• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Peste 1.300 de fermieri nu-și pot cere sprijinul cuplat la lapte. MADR știe de problemă și nu face nimic!

    Gabriela Gimbășanu -

    Cu mai puțin de o săptămână rămasă până la termenul limită de depunere a cererii unice, crescătorii de vaci de lapte încă nu au primit un răspuns oficial cu privire la modalitatea în care pot face dovada laptelui care este vândut prin automate. În această situație sunt în jur de 1.300 de fermieri din toate colțurile țării.

    “Am fost de cinci ori la APIA să-mi depun cererea pentru sprijinul cuplat și nici acum nu am reușit. Asta fără să mai pun la socoteală drumurile pe care le-am facut la primărie și la asociația din care fac parte pentru a-mi lua toate adeverințele de care am nevoie. Sunt foarte multe probleme la depunerea cererii pentru sprijinul cuplat. Cei mai afectați sunt cei care vând laptele prin automate, pentru că ei din punct de vedere al eligibilității, conform Ordinului 619/2015, nu pot face dovada legală a laptelui comercializat prin automate”, a declarat pentru Agrointeligența Cristian Lungu, crescător de vaci de lapte și președintele Asociației Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud în România.

    Problema a fost semnalată reprezentanților de la MADR

    Telefoanele nu mai contenesc să sune la președintele Lungu, fermierii din toate colțurile țării care își vând laptele prin automate îl întreabă cum pot face dovada laptelui comercializat pentru a beneficia de sprijinul cuplat. Pentru a le putea oferi un raspuns oficial, fermierul s-a adresat reprezentanților Ministerului Agriculturii.

    “Având în vedere această situație, în urmă cu trei săptămâni am fost la domnul secretar de stat Daniel Botănoiu să discutăm astfel încât să găsim o soluția optimă să putem face dovada acestui lapte vândut. Au trecut trei săptămâni și nu am primit nici un raspuns. În opinia domnului Botănoiu, fermierii care își vând laptele prin automate ar trebui să facă dovada prin carnetul de comercializare. Eu i-am explicat că aceste carnete sunt deținute de persoane fizice, în timp ce cei care își vând laptele prin automate sunt cel puțin persoane fizice autorizate”, ne-a vorbit fermierul ilfovean despre acțiunile pe care le-a întreprins pentru a avea un răspuns oficial din partea autorităților.

    Variante multiple pentru ”automatiști”

    Cei care își vând laptele prin automate pot face dovada laptelui astfel comercializat prin:
    1. Actele contabile: aviz de însoțire a mărfi și dispoziție de încasare. Acestea sunt acte contabile nu fiscale așa cum cere ordinul. Pentru a putea face asta se impune modificarea ordinului 619/2015, doar pentru cei care vând laptele prin automate, iar pentru celelalte categorii să rămână așa cum s-a stabilit anterior.
    2. Facturare. Pentru a emite o factură pentru laptele comercializat prin automate, la sfârșitul luni, fermieri trebuie să-și facă o factura pe numele lor, activitate considerată ilegală de organele fiscale. Doar cei care au casa de marcat defectă își pot emite o factură pe numele lor. Crescătorii de vaci de lapte pot să-și emită o astfel de factură numai cu acordul celor de la Ministerul Finanțelor și MADR. Această măsură impune modificarea ordinului.

    În acest moment nici una din cele două variante propuse nu este valabilă, fermieri sunt în contiunarea în ceață și nu știu ce vor face, în timp ce data de 15 iunie se apropie cu pași mărunți, dar siguri. După acest termen, dacă se va găsi o soluție și pentru ei, vor plăti penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere. Și nu din vina lor!

    Soluția: elaborarea unei liste de documente

    Reprezentantul ”automatiștilor” este de părere că, soluția la toate problemele cu care se confruntă astăzi toți fermierii care vor să-și depună cererea unică, ar fi fost elaborarea unei liste, pe categorii de beneficiarii, a tuturor actelor necesare pentru întocmirea dosarului.

    ”Eu cred că soluționarea tuturor acestor probleme ar fi fost să se facă, pe lângă ghid, un OPIS în care să se evidențieze care sunt documentele pe care trebuie să le conțină dosarul oricărui fermier. Sunt probleme mari care nu se doresc a se clarifica, vor să ne bage în ceață”, a precizat Lungu.

    Ministerul Agriculturii s-a grăbit să spună că va prelungi termenul de depunere, după data de 15 iunie, aplicându-se 1% penalizare pentru fiecare zi de întârziere. Atrag atenția că noi automatiștii, încă nu știm cum trebuie să întocmim acest dosar. Cred că mai bine ar fi penalizați cei de la MADR pentru toate aceste încurcături – Cristian Lungu, președintele Asociației Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud în România



     


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale Victorie a fermierilor – Bruxelles a cedat! Derogări la GAEC 6,7 și 8, și protecție pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv”