• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • COPA-COGECA este cea mai puternică organizație asociativă a agricultorilor europeni

    agrointeligenta.ro -

    În ultima săptămână, Laurențiu Baciu și Emil Florian Dumitru, liderii celor mai importante două organizații din sectorul agricol românesc, au stat la masă și au discutat despre reprezentarea agriculturii naționale la Bruxelles cu Pekka Pesonen, secretarul general al COPA-COGECA.

    Fermierii români nu sunt încă reprezentanți în această structură apreciată ca fiind cea mai puternică organizație asociativă a agricultorilor europeni, iar atât LAPAR, cât și Federația Pro Agro și-au declarat interesul/intenția de a deveni membru cu drepturi depline ale COPA-COGECA.

    Comitetul Organizațiilor Profesionale din Agricultură (COPA) și Comitetul General al Cooperativelor Agricole din Uniunea Europeană (COGECA), desemnate cu acronimul asociativ COPA-COGECA, constituie una dintre cele mai mari şi mai active organizaţii în reprezentarea intereselor membrilor ei la Bruxelles.

    COPA este formată din 60 de organizații din țările Uniunii Europene (UE) și 36 de organizații partenere din alte state europene, cum ar fi Islanda, Norvegia, Elveția și Turcia. Acest comitet include 50 de grupuri de lucru, care se ocupă cu teme specifice (de exemplu, producția de cereale) sau cu teme generale (de exemplu, mediu, dezvoltare rurală etc.).

    Deși există și grupuri de lucru separate, cele mai multe sunt constituite împreună cu COGECA. COGECA are, în prezent, 35 de membri cu drepturi depline din statele UE, patru membri afiliați și 36 de organizații partenere care includ reprezentanți ai unor țări precum Islanda, Norvegia, Elveția și Turcia.

    COGECA este membru al Cooperativelor Europei și al Alianței Internaționale a Cooperativelor. De la crearea lui, în 1959, COGECA a fost recunoscut de instituțiile europene ca organ reprezentativ principal și purtător de cuvânt pentru întreg sectorul agricol.

    Misiunea: apărarea și dezvoltarea modelului european de agricultură

    Cu o experiență de peste 50 de ani, COPACOGECA formează cea mai puternică organizație asociativă a agricultorilor europeni, reprezentând 28 de milioane de fermieri şi familiile acestora, dar şi în jur de 40 000 de cooperative, care includ peste 660 000 de persoane și au o cifră de afaceri anuală globală de peste 300 de miliarde de euro.

    Misiunea COPA-COGECA este de a apăra interesele generale ale agriculturii, de a asigura menținerea și dezvoltarea relațiilor cu instituțiile UE și cu organizaţiile reprezentative la nivel european și de a participa activ la găsirea soluțiilor la problemele actuale, tot mai numeroase, precum instabilitatea extremă a prețurilor, reglementările și obligațiile costisitoare și combaterea schimbărilor climatice.

    Pentru a răspunde provocărilor agricultorilor europeni, organizaţia acoperă 25 de sectoare agricole, tratând probleme cum ar fi viitorul Politicii Agricole Comune (PAC), negocieri comerciale, analize economice, probleme non-alimentare, implementarea reformei PAC, pieţele mărfurilor agricole etc.

    Sprijin pentru afilierea la organizațiile profesionale din domeniu

    Afilierea şi participarea asociaţiilor de producători agricoli la organizaţiile profesionale europene reprezintă demersuri de interes, deoarece structurile de lucru ale organizaţiilor profesionale europene participă la elaborarea politicilor agricole de la nivelul UE.

    Structurile de lucru ale organizațiilor profesionale europene permit reprezentanţilor UE din diferite sectoare şi domenii de activitate să abordeze împreună problemele, să propună soluţii şi să asigure coordonarea activităţilor în contextul global al agriculturii, al politicii agricole şi al politicii în general.

    În acest sens, pentru a avea o şansă reală de participare și reprezentare la nivel european, se are în vedere stimularea producătorilor agricoli şi a altor parteneri de pe filiera produselor agroalimentare pentru a se asocia în organizaţii reprezentative la nivel naţional, iar acestea, la rândul lor, să se afilieze la organizaţii profesionale europene.

    Pentru a fi membru în COPA-COGECA, una dintre condiții este ca organizația aderentă să fie multisectorială. Este necesară şi plata anuală a unei cotizații calculate în funcție de potențialul agricol al țării, populația ocupată în agricultură și suprafața agricolă.

    Sprijin de la Guvern pentru acoperirea cheltuielilor

    La nivel național, formele asociative din agricultură nu au puterea financiară să asigure pe cont propriu costurile cotizaţiei anuale și a taxelor de participare la organizaţiile UE. Din acest motiv, Guvernul României și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au în vedere susținerea financiară a asociaţiilor românești cu prilejul participării la astfel de organizaţii. În consecinţă, la sfârșitul lunii martie a fost adoptat un act normativ (așanumita lege „COPA-COGECA”), potrivit căruia federațiile din agricultură vor primi fonduri de la MADR pentru a reprezenta agricultura românească la Bruxelles și pentru a adera la organizațiile agricole recunoscute la nivel european, inclusiv COPA-COGECA.

    Sursa: Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală/ www.rndr.ro



     


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Fermierul Gheorghe Holom: Semănăm porumbul a doua oară. Prima dată ni l-au distrus mistreții Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Revoluție în zootehnia românească: Bălțata Românească cu producție de 40 de litri de lapte pe zi