• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tot ce ai vrut să știi despre plățile directe în agricultură. Sunt 7 la număr, vezi care sunt condițiile pentru fiecare în parte!

    agrointeligenta.ro -

    Numite simplu subvenții agricole, plățile directe prin Pilonul I devin mai complicate începând din acest an. De fapt, nu neapărat complicate, cât mai greu de accesat, cu mai multe condiții. Fiecare în parte, însă, va reprezenta un sprijin direcționat pentru producătorii agricoli din România, respectând principalele direcții trasate până în 2020: comasarea prin asociere, creșterea nivelului de integrare și randamentul producției – echilibrarea producției, pe scurt.

    Cele șapte tipuri de plăți directe de care fermierii vor beneficia până în 2020 au fost prezentate de către secretarul de stat în MADR George Turtoi, în cadrul Conferinței ”Perspectivele de finanțare a agriculturii României”.

    1.Plata unică pe suprafață – cunoscută ca SAPS, se va menține până în 2020 în aceeași formă – adică se va acorda pentru fiecare hectar în parte. Din 2020, însă, această plată se va face la nivel de fermă, nu pentru fiecare unitate de suprafață separat. Un motiv esențial pentru ca, în perioada 2018-2020, autoritățile de finalizeze Cadastrul Agricol!

    2.Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) a fost la un pas de a fi scos, însă România a reușit să convingă Comisia Europeană că acest sprijin este unul important pentru fermieri. Așa se face că, în continuare, agricultorii și crescătorii de animale vor primi o sumă și de la bugetul de stat, urmând ca valoarea acesteia să scadă până în 2020, pe măsură ce va fi crescut nivelul SAPS.

    Citiți și: Cum se vor acorda plățile FEGA în perioada 2015-2020: pe suprafață! Calculează-ți subvenția ACUM!

    3.Plata redistributivă este introdusă în noul exercițiu financiar ca un stimul pentru asociere, pentru comasarea terenurilor. Astfel, fermierii care au sub 5 hectare vor primi câte 5 euro pentru fiecare unitate de suprafață, în timp ce agricultorii care explotează între 5 și 30 de hectare, vor primi câte 45 euro/hectar. În acest fel, autoritățile române sunt convinse că se va ajunge la o asociere între fermierii care lucrează suprafețe vecine sau fermierii mici vor ceda expoatația către agricultorii sau asociațiile din zonă.

    4.Greening – plata pentru practicile agricole benefice pentru mediu este o plată nou introdusă pentru a îmbina producția în agricultură cu protecția mediului. Este o condiționalitate prin care, toți fermierii care de pășesc o anumită suprafață – cei care au între 10 și 30 de hectare vor trebui să aplice, obligatoriu, o cultură diversificată de două culturi, iar cei care au peste 30 hectare, o cultură diversificată de 3 culturi. În același timp, cei care depășesc 15 hectare vor trebui să asigure o suprafață de cel puțin 5% care să fie menținută cu zone de interes ecologic: arboret, margini de șanțuri sau culturi proteice (mazăre, soia, etc.). Fermierii au la dispoziție 2 ani de zile pentru a se pune la punct cu privire la aceste eco-condiții, timp în care nu vor fi penalizați dacă nu respectă pachetul de înverzire. Din 2018, cei care nu respectă aceste cerințe nu vor mai fi eligibili pentru a încasa subvenția agricolă pe suprafață.

    5.Plata pentru tinerii fermieri este un sprijin complementar Măsurii pentru instalarea tinerilor fermieri din PNDR. Tinerii de până în 40 de ani vor beneficia de o plată suplimentară în Pilonul I pentru primele 60 de hectare.

    6.Sprijinul cuplat de producție  a fost activat pentru toate sectoarele agricole aflate în regres în ultimii ani, pierzând atât din cantitate, cât și din calitatea producției. Există plăți atât pentru anumite culturi (vezi lista și sumele ce se vor acorda până în 2020), cât și pentru anumite ramuri din zootehnie. Acest sprijin este condiționat de un randamentul producției, iar, în plus, pe partea de zootehnie, toate animalele trebuie să fie înregistrate în registrul raselor – toate animalele trebuie să aibă o proveniență genetică de calitate. În același timp, se plătesc doar la acele suprafețe și efective care se află între anumite praguri de dimensiune economică – aceleași ca în PNDR.

    7.Plata simplificată pentru micii fermieri. Un fermier care primește, cumulat, pe toate schemele de plată, până în 1.250 de euro, nu va mai trebui să se supună condițiilor din pachetul de înverzire, nici celorlalte obligativități, precum cele legate de fermierul activ sau controalele agenției de plăți. Un mic fermier care activează un an în această schemă poate să decidă dacă își cedează exploatația vecinului pentru comasare, primind 120% din subvenția pe care ar fi primit-o dacă ar fi continuat exploatarea acelei suprafețe.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Alertă meteo de ploi, grindină și vijelii până joi seară. Cantitățile de apă – peste 40 l/mp Cargill va plăti fermierilor din Ucraina prime pentru calitatea solului Oportunitate de investiții în Timiș: Fermă de 1.500 de hectare, la vânzare