Subvenţii APIA 2018

Sistemul informatic dă peste cap depunerea cererilor pentru subvenție. Director APIA: Fermierii cu animale nu-și pot înregistra datele!

Abia deschisă, campania pentru depunerea cererii unice pentru subvenție a intrat într-un nou impas. La Brașov, conducerea APIA susține că din cei 16.600 de fermieri care trebuie să completeze formularele, doar circa 4.000 pot face acest lucru din cauză că sistemul informatic nu permite înregistrarea datelor ce țin de creșterea animalelor.

Cererea unică pentur subvenții care să includă atât cererea pentru plățile pe vegetal, cât și pe cele din zootehnie a încurcat lucrurile, în loc să le simplifice. Astfel, firectorul APIA Braşov, Dorel Stânea, a declarat pentru Transilvania Expres că „din acest an fermierii depun o singură cerere, atât pentru suprafaţă cât şi pentru animale, şi din păcate întâmpinăm probleme la înregistrarea cererilor de subvenţionare a animalelor. Din ce cauză nu se ştie încă, sistemul informatic nu funcţionează. Practic, din cei 16.600 de fermieri potenţiali din judeţul Braşov, pot depune cereri numai acei care vor subvenţie numai pentru terenurile agricole, adică circa 4.000 de fermieri”.

Cu alte cuvinte, la ora actuală pot depune cereri de subvenţionare numai producătorii mici, care deţin numai câteva hectare de pământ, fără nici un animal în fermă. În schimb, fermierul mare care lucrează zeci de hectare şi creşte câteva sute de animale este batjocorit în cel mai mare hal de Ministerul Agriculturii care nu a depus toate diligenţele pentru ca procedura de înregistrare a cererilor să meargă strună.

Directorul Agenţiei braşovene se apără afirmând că instituţia pe care o conduce „a trimis toate invitaţiile către fermieri, aşa cum cere legea. Fermierii trebuie să vină în funcţie de programarea pe care o facem. Desigur, oamenii pot veni şi în afara programării oficiale, însă, dacă este aglomerat, cei în cauză trebuie să aştepte finalizarea operaţiunilor curente”. În aceste condiţii, dat fiind organizarea pur românească a afacerii subvenţiilor, la Braşov nici un fermier nu şi-a depus cererea europeană de finanţare din acest an. „Am făcut programări, dar nu a venit nimeni”, explică acelaşi director. Şi atunci de ce se mai cheltuie câte 9 lei/plic cu invitaţie trimis fiecărui fermier? „Din acelaşi motiv pentru care la o intersecţie aştepţi la culoarea roşie şi, deşi nu trece nimeni, nu poţi mişca maşina. Aşa spune legea”, spune oficialul APIA.

Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2015 a început cu întârziere în acest an din cauză că a fost nevoie de o adaptare a formularelor la noile norme europene. România a primit, alături de mai multe state membre, posibilitatea prelungirii termenului final de depunere a cererilor unice de plată, până la data de 15 iunie 2015, fără penalizări. 

1 comentariu

Scrie un comentariu