• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescătorii de ovine așteaptă reluarea exporturilor. Nicolae Cioranu, Romovis: Prețul pe kilogram a scăzut la 6 lei

    Gabriela Gimbășanu -

    După ce presa națională a început deja să speculeze privind o explozie a prețului pentru carnea de miel în această primăvară, Agrointeligența a vorbit cu președintele Federației Romovis, Nicolae Cioranu pentru a aflat care este situația crescătorilor de ovine la finele lunii ianuarie.

    Potrivit liderului Romovis, iarna lui 2015 este una dintre cele mai dificile pentru proprietarii români de turme. Nu doar că au loc fătările, dar oierii sunt preocupați de valorificare în contrextul în care boala limbii albastre le-a închis ușa la export. ”Când a apărut și la noi, în septembrie, nu am crezut că este o epidemie, ne-am gândit că este vorba despre cazuri izolate. Cu timpul boala a luat amploare și am fost afectați și noi crescătorii de ovine. Măsurile impuse de autoritățile abilitate pentru reducerea exporturilor ne-au lovit direct și pe noi”, a declarat pentru Agrointeligența Nicolae Cioranu, președintele Federației Romovis.

    Cheltuieli duble

    În prezent, crescătorii de ovine se declară nemulțumiți de faptul că autoritățile nu au început negocierile cu Libia, Liban și Iordania pentru a putea relua exporturile de animale vii. ”Noi am băgat mamele la montă crezând că lucrurile se vor remedia și vom putea să vindem din nou în afara țării. A fost o decizie proastă, deoarece acum am rămas și cu tineretul pregătit pentru export, și cu oile gestante. În aceste condiții crescătorii de oi se află în situația în care nu mai pot asigura hrana pentru întreg efectivul de animale”, ne-a declarat Cioranu. El a subliniat că dacă oierii nu vor putea vinde la export în următoarea perioadă, nu vor avea venituri și nu vor putea suporta cheltuielile care s-au dublează.

    Preț cu 30% mai mic decât în toamnă

    Din toamna trecută și până acum, blocarea exporturilor a provocat pierderi de 90 de milioane de euro crescătorilor de ovine. Iar prețul la carne se prăbușește de la lună la lună. “Până la apariția acestei boli, prețul pentru oaie la export era situat între 8 și 10 lei, acum a scăzut la 6 lei. Extrem de puțin în condițiile în care inclusiv furajele au fost scumpe. La prețul acesta nu îți poți recupera nici măcar investiția. În ceea ce privește prețul cu care se va vinde kilogramul de carne de miel în perioada Paștelui, eu sper să urce măcar la 18-20 lei pentru a ne putea acoperi o parte din cheltuielile. Cred că piața va fi sugrumată de intermediari”, a mărturisit cu regret reprezentantul oierilor.

    În ceea ce privește avortul spontan semnalat la ovine de către presa centrală, se pare că este vorba despre cazuri izolate. “Nu am auzit să existe cazuri semnalate de avorturi spontane la ovine. Eu nu cred că este posibil să ai 40% avorturi spontane în condițiile în care într-un cilcu de fătat doar în 5-10% din cazuri pot apărea avorturi. În general dacă respecți câteva recomandări minime venite din partea unor medici veterinari avizați nu ar trebui să ai pierderi în turmă. În cazul meu, oile mele nu au început fătările, dar din monitorizarea lor pot spune că nu se anunță probleme”, a precizat crescătorul de ovine.

    Cum se previne avortul spontan la ovine

    Nicola Cioranu precizează, însă, că există câteva reguli simple pe care crescătorii trebuie să le respecte pentru a preveni avorturile spontane la ovine. “La oi se recomandă înţărcarea cu minimum 3-4 săptămâni înainte de montă pentru a se putea reface. În perioada a 2-a de gestaţie oile vor fi supravegheate, este interzisă înghesuirea lor la intrarea şi ieşirea din adăposturi, trebuie să le adminstrați furajele nemucegăite, apa nu trebuie să fie rece. Cu două săptămâni înainte de fătare se scot din furajare însilozată”, a precizat Nicolae Cioranu, președintele Federației Romovis.

    Foto: Facebook/Oi de Mediaș



     


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Pericol acum la rapiță: putregaiul alb al tulpinilor. Soluția de la Bayer: fungicidul Propulse S-a deschis târgul de animale de la Câmpeni cu o bază de achiziții bovine!