• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lovitură de teatru: Ce model european a fost propus pentru conducerea Federației Naționale Pro Agro! – UPDATE

    Gabriela Gimbășanu -

    Cursa pentru funcția de președinte al Federației Naționale Pro Agro ar putea avea un final neașteptat astăzi, în cadrul Adunării Generale a Membrilor Federației. Din primele discuții avute cu reprezentanții ajunși la întâlnire, se pare că, pe ultima sută de metri, a fost propus un model nou de conducere a organizației, un model european ce ar avea la cârmă un președinte, un secretar general și un om de lobby/purtător de cuvânt.

    Update 4: Ştefan Pădure, ARC, a propus ca astăzi să fie să fie aleasă o conducere interimară a Federaţiei şi să se constituie o comisie de monitorizare care să stabilească ce se va întâmpla în continuare.

    Update 3: Majoritatea membrilor Adunării Generale a Membrilor Federației Naționale Pro Agro se opun propunerii cu un preşedinte prin rotaţie, apreciind că intervalul de şase luni nu lasă loc pentru dezvoltarea de proiecte şi că nu ar fi nevoie de o schimbare radicală a schemei de conducere. De cealată parte, Asociaţia Română a Cărnii susţine că în noua formă de conducere, preşedintele va avea rol de mediator.

    Update 2: Din 17 organizaţi membre, trei au avut restanţe la plata cotizaţiei şi nu vor putea vota astăzi pentru alegerea noului preşedinte al Pro Agro.

    Update 1: Şedinţa a început cu întârziere, fiind aşteptaţi mai mulţi membri din ţară.

    La acest moment, în București, în cadrul Adunării Generale a Membrilor Federației Naționale Pro Agro se discută aspecte importante legate de activitatea organizației, cel mai important subiect de pe ordinea de zi fiind alegerea președintelui Federației. Atât actualul președinte Alex Jurconi, cât și directorul executiv Florentin Bercu și-au anunțat candidatura pentru această poziție executivă.

    Potrivit surselor Agrointeligența, se pare că există o nouă variantă de lucru în care conducerea organizației să fie împărțită după o schemă nouă. Astfel, organul suprem de conducere a federației ar urma să rămână Adunarea Generală a Membrilor, secondată de Consiliul Director ca organism decizional.

    În privința funcției de președinte, se ia în calcul transformarea acestei poziții într-o funcție neremunerată, care, după modelul șefiei Consiliului Europei, să revină prin rotație, la 6 luni, tuturor membrilor Federației. Rolul principal al noului președinte ar urma să fie acela de armonizare a intereselor individuale ale organizatiilor membre cu interesul general al tuturor membrilor, promovând interesul legitim de grup.

    Alte două funcții-cheie vor fi cea de secretar general și de cea de lobby-ist/purtător de cuvânt, ambele remunerate, dar cu atribuții separate. Astfel, secretarul general va avea rol executiv rol executiv și va fi persoana ce va aproba implicarea financiară a Federației în anumite limite, va coordona grupurile de lucru tehnice – și secretariatul organizației. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt va promova către decidentul politic interesele de grup stabilite de organizație.

    Decizia finală privind structura conducerii și componența ei va fi luată astăzi de Adunarea Generală a Membrilor Federației Naționale Pro Agro, care pot să hotărască dacă rămân pe vechea formulă cu un președinte cu rol executiv și de reprezentare, sau dacă optează pentru împărțirea atribuțiilor între trei reprezentanți ai organizației ce urmează, de asemenea, să fie aleși tot astăzi.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale