• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Săpunaru: PNL propune taxarea inversă la carne și produse din carne

    agrointeligenta.ro -

    Partidul Naţional Liberal a depus astăzi un proiect de lege pentru completarea alin. (2) al art. 160 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal prin care să se urmăreşte implementarea taxării inverse pentru lanţul alimentar de la livrarea furajelor până la vânzarea produselor alimentare din carne.

    Măsura propusă de către PNL vine ca urmare a faptului că Guvernul Ponta a dovedit că nu doreşte reducerea TVA la produsele alimentare, o altă iniţiativă liberală aflată în procesul legislativ, şi care a primit deja punct de vedere negativ din partea Executivului. Având în vedere, însă, situaţia grea în care se găseşte sectorul românesc al cărnii, în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii din această ramură, parlamentarii liberali vin cu soluţia taxării inverse, care deja a dat rezultatul în cazul pieţei de cereale.

    „Ne confruntăm cu o concurenţă dură pe piaţa cărnii în România, mai ales în sectorul de creştere a porcinelor, dar şi în celelalte ramuri zootehnice. La carnea de porc, noi producem doar 30% din necesarul alimentar, restul provenind din import. Există o presiune foarte mare pe preţul cărnii la carcasă importată foarte ieftin, încât producătorii autohtoni spun că cei 100 de lei pe care îi primesc ca subvenţie de la stat şi UE nu pot acoperi pierderile. (…). În opinia noastră, a liberalilor, reducerea TVA era cea mai bună variantă, însă dacă Guvernul se opune acestei măsuri, credem că singura soluţie la îndemână este taxarea inversă pentru salvgardarea industriei cărnii”, a declarat domnul deputat Nini Săpunaru, Preşedintele Comisiei pentru agricultură pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților.

    POZ_6495La rândul său, domnul deputat Tinel Gheorghe a precizat că taxarea inversă nu este nouă în România, ci se aplică deja cu succes de aproape cinci ani, în sectorul cerealelor: „Taxarea inversă la cereale este o măsură ce s-a dovedit una de succes. Introdusă în 2010, a fost prelungită, fiind acum în vigoare până în 2018. Având în vedere că PSD s-a împotmolit în reducerea TVA la carne, ne gândim că această soluţie alternativă ar putea fi agreată inclusiv de cei de la Putere”.

    Cum va funcţiona taxarea inversă la carne

    Introducerea taxării inverse la carne, la fel ca şi în cazul cerealelor, nu va afecta bugetul statului, ci, din contră, va reduce evaziunea fiscală şi va duce la dispariţia firmelor fantomă create pentru a eluda plata TVA. Practic, producătorul agricol va vinde furajele fără TVA către fermier; mai departe, pe lanţ, fermierul va vinde carnea către procesator tot fără TVA, şi, ulterior, către magazin. Practic, toate aceste societăţi vor vinde produsele fără TVA, taxa pe valoarea adăugată fiind aplicată doar pentru comercializarea către consumator, iar TVA încasată la vânzarea produsului final – carne sau produse din carne.

    POZ_6472Responsabilitatea obţinerii acordului Comisiei Europene pentru introducerea taxării inverse şi pentru carne şi produse din carne revine Guvernului şi Ministerului de Finanţe care trebuie să demareze toate procedurile pentru ca implementarea acestei măsuri să poată fi făcută imediat după adoptarea ei în Parlamentul României.

    Foto: Adevarul



     


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA