Ştiri agricole

Aurel Popescu, Rompan: Suntem terminaţi, de 8 luni lucrăm în pierdere

Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan, susţine că producătorii de pâine lucrează de opt luni în pierdere, deoarece nu pot să majoreze preţurile. Dacă umblă la preţuri, rămân fără clienţi.

“Din aprilie tot lucrăm în pierdere. Din cauza deficitului la nivel mondial, grâul din noua recoltă a ajuns să fie mai scump cu 70% faţă de iunie 2011, iar făina cu 50%”, spune Popescu.

În prezent, brutarii cumpără tona de grâu cu circa 240 de euro, faţă de 160 de euro, anul trecut.

Producătorii de pâine se tem, însă, că o eventuală suspendare a exporturilor de grâu din partea Rusiei ar putea produce turbulenţe pe piaţa internaţională. Pe de altă parte, nu este exclusă şi situaţia ca grâul românesc să fie livrat în afară, iar procesatorii să fie nevoiţi să cumpere din import peste câteva luni. La momentul actual, brutarii au rezerve până la sfârşitul lunii ianuarie, spune reprezentantul Rompan.

Pentru a putea să supravieţuiască, producătorii de pâine şi-au îmbogăţit oferta şi au trecut la biscuiţi, paste făinoase sau specialităţi. Oricum, pâinea albă este “baza”, mai ales că reprezintă circa 80% din vânzări. La export se livrează cozonaci, paste făinoase sau mălai, dar în volume modeste.  

Consumul de pâine este în scădere, estimările pentru acest an se ridică la 98 kilograme pe cap de locuitor, comparativ cu 100 kilograme, în 2011, mai afirmă reprezentantul Rompan.

8 comentarii

  1. Daca doriti faina curata 100% eu am de vanzare si alba si rosie, sunt prod particular. Apropo de paine , o paine adevarata se face doar din faina ,apa,drojdie si sare, fara altceva.

  2. Mai frati brutari cum sa mai scumpiti painea cand toate painile pe care le livrati in consum SUNT SUB GREUTATEA AFISATA LA RAFT ?? TOATE PAINILE AU LIPSA DE LA 10 PANA 35 DE GRAME. NU VA MAI SATURATI ? IA INMULTITI CU MILIOANE DE PAINI .MAI VRETI SA SI SCUMPITI PAINEA . SA VA FIE RUSINE !!!!!!

  3. De aproape 3 ani fac paine acasa la masina de paine.Este o paine excelenta fara aditivi,afinatori etc. contine doar sare,zahar unt sau ulei de masline,apa si un ou.Asa ca solutii sunt si mult mai sanatoase.

    1. @toma eu cumpar faina 650 si 000 nu faina de prajituri sau cojonaci care contine aditivi.Crezi ca la 2 lei pe kg morarii isi mai permit sa puna si aditivi.Pentru informarea ta ,daca pun toate ingredientele in masina de paine fara un ou ,painea nu creste suficient, asta poate fi si una dintre explicatii ca faina nu contine aditivi.

Scrie un comentariu