• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tratamente pentru combaterea bolilor și dăunătorilor viței de vie la soiurile de struguri pentru masă

    agrointeligenta.ro -

    Cele mai eficiente tratamente pentru vița de vie, corelate cu problemele acestei culturi la noi în țară, au fost publicate într-o lucrare științifică de către ing. Marin Lixandru și dr. Sergiu Fendrihan, ambii cercetători științifici la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Plantelor Bd Ion Ionescu de la Brad din București.

    Mana viței de viePlasmopara viticola– este una dintre cele mai păgubitoare boli pentru cultura vitei de vie. La aceasta se adaugă un întreg complex de boli și dăunători pentru care este necesară o combatere integrată a acestora la momentul optim.

    În anii cu multă umiditate datorată precipitațiilor bogate din timpul perioadei de vegetație, fără tratamente chimice efectuate la momentul optim sau cu tratamente efectuate cu substanțe chimice active necorespunzătoare, mana viței de vie poate distruge recolta de struguri parțial sau în totalitate și o parte din butucii de viță de vie din plantație, compromițând și recolta de struguri din anii următori.

    Condițiile climatice din timpul perioadei de vegetație sunt determinante nu numai pentru evolutia manei dar si a celorlalte boli si a atacului daunatorilor, pentru efectuarea tratamentelor chimice, respectiv pentru numărul tratamentelor chimice.

    Un lucru foarte important de știut de către fermieri este faptul că nu trebuie să lase niciodată să se producă infecția cu mana la vița de vie până aproape de momentul intrării strugurilor în pârgă și că trebuiesc efectuate tratamente de prevenire a infecției. În acest scop tratamentele chimice preventive trebuiesc făcute la acoperire.

    Atunci când se produce infecția și au apărut pete de mană-infecții secundare pe butucii de vița de vie , aceasta trebuie stopată rapid fiindcă în condiții de umiditate prelungită, există pericol mare de apariție masivă a bolii care duce la pierderea recoltei.

    Alte boli ca făinarea și putregaiul cenușiu pot afecta serios recolta și starea generală de sănătate a culturii, producând pierderi importante.

    Făinarea Uncinula necator iernează sub forma de formațiuni denumite cleistotecii și afectează culturile de vița de vie din întreaga lume.

    Putregaiul cenușiu Botrytis cinerea atacă nu numai vita de vie ci numeroase plante de cultură, producând pierederi masive de recoltă.

    Acarianul Eriophyes vitis produce gale pe frunze și iernează în solzii mugurilor și scoarță, și apar în aprilie, determinând căderea frunzelor și o fructificare slabă.

    Lepidopterul Lobesia botrana, molia strugurilor, este dăunator pentru inflorescențele în creștere și strugurii în faza de pârgă, având trei generatii anual și iernează ca pupa sub scoarța butucului de viță de vie.

    În condițiile actuale când produsele chimice, utilajele, carburanții, forța de munca, sunt foarte scumpe, pentru a avea o protecție sigură a culturii și o producție eficientă, este de o importanță deosebită respectarea momentelor de aplicare a tratamentelor chimice, și folosirea substanțelor active cu cea mai bună eficacitate pentru momentul respectiv.

    I . Tratament nr 1 – când lâstarii viței de vie au peste 10 cm

    1.Pentru făinarea viței de vie-Uncinula necator –TILT 250EC-în concentrație de 0.02%.

    2.Pentru combaterea acarienilor- Eriophies vitis– NISSORUN- în concentrație de 0,05% sau MILBE0KNOCK în concentrație de 0.075% sau SANMITE în concentrație de 0.075%.

    3.Pentru mana viței de vie se poate folosi în Ridomil Gold-0,25% Dithane M45-0,25%, sau Captan-0,2%.

    II.Tratament nr 2- prefloral- când au început să se deschidă primele flori-OBLIGATORIU

    1. Pentru mană –PROFILLER –în concentrație de 0,25% ,sau MIKAL FLASH în concentrație de 0,25% sau ALLIETTE în concentrație de 0,2%, sau VERITA în concentrație de 0,2% .

    2. Pentru făinare – TOPSIN-în concentrație de 0,15%, sau TILT în concentrație de 0.02%.

    3. Pentru molie- Lobesia botrana – DECIS MEGA în concentrație de 0.02%, sau ACTARA-în concentrație de 0.01% sau CALYPSO în concentrație de 0.02%.

    III. Tratament nr 3-post floral – când s-au scuturat majoritatea florilor-la 12-14 zile de tratamentul nr.2 – OBLIGATORIU

    1. Pentru mană –PROFILLER –în concentrație de 0,25%, sau MIKAL FLASH în concentrație de 0,25% sau ALLIETTE in concentrație de 0,25%

    2 Pentru făinare și putregai cenușiu-Botritis cinerea – TOPSIN-în concentrație de 0,15%,.

    IV.Tratament nr 4 – la 12-14 zile de la tratamentul nr 3

    1. Pentru mană –PROFILLER –în concentrație de 0,25%, sau MIKAL FLASH in concentrație de 0,25% sau ALLIETTE în concentrație de 0,25% sau CURZATE Mannox 0,25%

    2. Pentru făinare – TOPSIN-în concentrație de 0,15%, sau TILT în concentrație de 0.02%.

    *** Nu se folosește amestecul Curzate cu Topsin

    3.Pentru combaterea acarienilor- Eriophies vitis –NISSORUN-în concentrație de 0,05% sau MILBEKNOCK în concentrație de 0.075% sau SANMITE în concentrație de 0,075%.

    V.Tratament nr.5-la 14 zile de la tratamentul nr 4

    1.Pentru mană –CURZATE 0,25%

    2.Pentru făinare TILT-0,02%

    3. Pentru putregai cenușiu- CANTUS-0,1% sau ROVRAL-0;1%

    VI. Tratament nr. 6- înainte de intrarea în pârgă
    1. Pentru mană- CURZATE- 0,25%, ALCUPRAL -0.5%,sau CAPTAN-0,2% sau DITHANE M45-0,2%
    2.Pentru făinare- TILT 0,02% sau TOPSIN- 0,15%

    VII. Tratament nr.7-la intrarea în pârgă

    1.Pentru putregai cenușiu-ROVRAL- 0,1% sau SWICH-0,06% sau CANTUS-0.1%.

    2. Pentru molie – DECIS MEGA- în concentrație de 0.02%,sau ACTARA-în concentrație de 0.01% sau CALYPSO în concentrație de 0.02%.

    VIII..Tratament nr 8- cu două săptămâni înainte de recoltare

    1.Pentru putregai cenușiu-ROVRAL- 0,1% sau SWICH-0,06% sau CANTUS-0.1%.

    *** Începând de la tratamentul nr 4 care este în luna iulie, dacă în plantație nu este infecție cu mană și dacă nu au căzut ploi în perioada celor 12-14 zile, aceasta se poate prelungi cu pâna la7 zile până la următorul tratament.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA