• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Reacție după adoptarea ”Ordonanței subvențiilor” în Parlament: ”Permite fermierilor să își depună cererile de plată până pe 15 iunie, fără penalizări”

    agrointeligenta.ro -

    Parlamentarul Liviu Harbuz, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și raportor pe Legea privind aprobarea OUG 3/2015, a avut prima reacție după votarea actului normativ în plenul Camerei Deputaților, for decizional.

    ”Legea pentru aprobarea OUG 3/2015 a primit susținerea majorității parlamentare din care fac parte și care a votat cu toată încrederea acest act normativ, unul pentru sprijinirea fermierilor și a agriculturii naționale, rezultatul consultărilor continue cu fermierii, al unui dialog permanent între parlamentari, actualul Guvern și asociațiile reprezentative din sectorul agricol”, a declarat parlamentarul PSD într-un comunicat transmis către Agerpres.

    El a avut și câteva cuvinte aspre pentru deputații Opoziției care au votat amendamentele la Comisie, dar apoi nu le-au mai susținut în plen. ”Constat cu amărăciune că acest act normativ, deși elaborat în sprijinul agriculturii românești nu a fost votat de deputații PNL care l-au luat pe ”NU” în brațe, orbiți de faptul că se află în Opoziție și uitând că au o responsabilitate în fața românilor”, a mai spus Liviu Harbuz.

    Parlamentarul explică faptul că actul normativ adoptat astăzi în Camera Deputaților – for decizional, permite fermierilor români să își depună cererile unice de plată până la 15 iunie, fără penalizări. ”Acest termen a putut fi prelungit în acord cu o actualizare a prevederilor Comisiei Europene publicate la finele lunii trecute și de care vor beneficia mai multe state comunitare”, a spus Harbuz.

    ”Le mulțumesc colegilor din Comisia pentru agricultură care au lăsat la o parte politica de partid și au conlucrat pentru binele fermierilor români, dar și a formelor asociative din sectorul agricol. Astfel, prin noul act normativ, crescătorii de animale vor putea încasa subvenția pentru pajiști atât individual sau pe asociație, cu condiția ca toți membrii acesteia să își dea acordul pentru ca banii să fie gestionați de conducerea organizației. În acest fel, fiecare fermier va ști exact cuantumul subvențiilor care ajung la asociație și poate oricând cere socoteală pentru modul în care acești bani sunt cheltuiți pentru sprijinirea producției agricole și nu în alte scopuri”, a mai declarat parlamentarul.

    Referitor la modul în care agricultorii pot declara suprafețele agricole pe care le lucrează, în cadrul comisiei s-a reușit clarificarea faptului că fermierii au obligația să identifice pe aplicația online pusă la dispoziție de APIA parcelele pe care le utilizează, incluzând astfel și situațiile deosebite din mai multe regiuni, acele schimburi de terenuri. Mai mult, în cadrul dezbaterii din plenul Camerei Deputaților a fost eliminată orice barieră birocratică, orice prevedere care i-ar fi împiedicat pe fermieri să beneficieze de plățile directe din agricultură.

    ”Un alt aspect care a reieșit din cadrul dezbaterilor parlamentare privind prevederile Ordonanței 5/2015 a fost necesitatea rezolvării cu prioritate a situației funciare la nivel național. Doresc să îi asigur pe toți românii care activează în agricultură că Guvernul Victor Ponta și-a asumat responsabilitatea de a implementa Programul Național pentru Cadastru și Carte Funciară în mod eficient, permițând astfel ca începând din 2020, să poată fi implementată și la noi plata pe fermă a subvențiilor agricole, conform condițiilor impuse de Comisia Europeană„, a completat vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.

    Îi asigur pe toți fermierii români că atât eu personal, în calitate de deputat de Neamț, de Vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și de raportor al Legii de aprobare a OUG 3/2015, cât și colegii mei din PSD vom monitoriza în continuare modul în care se desfășoară campania de depunere a cererilor unice de plată, modul în care sunt respectate programările pentru înregistrarea depunerii cererilor la APIA astfel încât toți românii care au dreptul la subvențiile agricole să încaseze banii la timp și să nu rămână nici un agricultor sau crescător de animale care să nu primească sprijin european și de la stat – Liviu Harbuz, deputat PSD și vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Ferma de sparanghel – afacerea cu care frații Toma au dat lovitura Preț miei de Paște vs. preț miei la export. Alegerea oierilor – dificilă! Fungicidul CUSTODIA a apărat de boli lanurile de grâu înființate de Mambet Nadir