• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Modernizarea satului românesc: Mai mulți bani pentru investițiile din mediul rural

    agrointeligenta.ro -

    Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a participat ieri, 20 mai 2015, alături de premierul Victor Ponta, la o întâlnire de lucru cu peste 130 de primari de comune, care s-a desfășurat la Palatul Victoria, Sala Transilvania.

    Cu această ocazie, ministrul Agriculturii a anunțat suplimentarea fondurilor europene nerambursabile pentru Măsura 125 „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii” şi Măsura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale” din PNDR 2007-2013.

    Întregul demers poate fi susținut ca urmare a disponibilizării unor sume aferente proiectelor contractate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, disponibilizări care au avut loc în ultima perioadă ca urmare a lipsei capacității beneficiarilor privați de a-și cofinanța proiectele selectate. Totodată, această decizie a avut în vedere maximizarea absorbției Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013 și volumul mare de solicitări de fonduri venite din partea beneficiarilor pentru cele două Măsuri ca urmare a nevoilor de dezvoltare ale spaţiului rural românesc.

    intalnire cu primarii

    „Am avut discuții cu reprezentanții Comisiei Europene și am obținut acordul de a transfera o parte din fondurile europene nerambursabile. Am luat decizia de a semna cu autoritățile locale 144 de contracte pentru că erau foarte multe solicitări cu privire la proiecte de infrastructură rutieră, sisteme de alimentare cu apă și canalizare. O dată cu semnarea acestor contracte, încercăm să creștem spre 100% gradul de absorbție a fondurilor disponibile prin PNDR, care a ajuns la 84%. În plus, România a solicitat deja Comisiei Europene prelungirea termenului de rambursare a plăților în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene prin PNDR 2007-2013 cu șase luni, după 31 decembrie 2015, astfel încât beneficiarii să aibă timp să implementeze proiectele cu succes”, a declarat Daniel Constantin.

    Până la această dată, cererea de fonduri europene nerambursabile pentru Măsura 125 a depășit suma alocată acestei măsuri de finanțare (526,1 milioane de euro) de aproximativ 3,5 ori. În cazul măsurii de renovare și dezvoltare a satelor (Măsura 322), cererea de fonduri europene nerambursabile a fost și mai mare, suma alocată prin PNDR acestei Măsuri până în anul 2013, respectiv 1,61 de miliarde de euro, fiind depășită de peste 4 ori.

    Finanțare pentru 144 aflate în așteptare

    Ca urmare a deciziei de suplimentare a fondurilor alocate pentru cele două măsuri din PNDR 2007-2013, aproximativ 144 de proiecte aflate în așteptare vor primi peste 167 de milioane de euro pentru a moderniza drumuri comunale, alimentari cu apă, dar și infrastructura agricolă și silvică.

    „S-au făcut foarte multe lucruri bune în zona rurală în ultimii trei ani. Vom continua să finanțăm infrastructura rurală, astfel încât comunitățile rurale să beneficieze de condiții apropiate de cele din zona urbană. Aceste contracte ajută la dezvoltarea locală și la creșterea agriculturii”, le-a transmis Victor Ponta primarilor prezenți la întâlnirea de la Palatul Victoria.

    Alături de premierul Victor Ponta și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la eveniment au mai participat George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și reprezentanți ai Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (AFIR) și ai Autorității de Management pentru PNDR.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd