
    – complicitate la luare de mită, (două infracțiuni),
    – instigare la spălare de bani, (două infracțiuni),
    – instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată,(două infracțiuni).

    CRĂCIUNOIU DANIEL BOGDAN, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
    – complicitate la luare de mită,
    – spălare de bani,
    – fals în înscrisuri sub semnătură privată.

    În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

    În cursul lunii octombrie 2014, cu ocazia organizării unor evenimente agricole, inculpații Găman Virgil-Laurențiu, în calitate de secretar general al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Nagy Peter Tamas, în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în contextul îndeplinirii unui act ce intra în atribuțiile de serviciu ale acestora, au pretins de la persoane din conducerea firmei organizatoare, suma de 40.000 euro.

    Această sumă de bani, ce reprezenta o parte din valoarea de 414.160 euro a contractului, încheiat între firma organizatoare, în calitate de prestator, și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în calitate de beneficiar, urma să fie virată către cei doi inculpați prin intermediul unei firme agreate de aceștia.

    Deoarece persoanele din conducerea firmei organizatoare a evenimentelor le-au învederat inculpaților Găman Virgil-Laurențiu și Nagy Peter Tamas faptul că suma de 40.000 euro nu poate fi plătită către o singură societate comercială, întrucât competențele lor sunt limitate la semnarea contractelor cu o valoare de până la 15.000 euro, cei doi au fost de acord ca suma de 40.000 euro să fie plătită către mai multe firme agreate de ei.

    Astfel, în data de 11 decembrie 2014, cei doi inculpați, reprezentanți ai Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, beneficiind de ajutorul inculpatului Aldea Iulian, au primit prin intermediul firmelor administrate de inculpații Haller Zoltan-Jozsef, Vasilescu Claudiu și Crăciunoiu Daniel Bogdan, suma totală de 176.904,9 lei, din care 64.480 lei i-au revenit inculpatului Nagy Peter Tamas, iar restul inculpatului Găman Virgil-Laurențiu.

    Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, inculpații Găman Virgil-Laurențiu și Nagy Peter Tamas i-au determinat pe administratorii firmelor respective să întocmească, în fals, mai multe contracte de prestări servicii către firma organizatoare.

    În aceeași perioadă și în același context, inculpatul Nagy Pater Tamas, în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și coordonator al activității Agenției Naționale de Ameliorare și Reproducție în Zootehnie (A.N.A.R.Z.), a pretins de la reprezentanții firmei organizatoare, la data de 17.10.2014 și ulterior a primit, la data de 28.10.2014, suma de 45.880 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, constând în coordonarea participării agenției menționată mai sus la evenimentele respective.
    Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, inculpatul Nagy Peter Tamas l-a determinat pe administratorul unei firme să întocmească, în fals, un contract de prestări servicii către firma organizatoare, fără însă ca acesta din urmă să aibă cunoștință de activitățile infracționale ale inculpatului.

    În cauză s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților.

    În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

    Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

    Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

    Sursa: Ziua de Constanța



     


    Te-ar mai putea interesa

    Când se seamănă semințele de roșii Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș

    Ultimele știri

    Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda! Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale