• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cât se câștigă din afacerea cu flori în luna Mărțișorului: Familia Mara din Ciorogârla a pariat pe zambilele la ghiveci și nu face față cererii uriașe de flori românești

    Gabriela Gimbășanu -

    Luna Mărțișorului readuce la viață nu doar natura, ci și vânzările proprietarilor de sere. Lângă București, la Ciorogârla, afacerea familiei Mara – producător autohtoni de flori românești, duduie de-a dreptul, iar stocul pregătit pentru martie deja s-a epuizat. 

    Cele mai bine vândute flori din această primăvară sunt zambilele, dar merg bine și florile cyclamen și primulele multicolore la ghiveci. Toate sunt produse în serele de flori Biosolaris deținute la Ciorogârla de o familie de bucureșteni care, acum câțiva ani, a decis să lase în urmă agitația orașului pentru un trai liniștit în apropierea Capitalei.

    Cu un portofoliu de clienți bine consolidat, afacerea cu flori a familiei Mara este un model pentru toți cei care se gândesc să devină producători de flori. Astfel, producția parfumată din serele de la Ciorogârla se vinde bine pentru că florile sunt mult mai proaspete decât cele din import, dar și pentru că producătorul a știut mereu să urmărească tendințele pieței și să ofere ce se cere. Acum este clar momentul zambilei, iar familia Mara nu face față cererii, declarând, chiar din prima zi de martie, că este mulțumită de semnele bune ale primăverii.

    “Toate florile pe care le-am avut pregătite pentru 1 Martie le-am vândut. Cele mai căutate au fost florile de sezon: primulă, zambilă și cyclamen. Noi nu vindem flori la fir, vindem doar la ghiveci. Nu pot aprecia dacă au fost sau nu mai căutate florile la ghiveci, pot să vă spun că în această perioadă de 1 și 8 Martie, nu putem acoperi cererea. La început de primăvară, prima dată se termină marfa și abia apoi este epuizată și cererea. Indiferent câte flori sunt aduse din import, tot nu este acoperită cererea de flori pentru această sărbătoare a primăverii”, a declarat pentru Agrointeligența, Mihai Mara, administratorul afacerii cu flori.

    Florile la ghiveci câștigă teren

    O altă tendință a pieței românești de flori este comercializarea lor la ghiveci. “Bărbații, în general, preferă să ofere în dar persoanei iubite o floare la ghiveci, pentru că ține mai mult și te poți bucura de mireasma ei o perioadă mai îndelungată”, spune producătorul de flori din Ciorogârla.

    flori zambile martieUn alt secret al familiei Mara este că nu îi este teamă de vizitatori, ci încurajează bucureștenii să vină în seră și să își aleagă singuri florile, să vadă cum sunt cultivate și să primească sfaturi utile direct de la producător. Un alt mare avantaj este, normal, prețul mai mic. ”Oamenii preferă să vină să cumpere flori direct de la noi decât să meargă în piețe sau la florăriile specializate unde prețul este mult mai ridicat. Poate că și faptul că suntem amplasați foarte aproape de București face ca numărul clienților să crească. Persoanele care cumpără de la noi sunt bucureștenii, care dau o fugă cu mașina, până la sera noastră, de unde pot lua flori pe alese și la prețuri mult mai mici decât în alte părți”, ne-a vorbit Mihai Mara despre modul în care serele Biosolaris își atrag și își fidelizează clientela.

    Loc pe piață pentru micii producători

    În ceea ce privește numărul de flori vândute în acest sezon, horticultorul ne-a mărturist că nu a ținut o evidență clară, însă se declară mulțumit de faptul că pe piață au început să se impună producătorii români de flori, chiar și cei mici.

    “Cea mai mare cantitate de flori autohtone este produsă de cei care dețin suprafețe foarte mici de teren. Are omul în curte un solărel, face 1.000 de flori și se duce și le vinde singur la piață sau la târgurile de mărțișor. În afară de acești mici producătorii, mai sunt câțiva horticultori foarte mari, care produc cantități însemnate de flori și care vând către supermarket-uri. Mai este o categorie, în care ne încadrăm și noi, producători mijlocii care dau producția revânzătorilor. Vin diverși indivizi, de la aprozare care doar în această perioadă vând flori, până la cei care se ocupă de comercializarea florilor tot timpul anului și cumpără de la noi”, a precizat Mara despre modul în care funcționează, în realitate, lanțul florilor în România.

    zambile la ghiveci Bucuresti4 lei ghiveciul de zambilă

    În utlima perioadă de timp, printre clienții de la Biosolaris se numără importante multinaționale din București. “Am observat că anul acesta am avut foarte mulți clienți din rândul multinaționalelor, care au cumpărat de la noi flori pentru a oferi angajatelor. Mă pot lăuda că un trust de televiziune destul de celebru ne-a trecut pragul și a cumpărat flori de la noi. Să cumperi flori direct de la seră aduce numai avantaje: prețul este mai mic și îți poți alege culoarea, dimensiunea și soiul de floare dorit. La noi, direct din seră, s-au vândut florile în funcție de soi și dimensiune cu prețuri începând de la 4 lei ghiveciul de zambilă”, ne-a mărturisit, cu mândrie, administratorul afacerii cu flori.

    După zambilă vine rândul mușcatelor

    După epuizarea stocului de flori specifice primăverii, familia Mara se pregătește deja de următorul val de vânzări – cel al mușcatelor. “În acest moment nu mai avem spre vânzare flori de primăvară. Ne-a ajutat foarte mult și vremea și am început deja să vindem mușcate. Avem disponibile toate dimensiunile: curgătoare, pitice sau mari și am văndut deja peste ce ne-am așteptat. Noi le pregătisem inițial pentru a le vinde către sfârșitul lunii martie. Dacă vânzările vor merge în același ritm, către jumătatea luni martie le vom termina”, speră producătorul de flori din Ciorogârla.

    unde gasim muscateFoto: www.biosolaris.ro



     


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA