Subvenţii APIA 2018

Declarație surprinzătoare a comisarului Phil Hogan: ”Nu va fi nevoie de o subvenție specială după eliminarea cotelor de lapte”

Parlamentarii români au dorit să afle de la comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală care sunt măsurile pe care le are în vedere pentru sectorul laptelui după 1 aprilie, când vor fi eliminate cotele.

Oficialul de la Bruxelles a dat, însă un răspuns suprinzător, explicând că situația din acest sector nu va suferi modificări majore în următoarea perioadă, dar că el monitorizează atent prognozele de creștere a producțiilor de lapte. ”În Irlanda, țară pe care o cunosc cel mai bine, discutăm deja despre o creștere a producției de lapte cu 20% în 2015, după eliminarea cotelor de lapte. Dar suntem o țară mică nu cred că această creștere din Irlanda va cauza inundarea pieței europene cu produse lactate”, a declarat Phil Hogan. El a arătat, însă că viitorul obligă statele membre să găsească noi piețe de desfacere a produselor. ”Știm din 2013 de eliminarea cotelor de lapte, dar abia în ultimele luni au început și fermierii să se preocupe de acest lcuru. Avem astăzi același preț la lapte pe care îl aveam și acum 2 ani. Nu este vorba despre o criză, iar creșterile producției de lapte nu vor fi semnificative în 2015”, a precizat Hogan.

El a arătat că fiecare stat din UE are posibilitatea de a acorda un sprijin cuplat pentru creșterea vacilor de lapte. ”Știu că deja România plătește un sprijin suplimentar de 50 de euro pe cap de vacă, bani acordați din bugetul de stat. Este un sprijin bun și generos. Așa că apreciez că sectorul laptelui este bine îngrijit de către autoritățile române și nu va fi nevoie de o subvenție specială pentru perioada de tranziție. Grijile nu trebuie exagerate!”, a mai spus comisarul european.

 

Indirect, el a sugerat că țara noastră ar trebui să se concentreze pe protejarea și obținerea recunoașterii pentru produsele autohtone la nivel european. Hogan a subliniat că, în acordul de liber schimb cu SUA, el va avea în vedere protejarea produselor agroalimentare protejate în UE, indicând, astfel, că acestea vor avea prioritate pe piața americană. 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu