• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adevărul despre cadastrul național: Cine îl va face și în ce buget trebuie să se încadreze

    agrointeligenta.ro -

    Lipsa cadastrului național ridică mari probleme fermierilor și, în mai puțin de doi ani, ar putea scoate de la subvenție pe mulți producători agricoli. Pentru că din 2018, plățile directe vor fi făcute pe fermă, nu pe hectar, dar și pentru că nimeni nu mai vrea să cumpere suprafețe neintabulate, Guvernul este obligat să demareze cât mai repede procedurile prin care să suporte de la buget și din fonduri europene, realizarea cadastrului general al României.

    Doar în ultima săptămână, două au fost situațiile marcante în care s-a evidențiat, din nou, nevoia clarificării situației suprafețelor exploatate în agricultura românească. Pe de o parte, la deputații din Comisia pentru agricultură au discutat despre pașii ce trebuie făcuți de către autoritățile locale, în timp ce secretarul de stat în MADR George Turtoi a vorbit despre fondurile pe care țara noastră le poate accesa pentru lucrările cadastrale.

    Discuții în Parlament

    Pentru că nu au căzut de acord asupra unor aspecte, deputații din Comisia pentru agricultură au decis să amâne cu o săptămână discuțiile privind actualizarea obligației primăriilor de a ține o evidență la zi a registrelor agricole. Parlamentarii nu au putut însă ajunge la un consens privind data limită până la care autoritățile locale să fie obligate să dețină aceste informații în format electronic, fiind discuții privind nevoie de investiții în sisteme informaționale, în specializarea angajaților din primării, dar și a faptului că ”baza” vor rămâne tot documentele pe hârtie, la care nu există riscurile pierderii ca la sistemele informatizate.

    În cadrul acestor discuții, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, deputatul PSD Liviu Harbuz a făcut o dezvăluire legată de modul în care va fi realizat Registrul Agricol Național și care va avea de informații în sistem electronic pentru o centralizare națională.

    O Direcție nouă va prelua problema cadastrului național

    ”Astăzi, în cadrul ministerului Dezvoltării, la Direcția generală de Cadastru, există o alocare financiară de fonduri europene și o nouă direcție se înființează acum pentru preluarea cadastrului. Preluarea cadastrului se va face din format electronic în format electronic. Situația în care noi să transferăm de pe hârtie în format electronic va fi obligatorie pentru preluarea la nivel național a întregului Registru Agricol pe această nouă Direcție, care are finanțarea deja alocată pentru realizarea Registrului Agricol Național”, a spus Liviu Harbuz.

    400 de milioane de euro vin de la Bruxelles

    La doar o zi distanță, secretarul de stat George Turtoi a precizat, la o conferință pe teme de finanțare în agricultură, că fondurile europene nerambursabile de care România poate beneficia pentru a-și finaliza cadastrul național se ridică la circa 400 de milioane de euro. După ce această investiție va fi finalizată, singurul lucru care va mai rămâne de făcut din partea proprietarilor va fi să solicite intabularea terenurilor.

    Este nevoie de un miliard de euro

    Suma lansată de George Turtoi este, însă, mult prea mică pentru a acoperi costurile totale pentru realizarea cadastrului general, dacă este să luăm în calcul evaluarea făcută la finele lui 2014 de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Aceasta a lansat în decembrie un proiect în care arăta că își asumă finalizarea situației terenurilor din România până în 2023, cu un buget de 1 miliard de euro. Cu alte cuvinte, fie statul român va contribui cu diferența dintre fondurile europene și suma totală, fie o parte din acest proiect major va fi realizată printr-un parteneriat public-privat.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Moise, MADR: Peste 5.000 ha de teren s-au scos din circuitul agricol pentru parcuri de energie Cadastru și intabulare teren: acte necesare și prețuri Cărți funciare eliberate gratuit pentru proprietarii de terenuri agricole

    Ultimele știri

    De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun” George Cățean, fermier: Cea mai vândută telemea din România este produsă în Germania