Piaţa terenurilorSubvenţii APIA 2018

Contabilul de colhoz şi comasarea terenurilor

Un politruc colhoznic din anii ’50 a supravieţuit şi face acum politică monetară – cu normă întreagă şi politică agricolă – în timpul liber.

Iată ce spune economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, într-un interviu pentru recolta.eu:

Orice politică de consolidare a terenurilor trebuie abordată atât cu instrumente de natură stimulativă, cât şi cu cele de natură punitivă. Și asta deoarece numai cu partea bună, cu binele, nu se ajunge prea departe. Vorbim aici exact de aplicabilitatea metaforei „carrot” vs. „stick”, „morcov” vs. „băţ”, adică „acţiuni stimulative” vs. „acţiuni punitive”.
(…)
Intrebarea logică pe care ar trebui să ne-o punem este cu privire la partea penalizatoare, punitivă, cea care l-ar putea obliga pe micul fermier, vrând-nevrând, să meargă spre consolidare. Micului agricultor nu-i va conveni această situaţie, însă decidenţii vor fi obligaţi să se întrebe dacă acesta trebuie să rămână în agricultura de subzistenţă ori de semisubzistenţă şi dacă acest lucru va fi un câştig pentru el şi pentru ţara asta…
(…)
N-am făcut nimic dacă aplicăm o taxă mărită fermierilor mijlocii sau mari. Noi avem interesul să-i scoatem din agricultură pe agricultorii subzistenţă, pe cei care sunt mici. Sigur, lor nu le va conveni această măsură. Aici vorbim de o decizie pe termen lung şi despre una cu efecte benefice. De fapt, aici vorbim despre faptul că, în prezent, în agricultura românească sunt strânse resurse şi de forţe de muncă, şi de capital, care trebuie eliberate şi duse înspre alte sectoare, cum sunt mica industrie sau serviciile. Toate schimbările sunt neplăcute la început. Omul, prin natura lui, se opune schimbării. Dar nici nu putem sta încremeniţi într-un proiect pentru ca, apoi, peste 20 de ani să discutăm cum, iată… de 20 de ani discutăm despre agricultura de subzistenţă.

Grija domnului Lazea de-a le face altora bine cu de-a sila ar fi sublimă dacă n-ar fi ineptă. De agricultură de subzistenţă discutăm de sute de ani, dar cauza dezastrului de azi datează de şase decenii, când părinţii ideologici ai “decidentului” au tras tot concluzia că trebuie “mai mult băţ”. Şi ei aveau halucinaţia exploataţiilor mari, eficiente, impuse împotriva unei “prostimi” care o să vadă ea ce bine va fi. Previzibil, planurile au eşuat, şi tot previzibil se găseşte cineva care să nu fi învăţat nimic din asta.

Continuarea pe riscograma.ro

8 comentarii

  1. Lucian Davidescu, nu cred că îţi scapă faptul că ideile alea nu îi aparţin lui Lazea. Sunt chestii spuse de ani de zile de Isărescu. Poate nu chiar aşa de direct, dar astea sunt ideile lui Isărescu, marele fermier din fundul Olteniei. Lazea e cureaua der transmisie, goarna cum ar veni. Alt securist care a ajuns să se creadă mare Guru prin România.

  2. Se vorbea in comentariu despre Irlanda ca o tara cu o mare bunastare, asflanu-se in top 5 din Europa. Este adevarat dar intr-un judet din Irlanda Wexford au 6 colegii agricole. Fermierul care nu are studii agricole plateste imozit dublu fata de fermierul care nu are studii agricole. De ce va tot ganditi la masuri si nu priviti la radacina. Nimeni nu se gandeste ca trebuie sa-i invatam pe fermieri(tarani) sa lucreze in agricultura, sa faca performanta, sa-i instruim. Sa pregatim generatiile tinere din scolile generale din mediul rural in acest sens. Noi vrem sa-i facem pe toti studenti sa termine un liceu si sa nu stie ca sa faca in viata sa nu aiba nici un fel de calificare. As putea comenta mult pe acest subiect si chiar cu argumente.

    1. 1. Toate calculele sint fanteziste, caci performanta in agricultura nu se realizeaza cu ordine date de “decidentii” totdeauna criminali fata de taranul roman sau cu rugaciuni de ploaie.
      Pt a obtine performanta in Romania, in agricultura din Sud-Estul tarii este nevoie de sisteme de irigatii, este nevoie ca si micii fermierii sa aiba acces la credite{ insa BNR nu incurajaza bancile comerciale pt a acorda credite micilor agricultori} si, mai ales, este nevoie de o POLITICA AGRICOLA onesta, care acorde sanse EGALE micilor fermieri ca is latifundiarilor, ori in prezent in Romania se aplica deja discriminarea dorita de Lazea, caci micii fermieri nu PRIMESC SUBVENTII PT MOTORINA…

  3. Stimabile … bati campii ! democratia imbecila a dat ezultatele de azi … democratia lui Iliescu ! ne-a ingropat adanc … si dumneata vrei sa raminem acolo ! pe ce mizezi ? mizezi pe cultura fermierului ? este zero ! el stie una si buna …nu dau nimic la stat ! dar vreau cat de mult !

Scrie un comentariu