• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ”Arenda pe 10 ani” – exclusivitatea Agrointeligența, dezbătută cu ministrul Constantin la Conferința LAPAR. Ce le-a promis fermierilor șeful MADR

    Gabriela Gimbășanu -

    Conferința Națională a Agricultorilor a reunit astăzi peste 1.300 de fermieri veniți din toată țara pentru reuniunea anuală organizată de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR. Liderii din agricultură au luat cuvânt și, în prezența ministrului Daniel Constantin, a secretarilor de stat George Turtoi și Simona Man, și-au prezentat cele mai spinoase probleme. Între acestea, una a fost sesizată opiniei publice, în premieră și în exclusivitate, de către Agrointeligența.

    Catalogată de fermierii cu care am vorbit drept o ”aberația care blochează accesul la fondurile europene”, condiția ca solicitantul de bani de la UE să aibă contract de arendă pe cel puțin 10 ani a încins spritele și la Conferința LAPAR de astăzi.

    Citiți și: O condiție aberantă BLOCHEAZĂ accesarea fondurilor europene pentru fermierii cu teren în arendă. Prețul contractelor va exploda! – UPDATE

    ”Sunt unul dintre cei care am participat de nenumărate ori la Comitetul de Monitorizare, unde venim cu idei în ceea ce privește procedurile, criteriile de eligibilitate, de selecție sau de evaluare. De foarte multe ori ni se dă impresia că ni se face o favoare și că lucrurile vor sta așa cum le solicităm noi și în final Ghidul iese într-o altă formă, în dezavantajul fermierului.

    În Ghidul de accesare a măsuri 4.1, pe care noi nu am apucat să-l discutăm în detaliu, în criteriile de selecție s-a strecurat o prevedere conform căreia noi (fermierii – n.r) trebuie să avem contracte de arendă încheiate pe o perioadă de peste 10 ani, pe suprafețele pe care le avem în explotație. Ori eu, până fac proiectul, până mi-l aprobă, mai trece un an. Deci trebuie să avem contracte de arendă încheiate pe o perioadă de peste 11 ani. Este imposibil! La noi contractele de arendare sunt în derulare. Nu le putem încheia într-o singură zi, avem contracte cu o vechime de 3-5 ani. Nimeni nu își dă pământul în arendă pe 11 ani. Este o situație care ne face pe toți cei din sală să nu depunem nici un proiect. Acest lucru cu contractul de arendă trebuie corectat cât mai repede posibil. Vreau să cred că a fost o scăpare în ghid”, a luat cuvântul Constantin Bazon (foto), vicepreședinte al Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România.

    Constantin Bazon LAPAR

    Problema ridicată, în exclusivitate, și de Agrointeligența pe 6 martie, este cunoscută la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, unde se are deja în vedere rezolvarea situației. Neoficial, reporterii noștri au obținut informați că inclusiv firmelor de consultanță li s-a comunicat, informal, să nu ia ca foarte strictă această condiție de eligibilitate pentru proiectele ce acum sunt în lucru.

    Confirmarea că lucrurile se vor schimba a venit tot astăzi, din partea ministrului Daniel Constantin. ”În perioada imediat următoare, după aprobarea oficială a PNDR-ului se va publica un Ghid consolidat pentru zona de investiții, pe măsura 4.1 în care să se elimine, în mod special criteriul privind existența unor contracte de arendă încheiate pe 10 ani, atunci când doriți să aplicați pentru fonduri”, a spus ministrul.

    Daniel Constantin Conferinta LAPAR

    El a arătat că această măsură nu a fost gândită să încurce accesarea fondurilor europene, ci să ofere siguranța că aceia care iau banii de la UE nu se vor trezi că nu pot derula proiestul din motiv că au rămas fără pământ. Astfel, sursele Agrointeligența susțin că arenda obligatorie pe cel puțin 10 ani de la depunerea cererii de finanțare are șanse să rămână în picioare doar pentru ”Instalarea tinerilor fermieri”, nefiind nevoie de o astfel de condiție pentru cei care au deja o afacere consolidată și pe care doar doresc să o modernizeze și să o extindă cu fonduri nerambursabile.

    Vă reamintim că pe 6 martie, Agrointeligența a scris, în premieră, despre o condiție introdusă „discret” în Ghidurile Solicitantului pentru ”Modernizarea exploatațiilor agricole” și ”Instalarea tinerilor fermieri”, acolo unde încă figurează. Astfel, pentru a se încadra în condițiile de eligibilitate, beneficiarii trebuie să facă dovada că au teren luat în arendă pe cel puțin 10 ani de la momentul depunerii proiectului.

    În vechiul PNDR, ghidurile prevedeau condiția de a avea un contract de arendă pe cel puțin 5 ani la unele măsuri sau lipsea această prevedere la altele întrucât, conform legislației naționale, un contract de arendă pentru teren agricol se încheie, în România, pe o perioadă de cel puțin 5 ani.



     


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA