• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cererea unică pentru subvenții 2015. Ministrul Constantin: Campania de depunere începe pe 6 aprilie! Director APIA: N-am primit nici o informare…

    agrointeligenta.ro -

    Cererea unică pentru subvenții 2015 va putea fi depusă la sediile județene ale Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură – APIA, a declarat vineri ministrul agriculturii Daniel Constantin. Cu o zi înaintea deschiderii campaniei de depunere a cererilor, însă, directorul APIA Vrancea a recunoscut presei locale că nu a primit nicio informaţie legată de data de la care fermierii pot cere subvenţiile.

    În ultima zi lucrătoare a săptămânii trecute, ordinul de ministru care reglementează condițiile pentru plățile directe 2014-2020 nu era încă în vigoare, însă ministrul Daniel Constantin a precizat că acesta nu va fi un impediment pentru demararea campaniilor de primire a cererilor de plată. ”Ordinul este în circuit intern pentru a fi avizat. Sper ca astăzi (vineri, n.r.) să fie semnat, iar astăzi sau luni, marți, să fie publicat în Monitorul Oficial. Eu am spus că pe 6 aprilie vom începe primirea cererilor de plată pe suprafață și pe 6 vom începe primirea cererilor de plată pe suprafață”, a spus ministrul Daniel Constantin cu prilejul unui eveniment festiv în curtea MADR.

    Declarațiile oficialului nu sunt însă susținute de reprezentanți ai APIA din teritoriu. Astfel, directorul APIA Vrancea, Octavian Vieru, spune că nu a primit nicio informaţie legată de data de la care fermierii pot cere subvenţiile. “Ştim doar că se vor primi în curând, dar nu am fost informaţi când se va întâmpla acest lucru”, a spus Octavian Vieru, citat de Ziarul de Vrancea.

    Data de 6 aprilie devine, astfel, un nou termen ratat pentru startul campaniei de depunere a cererilor de plată. În anii trecuţi, cererile se depuneau de la 1 martie, dar termenul a fost decalat de mai multe ori, ca urmare a modificărilor care au intervenit în realizarea acestor cereri, impuse de reglementările de la nivel european. În ciuda afirmaţiilor ministrului, nici termenul de 6 aprilie nu a putut fi respectat, la fel cum s-a întâmplat şi pe 25 martie. Principala noutate este aceea că, începând cu acest an, va exista o cerere unică de plată, indiferent care activitatea fermierului. ”Lucrurile nu au fost simple pentru că în acest an s-a schimbat modalitatea în care se depune cererea și modalitatea în care se primesc subvențiile pentru 7 ani de zile. Acest lucru a fost extrem de dificil în toate statele membre, au fost multe modificări ce trebuiau făcute, dar am profitat de acest moment ca să simplificăm și viața fermierilor. Chiar dacă s-a întâziat cu depunerea cererilor, vor depune o singură cerere, nu ca anul trecut, când au venit cu mai multe cereri de plată, ceea ce a însemnat mai multe drumuri la APIA”, a explicat vineri ministrul Daniel Constantin.

    Formularele rămân aceleași

    Octavian Vieru, directorul APIA Vrancea, spune că nu sunt modificări majore faţă de vechea cerere, cu excepţia faptului că nu se vor mai depune mai multe cereri. “Va fi o cerere unică, iar suprafaţa de teren şi animalele vor fi în acelaşi formular. Nu există diferenţe majore. Actele sunt aproape aceleaşi cu cele de până acum. Adeverinţa de la primărie este în continuare un act de bază. Se pot cere şi actele originale, dacă aşa consideră angajatul APIA, acolo unde există un semn de întrebare”, a declarat Octavian Vieru de la APIA Vrancea.

    Cererile se depun până pe 15 iunie

    Dacă data primirii nu s-a anunţat încă la sediile APIA, a fost stabilită în schimb data limită pentru depunerea cererilor. Comisia Europeană a extins recent termenul limită pentru depunerea fără penalităţi a cererilor pentru subvenţii privind plăţile directe prin noua Politică Agricolă Comună până la data de 15 iunie. Până acum, fermierii puteau depune cererile până pe 15 mai fără a fi penalizaţi. Această prevedere a fost adoptată întrucât există probleme în toate ţările din cauza modificării regulamentelor la nivel european, ceea ce a dus la întârzieri.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA. Listă cu aproape 8.000 de fermieri care au banii în conturi Ministrul Barbu a anunțat subvențiile APIA care se achită la sfârșitul lunii mai Fermierii care vor avea săptămâna aceasta subvențiile APIA în conturi

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii