• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Deputatul Liviu Harbuz i-a cerut comisarului Hogan să prelungească termenul pentru cheltuirea fondurilor din PNDR 2007-2013. Vezi soluția oferită de oficialul de la Bruxelles!

    agrointeligenta.ro -

    Deschisă presei, întâlnirea dintre parlamentarii români și comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, nu a fost deloc una ”de umplutură”. Deputații și senatorii din Comisia pentru agricultură și Afaceri Europene i-au pus lui Hogan o serie de întrebări punctuale, de actualitate pentru agricultura românească. Între acestea, poate cea mai spinoasă a fost lansată de către deputatul PSD Liviu Harbuz, Vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, care i-a cerut comisarului european să permită prelungirea termenului pe care România îl are pentru a cheltui fondurile din PNDR 2007-2013.

    Întrucât implementarea proiectelor de investiții presupune un proces de lungă durată, cred că ar fi minunat dacă am reuși prelungirea cu 6 luni a datei finale de eligibilitate a cheltuielilor în vederea realizării unui grad de absorbție mai mare – mă refer la termenul de 31 decembrie 2015”, i s-a adresat comisarului european Vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.

    Intalnire Phil Hogan parlamentari romani martie 2015

    Totodată, parlamentarul român i-a solicitat lui Hogan să grăbească simplificarea procedurilor pe care fermierii trebuie să le urmeze pentru a beneficia de plățile de directe, birocrația fiind o adevărată povară în acest moment. ”Așa cum probabil știți, România este unul dintre statele membre cu cei mai mulți beneficiari ai plăților directe – peste 1 milion de beneficiari, ceea ce conduce la costuri bugetare foarte mari pentru procedurile de verificare și control. România are una dintre cele mai mari agenții de plăți pentru plățile directe. În acest context, este esențial să putem simplifica cât mai mult aplicarea noilor politici agricole comune, care, de altfel, constituie și prioritatea dumneavoastră. Sperăm ca acest proces de simplificare să fie real, eficient, și să vizeze atât fermierii, cât și administrația”, a precizat deputatul Liviu Harbuz.

    Alte chestiuni ridicate de deputatul PSD au vizat nevoia ”acordării unei mai mari atenții în analiza stabilirii și definirii situațiilor de condiții artificiale”, precum și refacerea sistemului de irigații din România cu sprijin financiar european.

    Problemele ridicate de Vicepreședintele Comisiei pentru agricultură au primit răspunsuri concrete din partea oficialului de la Bruxelles. Acesta a arătat că, din motive ”legislative”, termenul pentru cheltuirea banilor europeni nu poate fi devansat cu 6 luni. Însă a venit la București cu alte soluții, pe care le-a discutat și cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. ”Vom căuta soluții ca proiectele demarate înainte de începutul acestui an să fie continuate, să poată atrage mai mulți bani. Încercăm să fim de ajutor pentru a se putea cheltui și cele 2 miliarde de euro rămase”, a spus Hogan. El a arătat, însă că este la curent cu problemele curente ale agriculturii românești, inclusiv cu birocrația și cu condițiile artificiale care au pus bețe în roate fermierilor de la noi din țară. ”Simplificarea este o prioritate de vârf pentru mine în 2015. Am luat această decizie fără să mă roage cineva, dar toată lumea mă susține și acesta este un lucru important pentru că simplificarea nu este…simplă. Avem oportunitatea să reducem povara administrativă pentru fermieri, pentru autorități și, implicit, pentru Comisia Europeană”, a spus Hogan.

    În privința refacerii sistemului de irigații din România și a finanțării necesare de un miliard de euro, Phil Hogan a precizat că acest aspect îi depășește posibilitățile de finanțare prin PNDR, iar soluția se află la președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. ”Voi sprijin proiectul României pe irigații și proiectul depus în cadrul planul președintelui Juncker. Noi oferim sprijin financiar pentru resursele secundare de apă prin programele de dezvoltare rurală, dar proiectul de investiții în irigații al României este unul major”, a explicat Hogan.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Ferme agricole închise de Garda de Mediu! Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ploi și vreme rece la final de aprilie. Când se schimbă temperaturile