• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul care a venit de hac secetei. Viorel Nica a investit 1,5 milioane de euro într-un sistem de irigații ce-i ”păzește” cele 3.600 de hectare

    Gabriela Gimbășanu -

    Investiția într-un sistem de irigații nu este mică, însă poate fi privită ca o poliță de asigurare contra secetei. Iar cum la noi clima a devenit imprevizibilă, fermierii români din zone aride – precum Bărăganul sau Dobrogea, au ajuns la concluzia că irigațiile sunt o necesitate pentru a avea producții bune an de an.

    Viorel Nica exploatează 3.600 de hectare  – în totalitate irigate, lângă Fetești, județul Ialomița. Este și președintele Ligii Utilizatorilor de apă pentru Irigații din România, poziție din care, de mai mulți ani, se luptă ca fermierii să aibă acces la finanțare, dar și la tehnologiile rămase din vremuri apuse, dar care pot încă reînvia cu ceva investiții. Iar modelul fermei sale dovedește că sumele cheltuite pentru irigații se întorc cu profit prin recolte bune în anii agricoli slabi, așa cum se anunță 2015.

    “Din 16 aprilie am început irigatul. În tot acest timp am irigat cultura de grâu și orz, unde am administrat o cantitate de 1.200 m³ de apă pe hectar de grâu și aceeași cantitate și pentru orz. Acum mă aflu cu instalațiile de irigat pe cultura de orzoiacă de primăvară și grâu de primăvară pentru sămânță. În următoarele zile declanșez irigatul pe cultura de soia – unde am o suprafață însemnată, și pe cultura de proumb. Administrând apa de irigații plantele nu au suferit de stres hidric și s-au dezvoltat normal pentru această perioadă”, ne-a spus Nica, despre cantitățile de apă de irigat pe care le-a administrat până acum culturilor semănate în toamnă și primăvară.

    Viorel Nica

    Ialomița, acolo unde se află ferma Agrichim a lui Nica este într-o zonă ce nu este ocolită anul acesta de secetă, dacă este să ne uităm pe hărțile specialiștilor. Fermierul, deși liniștit pentru culturile sale, se uită îngrijorat la tabloul cel mare, în care ceilalți agricultori sunt neputincioși în fața arșiței.

    “În zona de sud-est, așa cum a fost prezentată vremea de buletinele meteo, astăzi ne aflăm într-o perioadă cu un deficit de precipitații, unde ne apropiem de plafonul minim, adică acolo unde plantele abia își mai extrag apa din sol și dacă, în următoarele zece zile nu va ploua în zonele afectate, vor fi compromiși o parte din indicii de calitate ai grâului, ai orzului și vor fi afectate și culturile prășitoare, atât calitativ, cât și cantitativ”, ne-a vorbit fermierul ialomițean, despre situația dramatică a agricultorilor români pe care îi reprezintă, ca prim-vicepreședinte, în Federația Națională Pro Agro.

    Irigare prin pulverizare fină

    Pentru a-și iriga întreaga suprafață lucrată, fermierul din județul Ialomița, a investit în urmă cu aproape cinci ani, peste un milion și jumătate de euro într-un sistem de irigații performant.

    “Am 18 instalații de irigat pe pivot. Fiecare pivot asigură o udare de 10 litri pe metru pătrat la fiecare rotire, pe o rază de 720 metri și pe o suprafață de 160 de hectare, totul în doar 36 de ore. Irigarea se face prin pulverizare fină ce nu afectează plantele sau solul. Acest sistem de pulverizare asigură o normă de undare corespunzătoare cu un consum corect de energie”, ne-a explicat agricultorul despre perfomanțele și costurile propriului sistem de irigare.

    Profitul va fi reinvestit

    Rezultate obținute în urma udării suplimentare a culturilor îl pot așeza pe fermier în topul celor care au obținut cele mai mari producții, indiferent de condițiile climatice din anul agricol respectiv.

    ”Ca rezultat al irigațiilor, la culturile de toamnă, pot să spun că mă declar mulțumit și îmi voi recupera cu siguranță sumele investite și voi obține și un profit care îmi va fi de folos pentru a face câteva investiții pe care le am în plan pentru anul viiitor. Soia arată bine și cred că după ce voi iriga și această cultură voi obține o producție bunicică. La culturile semănate în primăvară dezvoltarea este normală și cu siguranță, odată aplicată irigarea nu voi avea probleme în obținerea unor producții cel puțin la nivelul celor pe care le-am obținut în anul anterior”, ne-a vorbit fermierul ialomițean despre avantajele pe care le ai dacă alegi să investești într-un sistem de irigații.

    Proiect privind predarea infrastructurii principale către Federații

    În calitatea sa de președinte al Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigații din România, Viorel Nica este un cunoscut susținător al modificării legii 138/2004, republicată în anul 2009.

    “În urmă cu două luni, am reluat discuțiile la Comisia pentru Agricultură de la Camera Deputaților pentru modificarea Legii 1382004, prin OUG 79/2013 privind predarea infrastructurii principale către federații și a infrastructurii secundare către organizațiile utilizatorilor de apă pentru irigat din România. Vrem să urgentăm această acțiune a proiectului de modificare a Legii 138 deoarece în următoarea perioadă va începe sesiunea de depunere a proiectelor privind modernizarea infrastructurii principale de irigat prin OUAI—uri și Federații. Fără aceste modificări, proiectele nu vor fi eligibile. Am avut discuții și se pare că avem toată înțelegerea din partea MADR, ANIF și a tuturor membrilor din Comisia pentru Agricultură care ne susțin și ne sprijină în inițiativa noastră”, a precizat reprezentantul organizațiilor care utilizează apă pentru irigații.

    Fermierii nu pot lupta împotriva lipsei de precipitații decât cu ajutorul sistemelor de irigat. Dacă vrei să faci o agricultură performantă fără să fi la mila Domnului, trebuie să îți pui toată energia și economiile în achiziționarea unui sistem performant de irigații. Doar el îți poate asigura producții constante și calitative – Viorel Nica, președintele Utilizatorilor de Apă pentru Irigații din România



     


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului