• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Soiurile românești de cânepă îi aduc unui fermier din Carei un profit anual de 60.000 de euro. Străinii îi cumpără toată recolta!

    Gabriela Gimbășanu -

    Un fermier din Carei, județul Satu-Mare, nu s-a lasat descurajat de condițiile vitrege de pe piața românească și de vreo treizeci de ani înoată împotriva curentului. Astfel în anul 1984, Gheorghe Maxi, împreună cu soția lui, a început să cultive cânepă pentru fibră. Astăzi mai recoltează doar semințele, ajungând să aibă producții de 1.200 de kilograme la hectar folosind soiuri românești, iar recolta este vândută mai ales la export. Pentru un kilogram de semințe de cânepă românească, francezii sau nemții plătesc un preț de 4 euro. 

    “Pasiunea pentru această plantă mi-a insuflat-o soția. Ea a lucrat numai cu cânepa încă de când a terminat facultatea, ulterior a devenit director la Fabrica de Procesare Cânepă din Carei. Eu nu m-am ocupat de acest domeniu, bine nici nu am fost pregătit pentru a face asta. După ce ne-am căsătorit, soția m-a convins că ar fi bine să ne ocupăm timpul cu o astfel de cultură. Astfel am ajuns astăzi să semănăm anual o suprafață de 20 de hectare. Ne ocupăm de asta de vreo 30 de ani”, ne-a vorbit cultivatorul despre cum a început afacerea sa.

    Produce cânepă doar pentru boabe

    După ce a dispărut și fabrica de procesare cânepă din Carei, familia Maxi s-a orientat către cultivarea de plante tehnice pentru boabe.

    “De vreo cinci ani ne axăm doar pe cânepa pentru semințe, pentru ca în acest moment nu mai avem procesare. Fabrica din Carei s-a privatizat. Din nefericire pentru acest sector de activitate, la noi în zonă nu mai avem unde să procesăm cânepa pentru fibră. Este foarte dificil să faci față pe piața românească cu plantele tehnice pentru fibră și ulei, nu sunt mulți cei care se pricep la aceste culturi, dar nici statul nu se chinuie prea tare să ne sprijine,” a declarat pentru Agrointeligența fermierul Gheorghe Maxi.

    Soiurile Zenit și Dacia dau producții de 1.200 kilograme la hectar

    Fermierul din Carei folosește pentru producția de boabe doar soiurile românești de cânepă: Zenit și Dacia. “Începutul a fost greu, vă dați seama, până acum cinci ani noi cultivam cânepă doar pentru fibră, pentru boabe nu pusesem niciodată. Nu te învață nimeni, trebuie să experimentezi cum se zice pe pielea ta, cărțile îți spun teoretic ce trebuie să faci, în practică te întâlnești cu multe lucruri. Zenitul și Dacia sunt soiuri de cânepă pentru producția de boabe. În ceea ce privește cât obții la recoltat, în primul an am avut 350 kilograme la hectar, iar după ce am corectat greșelile pe care le-am costatat în câmp, pot spune că anul trecut am obținut 1.200 kilograme la hectar. Cred că sunt pe drumul cel bun, în condițiile în care cărțile de specialitate oferă o producție standard de 1.000-1.500 de kilograme la hectar”, ne-a vorbit agricultorul despre începuturile sale în cultivarea de cânepă pentru boabe.

    Fermierul subliniază faptul că cheltuielile de la înființarea culturii și până la recoltare nu sunt deloc de neglijat, ele se ridică undeva la 5.000 lei pe hectar, fără să iei în calcul și costul cu sămânța. Chiar și așa, cu un preț mediu de 4 euro/kg de semințe, Gheorghe Maxi face un profit de cel puțin 3.000 de euro de pe fiecare din cele 20 de hectare cultivate. Adică, în total, 60.000 de euro/an!

    Cerințe de climă și sol

    Pentru a putea fi semănată în condiții optime, cânepa are nevoie de o temperatură a solului destul de ridicată. De asemenea nu se recomandă plantarea ei pe solurile acide.”De exemplu, anul trecut am semănat abia la 1 Mai. În mod normal această plantă se seamănă atunci când solul are o temperatură constantă de 7-8ºC, timp de o săptămână. Este o plantă foarte sensibilă la secetă. Dacă a lovit-o seceta și nu ai aplicat îngrășământ cum trebuie poți să ai toată cultura compromisă. Se poate cultiva oriunde există teren cu o fertilitate uniformă, dar solul nu trebuie să fie acid. Planta este sensibilă în ceea ce privește aciditatea solului”, ne-a vorbit Gheorghe despre ”pretențiile” tehnice ale acestei plante.

    8-10 kilograme de sămânță la hectar

    Cantitatea de sămânță la hectar pentru cânepa de boabe depinde de germinație.

    La un hectar intră 8-10 kilograme de sămânță, la o adâncime de semănat de 5 cm. Cânepa pentru boabe se seamănă în rânduri cu o distanță între rânduri de 70 cm. În schimb, la cânepa pentru fibră se aplică o normă de semănat de 110-120 kilograme la hectar, iar distribuția se face tot pe rânduri, dar se seamănă asemănător cu cerealele. Înainte de semănare, noi tratăm sămânța cu o substanță împotriva purecilor și bolilor. Se pot folosi mai multe produse care se găsesc pe piață, eu de ceva timp folosesc Maxim XL 035FS, aplicat în cantiate de 5 l/tonă”, ne-a vorbit cultivatorul despre norma de semănat care se aplică diferențiat, în funcție de destinația producției.

    Fertilizare cu potasiu, azot și fosfor

    Tehnologia de cultivare a acestei plante tehnice este dificilă și adesea îți ocupă o perioadă îndelungată de timp până să ajungi la rezultatele așteptate. “Eu nu irig cultura, mă ajută foarte mult fertilizare cu potasiu, azot și fosfor. Aplic îngrășământul de 2 ori, odată toamna, înainte de arat, când administrez potasiu, și primăvara, când aplic culturii azotatul, care protejează planta în cazul în care este secetă. În ceea ce privește eribicidare, aplic emergent și preemergent. Pentru cultura de cânepă pentru boabe este foarte important ca la semănat terenul să fie curățat de buruieni. Un alt aspect important este că în timpul dezvoltării culturii, trebuie să faci vizite frecvente la fața locului, pentru a vedea dacă au apărut buruieni, să urmărești cum se dezvoltă plantele de cânepă”, ne-a vorbit cultivatorul despre tehnologia pe care el o folosește cu succes de cinci ani încoace.

    seminte de canepa

    Producția o vinde la străini

    Pentru că folosește soiuri autohtone de cânepă, mult mai rezistente la boli și dăunători, recolta de la Carei merge aproape toată la export. ”Principalii cumpărători vin din afară: Franța, Italia, Polonia. Vindem kilogramul de cânepă cu 4 euro. La noi cererea de semințe de cânepă este foarte slăbuță. Poate și datorită faptului că oamenii nu cunosc beneficiile reale ale consumului de semințe de cânepă în stare proaspătă, după recoltare. În ceea ce privește dorința românilor de a-și face propria plantație, am avut câteva cereri din Sibiu și din Reșița. Sunt doritori care vor să cultive în țară dar să o vândă tot în străinătate”, a explicat Maxi, modul în care își valorifică producția obținută de pe cele 20 de hectare cultivate.

    Interzis la fonduri europene

    Deși a încercat să reînvie sectorul de procesare a cânepei prin accesarea de fonduri europene, destinate înființării unei fabrici de topire a fibrei cu ajutorul enzimelor, proiectul nu a fost aprobat în ciuda tuturor eforturilor depuse. ”Am fost dezamagit după ce am încercat să accesez fonduri europene. Pentru a pune la punct proiectul am colaborat cu Institutului de Cercetare de la Arad, iar dosarul era foarte bine fundamentat. Practic am încercat să readuc în România topirea cu enzime a cânepei. Apa deversată în urma procesului de topire putea fi depozitată într-un heleșteu, nu aveai nevoie de stație de epurare, pentru că nu contamina apa. Din păcate am obținut, la evaluarea proiectului doar 77 de puncte, mult prea puțin pentru a fi eligibil pentru finanțare. Este mare păcat că cei care evaluează proiectele nu au văzut oportunitatea, contează pentru ei doar punctajul nu și domeniul pe care vrei să-l relansezi” ne-a mărturisit cu dezamăgire, agricultorul din Carei.

    Maxim 2% pe hectar plante masculine

    “La fel ca la orice plantă, avem mascul și femelă. Este foarte important să determinăm în câmp care este masculul și care este femela, pentru a putea înlătura mascului din cultură, pentru că nu este bine să polenizeze. Odată polenizată planta masculină, aceasta nu mai face boabe. Se adminte o încărcătură de maxim 2% masculi pe hectar. Eliminarea masculilor din plantație se face manual. Anual am câte 5-6 zilieri, cu care merg la fața locului și execut această lucrare”, ne-a vorbit Gheorghe Maxi despre cea mai importantă lucrare care trebuie executată la cultura de cânepă.

    Cum deosebești o plantă de sex masculin de cea…feminină:
    – Planta de sex masculin este mai înaltă;
    – Are inflorescență mai mare;
    – Florile sunt albe;
    – Florile la masculi apar mai repede decât la femelă.

    Nu mai cultivăm cânepă din cauza subvenției

    Lipsa unei subvenții diferențiate, dar și faptul că este o cultură ceva mai pretențioasă, a dus la restrângerea suprafeței cultivate în România. ”Eu apreciez că românii au renunțat la cultivarea acestei plante tehnice în primul rând din cauza faptului că nu prea mai avem unde să procesăm ce obținem în câmp. Un alt motiv pentru care s-a renunțat la cultivarea cânepii a fost acela că la noi subvenția acordată este mult mai mică decât cea din UE și nu este diferențiată. La noi, inul și cânepa sunt băgate în aceași oală cu floarea-soarelui și rapița. Toate aceastea nu fac altceva decât să te descurajeze să mai cultivi această plantă”, a explicat producătorul de cânepă motivul pentru care români au renunțat treptat la cultivarea acestei plante.

    Sprijin cuplat din acest an?

    Sprijinul cuplat ce va introdus din acest an pentur anumite culturi ar putea ajuta la reînvierea culturilor de cânepă din România. Astfel, sprijinul cuplat la cânepă va fi de 194 de euro/ha în 2015, urmând să crească cu câte 10 euro în fiecare an, până în 2020.

    Fermierul Gheorghe Maxi este membru al MiciProducatori.ro. Datele de contact și oferta de semințe de cânepă din soiuri românești sunt disponibile aici.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul Alexander Degianski a semănat floarea-soarelui și a intrat la porumb: ”Ne adaptăm în funcție de loc” Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii Prezentatorul TV Dan Negru, intrigat de prețul urzicilor românești. Val de comentarii pro și contra

    Ultimele știri

    România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini