• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De astăzi, Rusia aplică o suprataxă de 35 de euro pentru fiecare tonă de grâu exportat. Cum va fi afectată piața regională de cereale

    agrointeligenta.ro -

    La finele anului trecut, guvernul de la Moscova anunța că, începând de la 1 februarie, va obliga exportatorii să suporte o taxă suplimentară de circa 35 de euro pentru fiecrae tonă de grâu ce părăsește Rusia. De astăzi, noul impozit intră în vigoare, însă recoltele bune obținute de alte state în ultimul an agricol sunt speranțe că prețul grânelor nu va fi afectat la nivel mondial.

    Taxa pentru exportul de cereale este valabil începând din 1 februaie și până la finele lunii iunie, aplicându-se astfel, doar la grâul recoltat în 2014. Este vorba despre un impozit special ce se calculează ca fiind 15% din valoarea cantității exportate, plus 7,50 euro (9, 14 dolari) pentru fiecare tonă, potrivit datelor oficiale postate de Guvernul de la Moscova. În realitate, la prețul actual al pieței, taxa pe export impusă de Rusia se ridică la circa 35 de euro pentru fiecare tonă, iar măsura ar putea duce la o scădere de 6,5% a exporturilor de grâne din această țară. Totuși, analiștii spun că cea mai mare cantitate de cereale a părăsit deja Rusia, ultimele cantități cu destinația Egipt grâbindu-se să părăsească porturile de la Marea Neagră înainte de 1 februarie.

    Cotația grâului a scăzut cu 19% din decembrie

    Rusia a anunțat încă din 18 decembrie că va taxa suplimentar exportul de grâu, iar de atunci s-a calculat că prețul cerealelor a scăzut la Bursa din Chicago cu 19% din această cauză. Analiștii susțin că nici de astăzi încolo nu sunt așteptate schimbări majore în cotații mulțumită recoltelor foarte bune din ultimul an, inclusiv cele din emisfera sudică. Astfel, la nivel mondial, producția de grâu a fost estimată de USDA la 723,4 milioane de tone, conform unui raport din 12 ianuarie. Din această cantitate, la data data de 19 ianuarie erau deja raportate exporturi de 17 milioane de tone din Rusia, urmând ca de acum, piața că fie concentrată pe grâu provenit din UE, Ucraina și Canada.

    Nu este pentru prima dată când Rusia ia o decizie-șoc în privința exporturlui de cereale. În 2010, după un an agricol secetos, Guvernul de la Moscova a interzis orice transport în afară a cerealelor rusești, măsură ce s-a aplicat pentru o perioadă de 10 luni. Din această cauză, cotația grânelor a fost împinsă în sus timp de doi ani, cu un maxim atins în 2012. La acea vreme, grâul se vindea cu 9,4725 dolari/bușel, cu 78% mai mult decât nivelul actual pe piețele internaționale.

    Efecte pentru fermierii ruși

    Taxa pentru grâul exportat va avea însă un efect sigur: va transforma producția fermierilor ruși într-un produs necompetitiv chiar și pe piața regională. Astfel, cel puțin în UE, Franța menține reguli dure printr-un preț foarte mic comparativ cu grânele din zona Mării Negre – Ucraina, România sau Bulgaria. Totodată, ca și cum taxa impusă de guvernanții ruși nu ar fi fost suficientă pentru a speria investitorii, se pare că anul agricol 2015 nu are semne bune pentru agricultorii lui Putin. Terenurile agricole sunt puternic afectate de o secetă pedologică din cauza căreia recolta ar puea fi compromisă. În cel mai bun caz se așteaptă o producție totală de 70 de milioane de tone.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Când se plantează roșiile în grădină – calendar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd