• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cartofii românești pleacă în Israel: O primă comandă de 300.000 de tone primită de cultivatorii români

    Roxana Dobre -

    Piața europeană a cartofului i-a pus în dificultate pe producătorii români de cartof. Deja invadați de importuri din țări precum Egipt, Polonia, Germania sau Franța, fermierii autohtoni s-au trezit anul trecut și cu blocarea exportului către Rusia. Salvarea ar putea veni de pe o piață terță la care nimeni nu s-ar fi gândit că ar putea absorbi producția românească de cartofi.

    Israelul este țara în care urmează să plece o cantitate impresionantă de cartofi, a declarat pentru Agrointeligența Gheorghe Boțoman, președintele Federației Naționale a Cartofului din România. ”La export mergeau în Rusia, dar acum cu embargoul normal că nu mai sunt cereri. Solicitări concrete au venit din Israel. Au solicitat 300.000 de tone. Prețul sperăm să acopere cheltuielile de cost și să reușim să avem și un profit de 15 la sută cel puțin. Prețul de cost ca producție este 0,50 de RON la kilogramul de cartof”, a explicat pentru Agrointeligența, Gheorghe Boțoman, subliniind că înființarea unui hectar de cultură de cartof costă între 15.000 și 17.000 de lei, în funcție de costul sămânței.

    Afectați de secetă

    Ca și în cultura mare, cultivatorii de cartofi au mari probleme cu deficitul de apă din sol. Seceta amenință în multe zone potențialul de recoltă, însă Boțoman spune că este încă devreme să facă estimări privind soarta anului agricol pentru cartof.

    Fermierii care se mai încumetă astăzi să investească în această cultură sunt acum optimiști și speră că reducerea TVA va micșora prăpastia între producția internă și importurile masive la preț de dumping.

    Gheorghe Botoman

    “Noi am dorit imperios acest lucru și în felul acesta evaziunea fiscală va fi descurajată. TVA-ul de 24% era copleșitor și imposibil de suportat. Existau chiar fermieri care voiau să renunțe la această cultură sau să-și reducă substanțial suprafețele și ar fi fost păcat să se întâmple acest lucru având în vedere că a doua pâine a țării este cartoful. Momentan, pe piață sunt cartofi aduși din afară pentru că la noi recoltarea cartofului timpuriu în special din zona Lungulețu începe de abia la sfârșit de mai, început de iunie. Piața în perioada aprilie-mai este predominată de cartofi din Egipt, Germania, Franța care nu se compară ca și gust cu ai noștri”, a mai spus Gheorghe Boțoman.

    Românii sunt fruntaşi în Europa la consumul de cartofi

    Românii sunt printre cei mai mari consumatori de cartofi din Europa, cu o cantitate de 94 kg pe an, din care, însă, mai mult de 20 de kilograme sunt cartofi de dimensiuni mari, aduşi la preţuri foarte mici din import, de proastă calitate din punct de vedere culinar, potrivit Federaţiei Cartofului.

    “Din păcate un sfert dintre cartofii consumaţi de români sunt de o calitate culinară mai proastă. Aceştia provin din import şi sunt mai mari decât cartofii obişnuiţi. Cartofii cu diametrul mai mare de 8 centimetri se vând pe nimic în străinătate, cu 35-40 de euro tona. Nu sunt toxici, nu sunt stricaţi, dar au mai puţine calităţi culinare. Sunt mai puţin gustoşi, pentru că au o cantitate mai mare de apă. Românul dacă îl vede mare, crede că e bun”, a mai spus Boţoman.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Ministrul Agriculturii încearcă să îi convingă pe fermieri să se fiscalizeze: Veți plăti impozite mai mici! La 10 ani de la lansarea brandului ADAMA, compania omologhează 5 produse noi în România Pierderi uriașe pentru fermieri la început de an. Cultura care dă toate calculele peste cap

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii