• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii amenință cu proteste de stradă: Cer plata de urgență a subvențiilor pe cap de animal!

    agrointeligenta.ro -

    Sindicatul Național al Crescătorilor de Bovine din România și Sindicatul Național al Crescătorilor de Ovine din România, afiliate la Federația Agrostar, vor trece la acțiuni de protest, dacă nu li se plătește urgent subvenția pe cap de animal și dacă factorii responsabili din Ministerul Agriculturii, APIA și alte instituții ale statului continuă să ignore problemele cu care se confruntă de mai mulți ani.

    „Dacă nu vom primi urgent un răspuns, ieșim în stradă, pentru că nu mai rezistăm. S-a anunțat că subvențiile pe cap de animal o să se dea până pe 10 februarie și nu s-au dat până acum. Guvernul a aprobat suma totală și Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) nu a făcut centralizatoarele. Nu se știe câte animale vor intra la plată și care va fi suma plătită pe cap de animal. Atâta incompetență este de neimaginat. Ne-am împrumutat în baza acestor promisiuni și nu avem de unde să dăm banii înapoi. În plus, cuantumul subvenției se pare că a fost diminuat, fără informarea și consultarea crescătorilor de animale”, declară președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Bovine din România, Ștefan Muscă.

    Săptămâna trecută, Federația Agrostar a trimis Ministerului Agriculturii o adresă în care expune problemele cu care se confruntă agricultorii și solicită o întâlnire ministrului de resort, Daniel Constantin, pentru a discutarea acestora, astfel încât să fie evitate acțiunile de protest.

    Problemele vizează: întârzieri la acordarea subvențiilor pe cap de animal; diminuarea subvenției pe cap de animal; tergiversarea aprobării Normelor metodologice la Legea pajiștilor, astfel încât primăriile să poate încasa în continuare subvenții, deși nu au animale; lipsa unei strategii naționale pentru producătorii mici și mijlocii de lapte, care vor fi scoși de pe piața odată cu eliminarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015; obligativitatea transformării exploatațiilor în exploatații cu personalitate juridică; pericolul dublei impozitări prin atestatul de producător și carnetul de producător; monopolul deținut de medicii veterinari de liberă practică, acest fapt îngrădind posibilitatea crescătorilor de animale de a-si alege medicul veterinar; birocratizarea excesivă.

    Se decid peste o săptămână

    „Suntem hotărâți să nu renunțăm până când nu ne vor fi rezolvate aceste probleme. Așteptăm o săptămână și, dacă nu primim nici un răspuns, declanșăm actiunile de protest și vom merge până la blocarea drumurilor, pentru că situația este extrem de gravă. Subvenția pe cap de animal pentru 2014 s-a diminuat de la 38 de lei, cât a fost în anii trecuți, la 27-28 de lei și nici nu s-a dat până acum. Nimeni nu a primit subvenția pe cap de animal. Noi, dacă întârziem plata Normei pe venit, plătim penalizări, dar pentru că ei întârzie plata subvențiilor nu ne dau și dobândă. Medicii veterinari sunt stat în stat și suntem obligați, pe banii nostri să lucrăm cu medicii concesionari. Vrem să avem posibilitatea de a ne alege medicul veterinar. Se tergiversează aprobarea Normelor metodologice la Legea pajistilor pentru ca în continuare să poată încasa subvenții primăriile, deși acestea nu au animale”, declară președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine din România, Marcel Andrei.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA