• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rusia a eliminat suprataxa pentru exportul de grâu. Cum va fi influențată piața cerealelor din regiunea Mării Negre

    agrointeligenta.ro -

    Cu o lună și jumătate mai devreme decât era programat, Rusia a decis să renunțe la taxa pe care o aplica pentru exporturile de grâu. Decizia a fost primită ca o lovitură de producătorii din zona Mării Negre care deja se confruntă cu o scădere a prețurilor la cereale și care spun că acestea o vor lua mai mult la vale.

    Decizia luată de Guvernul rus și anunțată vinerea trecută îi va permite ca până pe 30 iunie (data la care suprataxa ar fi trebuit să expire) să exporte mai mult cu un milion de tone de grâu față de cât se calculase inițial. Mișcarea făcută de Guvernul lui Putin are drept scop și influențarea inflației, dar și reducerea presiunii interne pe grâu, acum aproape de recoltă.

    Prețurile sunt în scădere și în România

    La nivel regional, prețul grâului a început să scadă de câteva săptămâni. Informația a fost furnizată pentru Agrointeligența de către Bogdan Iliescu, manager Ringul de Cereale de la Bursa Română de Mărfuri. Acesta a precizat că se simte în piața apropierea momentului de recoltă, dar și de campania de eliberare a depozitelor, precum și de faptul că marii traderi nu iau poziții pe bursă.

    La nivel mondial, decizia Rusiei de a renunța la suprataxa pe grâu este văzută ca un apel al acestei țări de a le aminti traderilor că mai există cereale rusești disponibile,  crede Benjamin Bodart, director la firma americană de consultanță CRM Agri-Commodities. El spune însă că Rusia nu va mai fi agresivă în inundarea pieței regionale cu după prima recoltă din acest an.

    Asiaticii vor cumpăra din nou din Rusia

    Despre reintrarea Rusiei în cărțile marilor cumpărători de grâu – așa cum este Egiptul se teme atât România, cât mai ales Franța, al cărui grâu nu se ridică la nivelul de calitate al celui din regiunea Mării Negre. Mai mult, pentru traderi este evident că statele asiatice vor prefera cerealele rusești în defavoarea celor din Hexagon, ceea ce va conduce la o nivelare a prețurilor pe Vechiul Continent unde Franța mereu ”rupea rândul” și impunea un prag mai jos.

    De cealaltă parte, brokerii de la Chicago se tem că decizia luată de Rusia ar putea împinge prețul cerealelor la un prag de jos ce nu a mai fost atins decât în urmă cu cinci ani și care a creat o situație foarte tensionată în toate statele producătoare.

    Rusia gândește un nou sistem de suprataxare

    Introducerea în februarie suprataxei de 35 de euro/tonă (40 de dolari/tonă) pentru exportul de grâu și-a făcut treaba, spun specialiștii, care indică facptul că prețul cerealelor au fost ușor de controlat și, în plus, nu a fost afectat nici volumul tranzacționat în afară. Totuși, în luna mai, s-a remarcat o presiune internă odată cu apropierea recoltei, așa că decidenții politici au cedat presiunilor din partea fermierilor pentru a elibera piața. S-a anunțat, însă, că următoarele șase luni vor aduce o monitorizare atentă a cotațiilor, urmând ca o suprataxo să fie reintrodusă dacă grâul ”sare” de 12.000 de ruble pe tonă. Va fi gândit însă un nou sistem cu o valoare fixă de 1 euro/tonă, iar dacă nivelul de preț va depăși pragul de siguranță, suprataxarea va fi calculată să atingă între 30% și 40% din prețul de export.



     

     

     

     

     


    Te-ar mai putea interesa

    Prețul grâului și porumbului de pe stoc și din noua recoltă în portul Constanța China a suspendat achiziția de un milion de tone de grâu din Australia Drumurile intens circulate din Portul Constanța – astfaltate în următoarea perioadă

    Ultimele știri

    Plantele beau, nu mănâncă! Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime? S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene!