• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Înființarea unei ferme piscicole la Chilia Veche: Visul unui pescar moldovean transformat în realitate cu fonduri europene

    agrointeligenta.ro -

    Pentru pescari, zona Deltei Dunării reprezintă un loc idilic, în care pasiunea se transformă în aventură. Pentru Dorian Marin, această aventură a devenit și afacere după ce, în 2011, a decis să investească în propria fermă piscicolă, vis devenit realitate cu ajutorul fondurilor europene.

    La Chilia Veche în județul Tulcea a fost implementat proiectul „Modernizare amenajare piscicolă existentă“, al cărui beneficiar este societatea Gip Est SRL, avându-l ca director general pe Dorian Marin. Ieșean pasionat de pescuit, el a preluat o veche amenajare și a transformat-o complet cu bani europeni. Nu puțini, ce-i drept pentru că, așa cum se arată în contractului de finanţare nr. 91/04.04.2011, valoarea totală a proiectului este de 14.335.591,55 lei, din care valoarea totală eligibilă de 10.837.852,20 lei. Asistenţa financiară nerambursabilă s-a ridicat la 6.502.711,32 lei.

    „Am preluat 400 de hectare scoase din câmpul muncii, în sensul că nu se făcea piscicultură aici când am ajuns eu. Era numai stuf, fier vechi, clădirile se aflau în stare de prăbușire. Necunoașterea unor lucruri duce la lipsa fricii. Sincer, nu am evaluat corect în ce mă bag. Dar norocul meu a fost că am avut capacitatea intelectuală să stau deasupra valului, pentru că m-am lovit de tot felul de probleme tehnice care chiar mă puteau destabiliza“, a declarat pentru publicația România Rurală Dorian Marin, fericit că alături de el a stat o „super echipă de moldoveni” de-ai lui, fără de care nu ar fi putut face nimic.

    Dorian Marin

    Când a preluat această afacere de la fostul proprietar, a văzut ce se poate face și cum va arăta investiția peste șapte ani, nu doar ce era acolo: „Am rezolvat conflict după conflict și m-am hotărât să intru în această afacere la care am văzut mai mult partea spectaculoasă“, a spus directorul general al companiei. Primele investiţii le-a făcut din bani proprii, pentru populare şi amenajarea digurilor.

    A înţeles apoi că poate accesa fonduri prin POP 2007-2013 şi că proiectul său poate fi dus la bun sfârşit în altă manieră. „Am văzut că putem obține și fonduri europene și că putem duce proiectul în alt mod la capăt, adică mult mai repede și în parametri pe care nu mi i-aș fi permis. În niciun caz nu puteam face fără bani europeni ce este acum aici, modernizarea fiind peste tot. Nu există niciun loc pe o suprafață de 400 ha care să nu fi fost atins“, a spus Dorian Marin.

    De la decolmatări, înlocuiri de pompe, canale, lucrări grele, hidrotehnice, diguri, amenajări, la transport intern cu mașini electrice – toate au contribuit la coborârea costurilor de producție și la realizarea unei producţii estimate de peste 300 de tone de pește anual.

    O astfel de investiţie se amortizează în 6-7 ani dacă este menținută în parametri de producție de peste 70% din capacitate. Mai mult, creşterea preţului pentru un kilogram de peşte, creştere cauzată şi de cea a costurilor utilităţilor, te poate situa chiar în zona de profitabilitate.

    Următorii paşi avuţi în vedere la această amenajare piscicolă ar fi o secție de procesare și dezvoltarea turismului piscicol. Dar toate acestea, după depăşirea capacităţii de 70%, cu o creştere progresivă până la obiectivul asumat.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA