• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Porumboiu, amendat cu 12 milioane de lei pentru subvenții încasate ilegal. APIA Vaslui: La ferma de vaci se declarau doar fătările, nu și decesele

    agrointeligenta.ro -

    Afacerile lui Adrian Porumboiu au primit cea mai puternică lovitură. După ce mai multe firme ale sale au fost executate silit pentru datorii, APIA Vaslui a amendat Comcereal – ”perla coroanei” a grupului Racova, cu 12 milioane de lei – 2,7 milioane de euro, în urma unei anchete în care s-au implicat atât autoritățile române, cât și Curtea Europeană de Control.

    Anunțul despre amenda record a fost făcut miercuri, moment în care latifundiarul a ieșit în conferință de presă pentru a acuza abuzul la care este supus și amenințând că va închide business-ul său la Vaslui, lăsând fără loc de muncă 4.000 de angajați. Porumboiu a denuntat modul scandalos în care functionari de la APIA au venit în control la firma sa de vaci de la Târzii, unde ar fi constatat faptul că un număr de vitei nu corespundea cu datele dintr-un registru national de profil.

    ”Această situaţie în lasă mai mult decât un gust amar, eu ştiu, doar eu ştiu cât am să fac suprafeţele care sunt acum la Comcereal, să le comasez. Dacă domnii vin acum şi vor să distrugă ce s-a făcut cu foarte, foarte mare greutate, vor să distrug? Distrugeţi domnilor de la Ministerul distrugerii agriculturii. Dacă ăsta vă e rolul, asta vă e menirea, vă rog frumos distrugeţi! Mai pleacă 4.000 de oameni acasă. Dacă vreţi să îl distrugeţi pe Porumboiu, distrugeţi-l!”, a răbufnit Porumboiu, citat de Adevărul.ro.

    Joi, însă, APIA Vaslui a organizat o conferință de presă în care a explicat cu s-a ajuns să fie aplicată cea mai mare amendă din sectorul agricol românesc. Practic, societăţii Comcereal SA i-au fost reduse retroactiv plăţile pentru anii 2012 (cu 20%) şi 2013 (cu 50%), a fost anulată plata pentru anul 2014 şi există probabilitatea anulării plăţilor pentru 2015, impactul financiar direct al acestor sancţiuni fiind de 12 milioane de euro.

    Primele verificări, în 2012

    ”În anul 2012, Curtea Europeană de Control, împreună cu ANSVA au efectuat un control la ferma de bovine de la Târzii, care aparţine societăţii Comcereal unde au fost controlate 801 bovine, din care 131 au fost descoperite cu nereguli. (…) În anul 2013, s-au verificat un total de 834 capete bovine, din care 185 au fost descoperite neconforme. Existând deja o sancţiune, s-a constatat intenţia, fiind vorba de un procent de neconformitate de 22%, care intră în categoria gravitate mare, iar potrivit ordinului 174/2013 al ministrului Agriculturii, fiind vorba de un procent mai mare de 20%, sancţiunea a fost de 50%”, a precizat Răzvan Arteni, Directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Vaslui.

    Directorul APIA Vaslui a mai spus că în anul 2014, DSVSA Vaslui a controlat ferma de la Târzii, fiind verificate 547 de bovine, dintre care 17 capete au fost descoperite cu nereguli, procentul de neconformitate fiind de 3%, cu gravitate mică. Potrivit ordinului 855/2014, prima repetiţie după o intenţie duce la excluderea de la plată pentru anul respectiv- 2014 şi anul următor – 2015.

    Neregulile constatate la Ferma Târzii fac referire, potrivit reprezentanţilor APIA, la faptul că s-au primit subvenţii pentru animale care nu au fost declarate decedate.

    Fătările erau înregistrate în sistem electronic în baza de date, dar decesele nu, pentru că, dacă declarau şi decesele în sistem, automat la noi, APIA, puteam vedea şi deceselor lor. Ei aveau un contract cu PROTAN-ul, o societate autorizată de ridicare şi distrugere a deşeurilor animale, care le ridica animalele decedate. Ei scoteau din registrul fermei animalul decedat dar nu mai actualizau baza de date în RNE, iar paşaportul animalului care trebuia predat imediat la ANSVSA, spre distrugere, rămânea tot în fermă şi, ulterior, se depunea pentru subvenţie la APIA”, a afirmat Arteni, citat de Capital.ro.

    Porumboiu amenda APIA

    Acesta susţine că, pentru a dovedi cele spuse, are pentru anul 2014 o notificare către SC Comcereal SA Vaslui, în care se spune că anumite crotalii ale bovinelor nu corespund.

    ”Ca răspuns la notificarea pe care le-am trimis-o, SC Comcereal SA ne transmite o notă prin care specifică că nu pot depune documente justificative şi, ca urmare, doresc retragerea lor de la plată, asta după ce ei, doi ani de zile, au primit subvenţii pentru aceste animale. Ce spune dânsul (Adrian Porumboiu n.r.) că erau viţei şi nu a solicitat subvenţii pentru ei nu este adevărat”, a explicat Arteni.

    Comcereal, scos de la plățile directe din 2015

    Dumitru Rusu, avocatul lui Adrian Porumboiu, susține nu doar că amenda este colosală, dar și modul în care trebuie plătită ar fi abuziv, fiind vorba de o sumă ce trebuie achitată într-un timp foarte scurt.

    Ni se cer 13 milioane de lei, din trecut, adică o reducere de 20% din 2012, 50% din suma pe 2013, nu am primit de aproape 19 milioane de lei, pe 2014, pe care Comcereal trebuia s-o primească deja, plus că am fost anuntati că vom fi exclusi de la schemele de sprijin pe 2015, pentru întreaga suprafată. Pentru toate acestea, impactul este de aproape 12 milioane de euro, dintr-o mică neconformitate, pe baza unei mici erori. Să vedem cine este culpabil pentru ea? Fermierul care primeste Ghidul fermierului privind eco-condiționalitatea abia în noiembrie 2014, în timp ce statul nu se îngrijeste să-l informeze la timp? Ar fi trebuit aduse la cunostintă regulamentele de la nivel european”, a spus avocatul Dumitru Rusu, cel care va reprezenta Comcereal în războiul purtat cu instantele românesti.

    Comcereal Vaslui este cea mai mare exploatatie agricolă privată din Europa, ceea ce, crede Adrian Porumboiu, a deranjat pe mulți, mai ales că el nu are contracte cu ADS-ul și face performanță într-un județ în care nimeni altcineva nu a vrut să investească.

    “Doar eu stiu cât am tras, să cultiv suprafetele care sunt la Comcereal, să fac agricultură de top. Dacă acesti domni vin acum si vor să distrugă ceea ce s-a făcut cu foarte mare greutate, să distrugă. Distrugeti, domnilor, de la Ministerul Distrugerii Agriculturii! Dacă asta vă e menirea, distrugeti! Ce o să fie? O să rămână iar parcele de două-trei hectare, o să fie teren pârloagă”, a spus Poumboiu.

    Conferinta Porumboiu

    Juristul de la APIA, arătat cu degetul

    Latifundiarul din Vaslui susține că APIA invocă pe nedrept o anchetă la nivel european, întrucât toți cei care i-au verificat ferma au fost inspectori români. ”Cei care au venit, erau două doamne, românce, domnul care a venit în control la audit reprezenta UE, dar era tot român. Nu au venit din Belgia, din Olanda, ci din România. Si dacă veneau de acolo, era bine, că erau corecți. Cum poti să afirmi că e repetabil? Păi dacă tot ei datele din anii trecuti, să le tot vânturi prin fata noastră în acest mod. Vă spun si cine semnează aceste procese verbale: un puscărias notoriu (este vorba de Ion Diaconu, fost condamnat în perioada regimului Ceausescu, ajuns acum jurist la APIA Vaslui, n.r.), care a făcut destulă puscărie si acum semnează ca mare jurist, două doamne, care mă rog… Nu poți să-ți bați joc de treaba asta. Într-o bună zi am să spun si eu <<Stop!>> si o să vedem ce se întâmplă. Eu am putere să mă lupt, dar dacă vine un fost puscăriaș, acum ajuns jurist, și îmi dă o amendă de 12 milioane de euro, eu nu am ce să mai spun. Copilul ăsta (Răzvan Arteni, directorul APIA Vaslui, n.r.) semnează si el pe procesul verbal, dar el nu are habar pe ce lume se află. Sunt niste aberatii, ceea ce scriu ei aici”, se apără Porumboiu, potrivit Vremea Nouă.

    Acesta a arătat cu degetul spre unii dintre cei care conduc agricultura românească: “Știu eu de câte ori ne uităm noi, fermierii, după cum se duc norii, că ne trebuie bani de însămânțat, de ierbicidat, de lucrări? Au simțit ei, vreodată, greutatea zilelor noastre, când ne gândim ce să mai facem, pentru a realiza ceea ce ne-am propus? Asta este executie, ceea ce au făcut cu Comcereal!”.

    Foto: Adevărul



     


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd