• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum completezi cererea unică pentru subvenții agricole în 2015

    agrointeligenta.ro -

    Cererea unică de plată pentru 2015 poate fi depusă începând de astăzi la sediile APIA, după ce aseară a fost publicat în Monitorul Oficial formularul-tip pe care fermierii trebuie să îl completeze online, prin intermediul aplicației de pe site-ul APIA, după care să se prezinte la Agenție pentru listarea cererii. Agrointeligența îți spune și cum trebuie să completezi cererea, dar și la ce să fii atent pentru a te asigura că vei beneficia de subvențiile agricole pe 2015.

    1.Cererea se completează în format electronic, de către fermieri, prin aplicația electronică pusă la dispoziție de către APIA, în urma digitizării parcelelor agricole declarate și a completării în aplicație a datelor privind animalele din exploatație.

    2.Cererea unică de plată se listează la centrele APIA și va conține numai datele declarate de către fermieri și schemele/măsurile de plată/ajutor/sprijin solicitate.

    3.Termenul limită până la care cererea trebuie depusă la sediile APIA este, în prezent, 15 mai. Recent, Comisia Europeană a anunțat că aceste termen poate fi prelungit până la 15 iunie, însă această facilitate nu a fost inclusă de autoritățile române în ordinul care reglementează depunerea cererilor de subvenție pentru 2015. Astfel, fermierii care nu se prezintă la sediile APIA până la 15 mai vor mai putea depune cereri încă 25 de zile, cu o penalizare de 1% pentur fiecare zi de întârziere.

    4.Cererea unică de plată se depune la centrele județene ale APIA, pentru fermierii care solicită la plată o suprafață de peste 50 de hectare teren agricol, și la centrele locale ale APIA, pentru fermierii care solicită la plată o suprafață de până la 50 de hectare teren agricol.

    5.În cazul în care producătorul folosește apă pentru irigații, odată cu depunerea cererii unice de plată până la data-limită de depunere a acesteia, trebuie să prezinte documente doveditoare ale dreptului de utilizare a apei pentru irigații, respectiv: autorizația de utilizare a apei pentru irigații eliberată de către Administrația Națională ”Apele Române”, calitatea de membru al unei organizații a utilizatorilor de apă pentru irigații, contractul de irigații al acesteia încheiat cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare sau contractul de irigații încheiat între beneficiar și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, după caz.

    6.APIA primește, verifică, procesează cererile unice de plată și efectuează plata către fermier în contul bancar al acestuia.

    7.Fermierii pot completa personal formularul sau prin intermediul unei persoane împuternicite, ale căror date de identificare trebuie trecute în formularul tipizat, împreună cu numărul și data la care a fost încheiat la notar documentul de împuternicire/procura notarială.

    8.Documente care să dovedească încadrarea beneficiarului în categoria de fermier activ. Astfel, fermierii care au beneficiat în 2014 de subvenții ce nu au depășit, în total, 5.000 de euro, se încadrează automat în categoria de fermier activ, conform ”Secțiunii IV.Scheme de plată/măsuri de sprijin/ajutor”. Solicitanții care au primit plăți directe peste 5.000 de euro, pentru a intra în categoria de fermier activ, trebuie să fie înregistrați la Registrul Comerțului și să prezinte cod CAEN din care să reiasă că are activitate principală agricolă. Pentru persoanele fizice, se cere Formularul 221 ”Declarația privind veniturile din activități agricole impuse pe bază de norme de venit” și decizia de impunere emisă de unitatea teritorială a Ministerului Finanțelor Publice, Formularul 200 ”Declarație privind veniturile realizate în România”, adeverință de la ANAF privind veniturile totale realizate în 2014, dar și documente eliberate de plătitorii de venituri care au obligația calculării, reținerii și virării impozitului pe veniturile cu regim de reținere la sursă a impozitului, intermediari, societăți de administrare a investițiilor sau alți plătitori de venit, după caz.

    9.Nu se specifică nimic concret despre fermierii care schimbă între ei terenuri. Săptămâna trecută, ministrul Daniel Constantin anunțase că forumularul cererii unice va include și un tabel special în care beneficiarii să indice exact modul în care lucrează parcele de teren supuse schimburilor. Daniel Constantin declarase atunci că subvenția va fi încasată de fermierul care lcurează în acel an suprafața.

    10. Plata redistributivă se acordă gradual, pentru primele 30 de hectare ale exploatației agricole, indiferent de suprafața acesteia.

    11.Pentru a beneficia de sprijinul cuplat pentru diferite culturi, fermierii își iau angajamentul că vor obține anumite producții, precum cel puțin 1.300 kg/ha pentru soia sau 15 tone/ha masă verde la lucernă. Totodată, trebuie indicate contractele încheiate pentru preluarea producției sau modul în care ea va fi procesată sau integrată în activitatea fermei.

    12. Schemă pentru micii fermieri care primesc subvenții totale de cel mult 1250 de euro și care vor continua să depună anual cererea unică de plată. Acești beneficiari sunt exceptați de la utilizarea practicilor agricole pentru climă și mediu și pentru ei nu se aplică sancțiunile pentru nerespectarea normelor de econdiționalitate. Acești fermieri au însă obligația să păstreze cel puțin un număr de hectare eligibile care corespunde numărului de hectare eligibile declarate în 2015. Fermierii pot opta pentru a fi introduși în această schemă simplificată până la 1 octombrie 2015.

    13.Este obligatoriu ca fiecare fermier să bifeze DA sau NU la întrebarea dacă face parte dintr-un fond mutual pentru despăgubiri în agricultură. În prezent, pe teritoriul României nu funcționează cu forme legale și autorizare completă nici o astfel de instituție financiară.

    14.Rezervați-vă timp pentru completarea cererii. “Am simulat completarea unei cereri cu un director din APIA. Știţi cât durează să completezi cea mai simplă cerere, dacă ai toate documentele pregătite? Minimum o oră. Deci, vă daţi seama ce va fi în APIA şi gândiţi-vă că trebuie să ne încadrăm să depunem cererile până în 15 iunie! Va trebui să fim foarte bine pregătiţi, foarte operativi pentru că, altfel, nu vor reuşi oamenii să depună cererile”, a precizat Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale Victorie a fermierilor – Bruxelles a cedat! Derogări la GAEC 6,7 și 8, și protecție pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv”