• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cât de rentabilă este cultura de triticale în România. Cristian Lungu, fermier: ”Am obținut un profit mai bun decât la grâu”

    Gabriela Gimbășanu -

    Cultura de triticale devine tot mai atractivă pentru fermierii care, pe lângă producția vegetală, au în activitate și creșterea animalelor. Unul dintre primii agricultori care s-a aventurat să cultive triticale la noi în țară este Cristian Lungu, cunoscut mai ales prin prisma calității sale de preşedinte al Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru desfacerea laptelui crud din România. După experiența anilor trecuți când a obținut un profit bun din această cultură agricolă, anul acest, Lungu a semănat în toamnă peste 50 de hectare cu triticale.

    Cultivarea triticalelor este ideală pentru fermele mixte, aceste cereale oferind o serie de beneficii în alimentația animalelor: de la digerabilitate rapidă până la un conținut scăzut de amidon. De acest lucru s-a convins Cristian Lungu, un cunoscut crescător de vaci de lapte din județul Ilfov.

    ”În anul 2004, am auzit că la Fundulea sunt câteva sole experimentale cu soiuri foarte bune de triticale. Atunci m-am hotărât să merg și să văd despre ce este vorba. Văzând cultura – nouă la acea vreme, m-am hotărât să cumpăr sămânță și să cultiv și eu. Rezultatele au fost peste așteptări. În primul an, am recoltat 9 tone/ha. Din păcate, în anul următor, nu am mai folosit același soi și am cumpărat de la cineva sămânța necertificată, așa că am recoltat doar 7 tone/ha. A fost momentul în care m-am învățat minte să folosesc doar sămânță certificată”, a povestit Cristian Lungu (foto jos) pentru Agrointeligența cum a început aventura sa cu cultura de triticale.

    Hibrid Tarzan și tehnologie furnizată de Rod Bun

    În cultivarea triticalalelor, fermierul a găsit un partener de încredere – compania Rod Bun este cea care îi asigură materialul de semănat și toate inputurile cu plata la recoltare. ”Tot cei de la Rod Bun îmi oferă consiliere în ceea ce privește tehnologia de cultură. Soiul pe care îl utilizez de ceva ani este Tarzan”, ne-a declarat Cristian Lungu care, de la an la an, și-a extins suprafața cultivată cu triticale. Astfel, a ajuns ca anul trecut să cultive 42 de hectare, de pe care a obținut o producție de 6,4 tone/ha. ”A fost un an atipic, cu un bob șiștav, încă nu știu care a fost cauza. Producția am valorificat-o prin intermediul firmei și mi-am păstrat și eu pentru furajarea animalelor. Pentru anul aceasta am semănat 54 de hectare cu triticale”, ne-a mărturisit fermierul despre producția sa.

    Triticalele  – recomandate pentru furajarea animalelor

    Cristian Lungu recomandă cultura triticalelor pentru fermierii care au și efective de animale. ”Eu le recomand crescătorilor de animale să utilizeze în alimentația lor triticalele în detrimentul grâului. Este un soi de cereală conceput de americani special pentru fermieri. Este un hibrid între grâu și secară, dar seamănă mai mult cu grâul. Totuși, triticalele au o rezistență la boli net superioară față de grâu, nu prezintă boli foliare, aminoacizii din bob sunt mult mai calitativi. În SUA, triticalele sunt folosite pe scară largă și în furajarea curcanilor”, ne-a spus ilfoveanul.

    Fară erbicidare

    Încolțirea semințelor de triticale este mult mai rapidă decât la grâu. Dezvoltarea triticalelor în perioada de tomnă după semănare se face într-un ritm alert, cu o acoperire aproape completă a terenului în comparație cu celelalte cereale. Acest lucru face ca orice buruiană concurentă cu planta să fie eliminată, fiind înăbușită de dezvoltarea rapidă a furnzelor. Datorită acestui aspect, cultura nu necesiră erbicidare, ceea ce este un avantaj important pentru cei care pun triticale în alimentarea animalelor.

    Profit garantat din cultura de triticale

    În ceea ce privește profitul pe care îl poți avea cultivând triticale, acesta este garantat, spune cristian Lungu. El apreciază că rentabilitatea acestei culturi agricole noi este determinată mai ales de producțiile superioare celei obținute la grâu în condiții identice. Totdată, se elimină costurile cu erbicidarea. “Dacă raportăm cantitatea de grâu obținută în zonă mea, aceasta nu depășește 4 tone/ha. În schimb la triticale am avut în medie undeva la 6,5 tone/ha. În ceea ce privește prețul triticalelor, acestea s-au vândut anul trecut cu 0,53 lei/kg în timp, ce prețul grâului a urcat la 0,64 lei/kg. Profit rezultat din această cultură este mai mare decât cel obținut la grâu tocmai prin diferența de cantitate avută la recoltare”, ne-a precizat Cristian Lungu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru desfacerea laptelui crud din România.

    Prețul triticalelor în 2014: 0,53 lei/kilogram

    Perioada optimă pentru a semăna triticale este sfârșitul lunii septembrie, până la 10 octombrie, iar pentru soiul Tarzan, se recomandă o densitate de 350 – 400 boabe/m2, 160-180kg/ha (poate fi semănat în cantități reduse datorită capacitații sporite de înfrățire).

    cultivarea triticalelor”Dacă a fost un sezon secetos se aplică o tăvălugire. Se face o fertilizare în momentul semănării, asigurându-se 40% din necesarul de substanțe nutritive. Se aplică, pe lângă azot, și un produs pe bază de carbonat care ajută la înrădacinarea plantei. Nu se aplică tratamente foliare, planta prezintă o rezistență foarte mare la boli. Recoltarea se face la maturitatea deplină a bobului, după ora 12.00 – pentru a nu fi umezeală”, ne-a vorbit agricultorul despre caracterisiticile de cultură ale triticalelor.

    Piața triticalelor din România se află într-o continuă expansiune fiind o cereală foarte căutată la export, având întrebuințări diverse: furajarea animalelor, alimentația omului, în producerea de malţ pentru fabricarea berii și în industria spirtului.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Cultura de bob de la semănat la recoltare. Tehnologie de cultivare Soiul de afine care face fructe uriașe, demne de Cartea Recordurilor Fermierul Alexander Degianski a semănat floarea-soarelui și a intrat la porumb: ”Ne adaptăm în funcție de loc”

    Ultimele știri

    Plantele beau, nu mănâncă! Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime? S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene!